keresés

2020. május 5., kedd

Mesterséges intelligencia mint szabadalomtulajdonos?

Forrás: Strategic Finance
Néhány éve nagy port kavart egy majom által készített fotó és annak szerzői jogi vonatkozásai. A született döntés értelmében, csak ember által készített fotók kerülhetnek szerzői jogvédelem alá, így a PETA által képviselt oldal, miszerint a majom a jogtulajdonos vereséget könyvelhetett el. De mi a helyzet egy mesterséges intelligencia kreációival? Egy olyan korban, amiben humanoid robotok - gondoljunk csak Sofia esetére - kaphatnak állampolgárságot, ez nem is olyan egyszerű kérdés.


DABUS a feltaláló?

Dr. Stephen Thaler a The Artificial Inventor Project keretében megpróbált több hivatalnál is szabadalmaztatni két olyan találmányt, amelyeket az általa készített, DABUS nevű mesterséges intelligencia állított elő. A szóban forgó találmányok egy vészhelyzeti világítás és egy formaváltásra képes italtartó, melyek megalkotásához a Dr. Thaler - saját bevallása szerint - nem rendelkezik a szükséges ismeretekkel, így a feltaláló nem lehet más, mint DABUS.

Az EU, az Egyesült Királyság és az Egyesült államok döntéshozói is elutasították kérelmét. A döntés: szabadalmakban bejegyzett feltalálók csak személyek lehetnek, egy mesterséges intelligencia pedig - jelenleg - nem minősül annak.

Egy fejlesztési irány - a kreatív MI

Thaler azért érezte fontosnak, hogy elismerjék a DABUS innovációit, mert ez szerinte felgyorsítaná az amúgy is vágtató léptekkel haladó MI fejlesztéseket, főleg ami a gépek kreativitás terén felmutatható képességeit illeti. A cikk elején említett Sofia már néhány éve rajzol, igaz, nem várhatunk tőle sok olyat, amit eddig ne láttunk volna és ez talán nem is baj, hiszen művei nem az ő tulajdonát képezik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése