keresés

2020. május 12., kedd

A Google lépései a koronavírus okozta helyzet megsegítésére


Forrás: play.google.com/
Számos más nagy technológiai vállalathoz hasonlóan a Google is igyekszik kivenni a részét a koronavírus okozta rendkívüli helyzet megkönnyítésében. Az elmúlt hónapokban a cég számos lépést tett annak érdekében, hogy segítse mint mindennapi életünket, mint pedig a koronavírus elleni küzdelmet.

Ingyenes videó konferencia lehetőség


Forrás: pcworld.hu/google-meet-videokonferencia
A koronavírus miatt kialakult korlátozások hatására az elmúlt hónapokban hatalmasat nőtt az igény a különböző videó konferencia és csoportos beszélgetési lehetőségekre. Ennek hatására a Google ingyenesen hozzáférhetővé tette a Hangouts utódját, a Google Meet szolgáltatását, mely eddig csak a G Suite előfizetőinek volt elérhető. Használatához csupán egy Google fiókra van szükségünk, mellyel az ingyenes verziót használók maximum 100 főig vehetnek részt a beszélgetésben. A G Suite előfizetők és okatatási partnerek videó beszélgetésében pedig akár 250 fő is részt vehet, mindezt teheti full HD minőségben.

Összefogás az álhírek ellen



Március közepén egy Twitter posztban jelentette be a Facebook, a Reddit, a Google, a LinkedIn, a Microsoft, a Twitter és a YouTube, hogy szorosan együtt dolgozva szállnak szembe a koronavírussal kapcsolatos álhírek elterjedésének megállítása érdekében.  A vírussal kapcsolatos álhírek terjedése életveszélyes lehet az emberekre, ezért az összefogás keretein belül az oldalak kiemelten figyelnek arra, hogy hiteles hírek és információk jelenjenek meg platformjaikon és megakadályozzák a hamis információk terjedését.


A vírus terjedésének követése mobil helyadatainkból


A vírus gyors és széleskörű elterjedése miatt a Google kiadja azon felhasználói mozgási adatait, akik bekapcsolják helyelőzményeik követését. A cég szerint az adatainkat teljesen anonim módon adja közre, annak érdekében, hogy meg lehessen határozni mozgási szokásainkat, és hogy mely helyek zsúfoltak és mikor. A Google szerint ezek a jelentések segíthetnek a közegészségügyi tisztviselőknek meghatározni, hogy az emberek mikor hagyják el otthonaikat, és ez alapján javasolhatják a különböző helyek nyitvatartási idejét is. A cég 131 ország adatait teszi közzé, hogy ezzel is segítse az országok vezetőségét és a kutatókat.

Ingyenes videojáték lehetőség

Forrás: mslsoft.com/google-stadia/

A Google is csatlakozott azokhoz a vállalatokhoz, akik a koronavírus idejére ingyenes kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak. A vállalat ingyenesen is elérhetővé tette a Stadia nevű játékstreamelő szolgáltatását, valamit két hónapig Pro előfizetést is biztosítja felhasználói számára. A regisztrálók kilenc videojáték közül választhatnak szabadon, melyet Chrome böngészőben, Androidos telefon applikációban vagy televízión tudnak játszani.  14 országban tették ingyenesen elérhetővé a Stadiat, melyre ha regisztrálni szeretnénk csak egy Gmail fiókra van szükségünk, sajnálatos módon azonban Magyarországon még nem elérhető a szolgáltatás. 

A Google és az Apple közös technológiája


A két óriáscég együtt veszi fel a harcot a koronavírussal szemben azzal, hogy olyan technológián dolgoznak együtt, mely segítségével értesülhetünk róla, ha találkoztunk fertőzött személlyel.  A alkalmazás működne egyaránt IOS és Android rendszeren is, és segítségével az egészségügyi tisztségviselők hatékonyan nyomon tudnák követni a vírus terjedését anélkül, hogy megsértenék személyiségi jogainkat. A technológia nyomon követné felhasználói interakciót és ha egyiküket diagnosztizálják koronavírussal mindenki akivel találkozott az előtte lévő 14 napban, értesítést kapna róla, hogy megfertőződhetett.  A technológia természetesen önkéntes alapú lenne, tehát a fertőzöttek csak akkor jelennek meg benne, ha a felhasználó bejelenti.

Forrás: thenextweb.com/apple-google-team-up-build-coronavirus-tracking-system/

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése