keresés

2020. május 13., szerda

Az adatvédelem fontossága

Az adataink védelme, a csalók és a zaklatók elkerülése, mindig is nagy odafigyelést igényelt, az internet világában. A közösségi média negatív hatásai miatt, sokan tehetetlennek érzik magukat. A csalók egyre kreatívabbak,  a zaklatóknak rengeteg típusa megtalálható már. Most pedig még fokozottabban oda kell erre figyelnünk, a koronavírus idején, mikor rengeteg ember otthonról dolgozik, a diákok, a gyerekek pedig távoktatásban tanulnak. Nem árt mások adatainak a védelme is, mint a családtagoké, gyerekeké, szeretteinké, nem csak a sajátunkéra érdemes figyelmet fordítani. A cikkeimben erről a témáról, ilyen esetekről írtam:

Az ex bosszúhadjárata:


A szerelmet bármilyen szép is volt, el tudja csúfítani a vége. Főleg ha a volt szerelmes teljes lejáratásba kezd, neki áll a feltörni a fiókjaid, kiberzaklatásba kezd, betör a lakásodba, távolságtartásit kér ellened, börtönbe juttat és megpróbál ellehetetleníteni a munkahelyeden. Ez történt egy amerikai nővel is, akit több hónapon keresztül üldözött a bosszúszomjas volt barátja, bár eleinte elég amatőr módon zaklatta a nőt végül mégiscsak az FBI segítségével sikerült lebuktatni. Ahmad Kazzelbach és J. K. áldozat történetéről részletesen Az ex bosszúhadjárata című cikkben olvashattok.

Az Airbnb és hasonló oldalak csalói:



Bár most a koronavírus miatt a szállást adó oldalak, amik a magánemberek lakáskiadására vannak kitalálva, mint az Airbnb, Booking.com stb. összeomlóban vannak. Rengeteg csaló megfordul ezeken a platformokon. Az ilyen oldalakon előforduló csalók között a zughotel vezetők a legérdekesebbek. Ugyanis vannak üzletemberek akik a városokban egész háztömböket vásárolnak meg és alakítanak át, hogy zughotel rendszereket építsenek ki rengeteg pénz reményében, kijátszva a szabályokat. Nem  csak a városoknak nem tesz jót, akik így is lakhatási problémákkal küzdenek, de veszélyes is lehet, hisz a hoteleknek nem véletlen rengeteg előírásnak kell megfelelnie. Egy ilyen esetet leplezett le a  Wired újságírója is, mikor Londonban járt és az Airbnb-n foglalt szállást, de a várt lakás helyett, egy zughotelben szállásolták el.

Biztosítás a gyermekeink internetes zaklatására:


Mivel a mai fiatalok szinte okostelefonnal a kezükben születnek, egyre több gyereket érint az online zaklatás, vagy cyberbullying. Főleg a mostani időkben, amikor a szabad idejükön kívül, rá vannak kényszerítve hogy még több időt töltsenek a gép előtt, a korona vírus idején. Ezért is volt célszerű egy olyan biztosítást létrehozni, ami szakszerű védelmet nyújt az ilyen támadások ellen. Ez a fajta biztosítás az INSURA weboldalán érhető el, a Colonnade Biztosítónak köszönhetően.

Adatvédelem a távoktatásban:


A koronavírus nem csak a távoktatást hozta magával, de vele érkezett még jó néhány adatkezelési probléma is. Ami egyre több tanulót, gyereket érint, még se kapnak rendes tájékoztatást, edukációt, mert egyszerűen nincs rá kapacitás. A tanárok különféle platformok használatát kérik a gyerekektől és sokszor ezek nincsenek ellenőrizve. Így történt ez a Zoom nevű videócsetplatformmal is, ami eleinte nagyon nagy népszerűségnek örvendett, de az adatvédelmében rengeteg biztonsági hiba merült fel és nagy felháborodást keltett az utóbbi hetekben, de szerencsére már elkezdték javítani a hibákat. Kérdésessé vált hogy egyáltalán az iskoláknak mennyire áll jogukban képeket, videókat kérni például a testnevelési feladat teljesítéséről, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) adott ki erre vonatkozó tájékoztatást. A cikk végén még egy-két tanácsot is olvashattok, hogy mire érdemes odafigyelni.

Források és kapcsolódó linkek:
index - Szakítás a digitális korban: feltört fiókok, teljes lejáratás
index - Virágoznak a kamuprofilok és a zughotelek az Airbnb-n és a társain
itcafe - Már a gyerekek internetes zaklatására is köthető biztosítás
index - A távoktatás egy kész adatvédelmi rémálom
index - Itt az Index Nagy Netbiztonsági Kalauza
megoldásközpont - Cyberbullying Magyarországon - 3, 2 millió diákot bántalmaznak évente!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése