keresés

2020. május 11., hétfő

Okostelefon függés az Y-generációs szülők gyerekeinél


https://static.wmn.hu
Négy szülőből hárman aggódnak a gyermeküket veszélyeztető okoseszköz-függőségtől, minden negyedik szülő pedig már tapasztalt is függőségi tüneteket gyermekénél. A digitális szülők megengedőbb, vagy támogatóbb hozzáállása teljesen új trendeket nyithat a most felnövekvő gyermekek okoskészülék-használati szokásaiban. 




A kutatás eredményei


A Huawei 2020 januárjában készített reprezentatív kutatásában 1980 és 1995 született (Y-generációs) magyar szülők nyilatkoztak arról, miként látják gyermekeik digitális nevelését. A felmérés szerint a szülők jellemzően csak rövid időre adják készülékeiket gyermekeik kezébe, azonban akadnak olyan helyzetek is, amikor egy hároméves gyermek naponta 5 óránál többet használt okoseszközt. A szülők túlnyomó többsége felügyeli, mire használja gyermeke az okoseszközöket. A kutatás során kiderült például, hogy a 3 éves magyar kisgyerekek fele már használ okostelefont. A megkérdezettek háromnegyede tart attól, hogy additívan hat gyermekére a készülékek használata, 22 százalékuk pedig már tapasztalt is a függőségre jellemző tüneteket gyermeke viselkedésén. A legtöbben a túlzott használatot említették meg, de sok szülő már hisztériát, agressziót is felfedezett a gyerekénél, míg néhány esetben játékfüggőséget tapasztaltak.



A függőségen túl


https://www.hirmagazin.eu
Nemcsak a függőség kelt azonban aggodalmat a szülőkben, kétharmaduk attól is tart, hogy a digitális térben kéretlen erőszakos tartalmakkal találkozik gyermekük, több mint ötven százalékuk fél az online zaklatástól, 45-45 százalékuk pedig az erotikus oldalak, illetve a csalók felbukkanásától. A szülők majdnem fele a fizetős tartalmakat is lehetséges problémaként említette meg.
Míg a kisebbek szülei inkább az erotikus oldalaktól féltik gyermeküket, addig a kiskamaszok szülei már nagyobb arányban tartanak attól, hogy gyermekük idegenekkel létesít ismertséget.




Szülői felügyelet


https://fmc.hu
Annak ellenére, hogy 24-39 év közötti szülők egy része nem köti engedélyhez az eszközök bekapcsolását, a legtöbben valamilyen módon felügyelik a gyermekek által használt alkalmazásokat. A 0-3 éves korú gyermekeknél szinte minden esetben van szülői ellenőrzés, de a szigor a 4-6, majd a 7-10 évesek körében sem enyhül. Sőt, még a tíz évesnél idősebbek esetében is a szülők 71 százaléka ellenőrzi, hogy mire használja a gyermek az okoseszközöket.



A gyerekek okoseszköz használata


A 4-6 és a 7-10 éves korosztályban átlagosan 2-3 órát töltenek eszközeik képernyője előtt a gyermekek, míg a 10 évesnél idősebbek körében, már magas arányban vannak olyanok, akik ennél lényegesen több időt használják az okostelefonjukat. A saját készülékkel rendelkező gyermekek negyede videónézésre használhatja a készülékeket, míg 23 százalékuk játszik, 17 százalékuk fényképeket és videókat készít rajtuk, további 17 százalékuk telefonálásra használja eszközét. Akadnak azonban olyanok is, akik más tevékenységeket végeznek, a kutatásban szereplő minden tizedik gyermek közösségi médián böngészget, 14 százalék pedig kereséseket is végez a felmérések szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése