keresés

2020. május 11., hétfő

Az Internet Archive az olvasók szolgálatában


Brewster Kahle azért alapította ezt a non-profit könyvtárat - Internet Archive -, hogy több millió könyvet, filmet, szoftvert, zenét, weblapokat és még sok minden mást adjon az embereknek. Fő célja, hogy maradandó hozzáférést biztosítson digitális formában.

A jelenleg kialakult helyzetre való tekintettel közel 1,4 millió online elérhető könyvet tett kölcsönözhetővé ingyen. Ezzel a projekttel eddig feltérképezetlen vizekre evez az internetkönyvtár.
 

Internet Archive


A vírussal kapcsolatos intézkedéseket a nyilvános könyvtárak igencsak megsínylették. Nem csak hazánkban, de a világ többi részén is kénytelenek voltak bezárni az olvasók előtt.
Erre reagálva az Internet Archívum, egy új kezdeményezést indított el, amelyben a járvány idején kiterjeszti a digitális könyveikhez való hozzáférést. Eddig is lehetőség volt az Open Library program keretén belül, hogy az olvasó, az Archívumban tárolt fizikai könyveket, amelyek aztán digitálisan be lettek olvasva, letöltsék. Azonban ez csak korlátozottan volt lehetséges.
"Az Internetes Archívum felfüggeszti a könyvtárunkban lévő 1,4 millió (és egyre növekvő) könyvek várólistáját egy Nemzeti Sürgősségi Könyvtár létrehozásával, amely a tanulók megsegítésére szolgál" - írta az Internetes Archívum. Jelentős érdeklődést váltott ki a közlemény, ugyanis közel 20 ezer új felhasználó jelentkezett, ezzel egyetemben pedig 15-20 könyvet kölcsönöztek ki az olvasók.
Habár ez egy csodás új lehetőség, el kell rajta gondolkodnunk, hogy legális -e?


Legalitás mindenekfelett


A könyvszkennelés szerzői jogi következményei már régóta vitatottak.
Egy 2014. évi határozat úgy ítéli meg, hogy a könyvtárak számára jogszerű a digitális szkennelések másolatát megkapni olyan célokra, mint például a digitális megőrzés és a fogyatékkal élők számára elérhető hozzáférés javítása. Azonban azt sose vizsgálták, hogy jogszerű-e a beolvasott könyveket a nagyközönségnek az interneten keresztül terjeszteni.
James Grimmelmann, a Cornell Egyetem jogi tudósa elmondta, hogy az ilyen kölcsönzés jogi státusza egyáltalán nem egyértelmű - még akkor is, ha egy könyvtár a kölcsönzést csak a raktáron lévő könyvek számára korlátozza.
Valószínűtlennek tűnik, hogy az első eladási doktrína vonatkozik -e a könyvhitelezésre. Ezáltal felmerülnek olyan kérdések mint hogy megengedhető -e a digitális könyv kölcsönzése tisztességes felhasználás mellett?
Az Open Library hitelezési programjának jogalapja még rázósabb lehet, mivel az Internetes Archívum eltörölte az emberek által kölcsönözhető könyvek számának korlátozásait. A bővített hitelezés előnyei nyilvánvalóak a világjárvány ideje alatt. De nem egyértelmű, hogy ez változtat-e a szerzői jogi törvényben bármit is, mivel erre külön kivétel nem létezik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése