keresés

2020. május 12., kedd

A mémek hatalma a digitális kultúrában

                                                                                           Mi is az a mém?  


Olyan kifejezés, egy digitális fájl vagy hiperhivatkozás mely divatszerűen terjed embertől emberig az  interneten. Sokféleképpen találkozunk vele, egyesek napi szinten kreálnak, osztják meg ezeket a poénokat. Főleg a fiatalabbik generációra jellemző, hogy mémeken keresztül jutnak el valamilyen hírhez, amit azonnal egy nagyobb internetes közönséggel megünnepelnek vagy akár kifiguráznak, mivel így könnyebb megemészteni azokat.


Mémek szerepe

A legjobb orvosság a nevetés és nincs is jobb érzés mint mikor több ezer emberrel osztod meg ezt az örömöt. Digitális kultúrában hatalmas szerepet játszik: nem csak nevettetésre szolgál, hanem egyfajta közösség formáló ereje is van. Ezeket a belső poénokat megosztva érezhetjük, hogy egy nagyobb csoport részei vagyunk, ahol megosztva tapasztalatainkat vagy nézeteinket közelebb érezzük magunkat embertársainkhoz. Továbbá egyértelműen megfigyelhető, hogy sokan a mémeknek a segítségével könnyebben dolgozzák fel a világban történő traumatikus eseményeket.


Veszélyek

Viszont könnyű elfelejteni, hogy ezeket mémeket sosem tudjuk kik és miért kreálják. Mindannyian láttunk már olyan "vicceket" melyek jóval átlépik a határt, amelyek félre informálják az olvasót vagy akár egyenesen rasszista hangvétellel rendelkeznek. Sokszor mikor konfrontálnak ezzel kapcsolatban a készítővel vagy azokkal akik terjesztik ezeket, általában csak  megvonják vállukat, mondván ironikus volt az egész, egy poén amit nem kell komolyan venni. Àm ha egyszer elterjed, akaratlanul is rengeteg embert fog befolyásolni.

A mémek jelentős generációs szakadékot vontak maguk után. Míg a fiatalok fiatalok  főleg Instgramon, Snpachaten és TikTokon keresztül jutnak el a hírhez, a szülők/nagyszülők nagy része még mindig Twitterhez és Facebookhoz fordul ehhez. Máshogy dolgozzák fel és viszonyulnak egyes hírekhez. Az év eleji amerikai légicsapás hatására, amiben Kászem Szolejmáni életét vesztette, megindultak olyan pletykák melyek háborút ígértek, rengetegen kezdtek el rettegni ennek a bekövetkezésétől. Ezzel szemben jelentősen megnőtt azoknak a mémeknek a száma mely már a harmadik világháborút eldöntöttnek látta. Sokan poénkodtak a háborúval járó kötelező sorozáson is, mondván, a fiatalokat a népszerű lövöldözős játékok már amúgy is felkészítették a bevetésekre.

Mémeket sokan védelmi mechanizmusként használják, ezzel könnyebben átvészelve olyan eseményeket melyek fölött nincsen hatalmuk. De fennállhat a veszélye, hogy túlságosan elidegeníti tőlünk azt, és nem érzékelve szavaink súlyát, átlépünk egy határt amit nem szabadott volna. Kritikus szemmel kell figyelni ezekre.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése