keresés

2020. május 20., szerda

Mesterséges intelligenciával a vírus ellen

Az utóbbi hónapokban mind megtanulhattuk, hogy egy légúton terjedő vírus okozta járvány ellen a leghatásosabb ellenszer az úgynevezett szociális távolságtartás, ami annyit jelent, hogy nem megyünk egymáshoz olyan közel, hogy az újfajta koronavírus aprócska képviselői átugrálhassanak rólunk másokra vagy másokról ránk.


Az ideális távolság


Az utóbbi években hiába tevődött át a társadalmi életünk jelentős része a virtuális világban, csak most, amikor nem szabad, akkor érezzük igazán a személyes kapcsolatok hiányát. Még ha találkozunk is barátainkkal, szeretteinkkel nem ölelhetjük vagy puszilhatjuk meg őket, de még csak kezet sem foghatunk velük. Minderre azért van szükség, hogy nehogy átadjuk egymásnak az új típusú koronavírust. A ma élő embereknek szerintem rendkívül furcsa, hogy a modern egészségügy és technológia mellett, még most is az ókori karantén a leghatásosabb egy járvány ellen. Ilyen szó szerint száz éve nem volt. Nem sokan vannak, akik emlékeznek a spanyolnátha jelentette veszélyekre. A karantén enyhébb változata a távolságtartás, másfél-két méter, amit a járványügyi intézkedések enyhítése után is sokáig be kell tartanunk. Ebben lehet segítségünkre a modern technika.

A megfigyelő rendszer


A program működés közben
Mint mindenki, az informatikusok is segíteni szeretnék az emberiséget a járvány megállításában. Ennek érdekében már számtalan programot fejlesztettek ki az elmúlt 2-3 hónapban. Közéjük tartozik az  amerikai-kínai Andrew Ng és cége, a Landing AI. Az általuk létrehozott mesterséges intelligencia valós időben figyeli az emberek egymástól való távolságát és szól, ha túl közel mennek egymáshoz. Az elterjedésére még várni kell, de valószínűleg ez a jövő. Nyílt forráskódú programokat használva fejlesztették ki a rendszerüket, melynek lényege, hogy miután azonosított egy embert, négy pont kijelölésével egy virtuális négyzetet hoz létre körülötte. Ezután már csak a négyzetek közti távolságot kell figyelnie. Tehát röviden: emberek detektálása, az arányok kalibrálása és a távolságok lemérése. 

Adatvédelmi aggodalmak


Kínai kisiskolások távtartó-sapkákban
Természetesen, a modern világunkban oly fontos személyiségi jogokat betartva, az egyes emberek kilétét nem azonosítja, így meg sem lehet büntetni azokat, akik talán csak az átlagnál rosszabb szemmértékük miatt, egymástól kevesebb mint két méterre sétálnak el az utcán. Egyetlen következménye a szabályszegésüknek, hogy a képernyőn a körülöttük korábban zöld négyzet pirosra színeződik. Persze vannak így is olyanok, akik attól tartanak, hogy a hatalom egyszer csak elkezd visszaélni evvel a technológiával. Példát is tudnak rá mondani. A szeptember 11-i terrortámadás óta a hatóságok hasonló módszerekkel figyelik a terrorista gyanús embereket és az Amazon is használt hasonló módszereket, hogy távol tartsa egymástól a dolgozóit a járvány alatt. Visszaélni természetesen lehet bármivel, de jelenleg, amíg a távolságot tartanunk kell, addig ez is jobb annak elősegítésére, mint az a módszer, melyet alkalmazva a kínai elsősök szülei távtartó-sapkát adnak gyermekeikre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése