keresés

2020. május 9., szombat

Youtube történelem és további napjainkban népszerű videómegosztó oldalak felsorolása


Napjainkban a videómegosztás jelensége nagyobb népszerűségnek örvend, mint bármikor ezelőtt valaha.
Azonban tudjuk-e azt, hogy milyen út vezetett idáig? 
Hogyan is vált ilyen népszerűvé?
És mégis mik is a legnépszerűbb videómegosztó oldalak manapság?
Ezekre a kérdésekre keresem a választ az alábbi bejegyzésben.



  A kezdet kezdetén, az első videók feltöltésére és megosztására szolgáló weboldal a shareyourworld.com volt, melyet Chase Norlin alapított 1997-ben. 

Ezt követte a mai napig töretlen népszerűségű, folyamatosan bővülő lehetőségekkel rendelkező Youtube.

Egy kis történelmi kitekintés a Youtube létrejöttéről:

-       A youtube története egy pótszilveszteri bulival kezdődött el. Steve Chen az egyik alapító, meg akarta osztani barátaival a bulin készült felvételeket, de erre  (2005 elején) nem volt kényelmes és hatékony megoldás.   Így összefogott barátaival, Chad Hurley-val és Jawed Karim-mal, akikkel a PayPal-nál dolgozott együtt és 2005. február 14- én aktiválták a Youtube domain nevet.


-      A három fiatal alapító komolyan vette a munkát, pontosan tudta mit akar létrehozni és nagy összeggel állt melléjük egy befektető.


                                        Az alapítók (balról jobbra: Steve Chen, Chad Hurley és Jawed Karim)

Az első videó  "Me at the Zoo"  (Én az állatkertben) címmel, 2005. április 23-án került fel a Youtube-ra.  A 18 másodperces, mai szemmel már nagyon alacsony felbontású videón, Jawed Karim látható, miközben az elefántokról beszél egy állatkertben. 

Egy zárt tesztelési időszak után, 2005 novemberében vált elérhetővé az oldal mindenki számára.  2006 elején már több mint százmillió videomegtekintést számlált naponta. 

Történetének legfontosabb mérföldköve 2006. október 9-én következett be:

A Google megvette 1,65 milliárd dollárért, akkori árfolyamon körülbelül 350 milliárd forintért.
Ettől kezdve stabil és sikeres pályára lépett a portál. 

2007 óta rendelkezik egy partnerprogrammal, melyben a tartalom készítője megkapja a videói mellett megjelenő hirdetések után járó bevétel egy részét.
Ugyanebben az évben kilenc országban (Brazíliában, Franciaországban, Írországban, Olaszországban, Japánban, Hollandiában, Lengyelországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban) jelent meg a Youtube lokalizált változata.

Magyarországon 2012.március 1-jén láthattuk először a hazai verzióját.
Az egy napra eső videomegtekintések száma évről- évre rohamosan nőtt.
2009-ben egymilliárd videomegtekintést számlált a videomegosztó, de 2012-re már 4 milliárdra nőtt ez a szám.   

Néhány érdekesség:

A legnépszerűbb videó Psy Gangnam Style videója, melynek nézettsége meghaladta mára a 2 milliárdos megtekintést. Csak a YouTube forgalma után több, mint 8 millió dollárt zsebelt be.

Sok híresség rendelkezik saját YouTube csatornával, többek között őfelsége II. Erzsébet angol királyné is. Az uralkodó 2007. októberében indította saját csatornáját.



A youtube utáni második legnagyobb videomegosztó portál: a VIMEO

A youtube egyik versenytársa. Alapvetően ingyenes (500MB/hét feltöltésig) , de van fizetős változat is. Elvileg jobb lejátszót kínál, és itt nagyon vigyáznak arra, hogy csak jogvédett tartalmak kerüljenek feltöltésre. Több mint 50. millió felhasználó! 


Twitch.tv

A Twitch.tv egy videójáték-közvetítéssel foglalkozó weboldal, amely az Amazon.com tulajdonában áll. A Twitch.tv platformján a felhasználóknak lehetőségük van e-sport mérkőzéseket nézni és élőben közvetíteni saját játékmeneteiket. A céget 2011-ben hozták létre a népszerű Justin.tv aloldalaként. A Twitch.tv ma a világháló egyik legtöbbet látogatott weboldala. 2015-ben a Twitch bejelentette, hogy több mint 1,5 millió közvetítője és 100 millió nézője volt egy hónap alatt.




További fontos videómegosztó oldalak: 










Nem maradhat ki a listából, így egy újabb fejezetet kell szentelni az egyre nagyobb előtérbe kerülő okos eszközökre készített applikációknak is, amelyek főleg a fiatalok körében örvendenek nagy népszerűségnek.


Élükön a Tik -tok nevű alkalmazással. A korábban Musical.ly néven működő, majd karrierjét egy felvásárlás után TikTok néven folytató appnak először az elsődleges funkciója az volt, hogy meglévő zenék lejátszása közben lehetett ezekre videós formában viccesen tátogni vagy egyéb furcsaságokat végrehajtani. Mára azonban a TikTok kicsit olyasmi lett, mint amit annak idején a Vine csinált, rövid vicces videók tárházává változott, ami még jobban felerősíti a népszerűségét.

Egy másik népszerű:  
A Snapchat. 
Elsősorban multimédiás üzenetek, snapek létrehozására szolgál. a pillanatképek egy fényképből vagy egy rövid videóból állhatnak, és szerkeszthetők szűrők és effektusok, szövegfeliratok és rajzok hozzáadásával. A videóklip küldés 2012 decembere óta lehetséges. Ha az alkalmazásban lenyomva tartja a fénykép gombot, legfeljebb tíz másodperces videót rögzíthet. Egyetlen megtekintés után a videó alapértelmezés szerint eltűnik. Spiegel kifejtette, hogy ez a folyamat lehetővé tette, hogy a videoadatok tömöríthetők legyenek egy fénykép méretéhez.
2013 októberében a Snapchat bemutatta a "My Story" funkciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a pillanatképeket történetekként osszák meg, mely minden ismerős számára elérhető 24 órán át. 2014 júniusáig a Stories funkciók által bemutatott fotó- és videófelvételek felülmúlják a személyre szabott üzenetek számát. A szolgáltatás leggyakrabban használt funkciójaként, a Stories napi több mint egymilliárd megtekintéssel kétszeresére növelte a napi megtekintéseket.


***

Források:

1.  
https://marketingseo.hu/a-youtube-tortenete/
2.  
http://www.youtubekampany.hu/YouTube-tortenete
3.  
https://hu.wikipedia.org/wiki/Twitch
4.  
https://pcworld.hu/pcwlite/tiktok-biztonsagi-hiba-eladas-272841.html
5.  
https://hu.wikipedia.org/wiki/Snapchat
6.  
https://www.techinexpert.com/top-08-video-sharing-websites/?fbclid=IwAR3HvSpnMDDpP9Da6vsxg7uFaIWEqezz-vfDkxeFWmLeQdrj9OSY2Paaoa8
7.  
https://kozossegikalandozasok.hu/2019/05/24/a-10-legfontosabb-kozossegi-platform-magyarorszagon/
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése