keresés

2022. május 8., vasárnap

A kriptobányászat negatív hatása a környezetünkre

Az amúgy is a jövő generációját sújtó és a jelenlegi generáció által nem megfelelően kezelt globális felmelegedést tovább súlyosbítja a közelmúltban aranykorát élő kriptobányászat, mely hatalmas energiaigénnyel és rengeteg elektronikai hulladékkal jár. Bár régebben még bárki beszállhatott ebbe az otthoni számítógépével manapság már egy egész géppark kell ahhoz, hogy az ember versenyképes legyen.

132.48 század terawatt??


Bár mindegyik kriptovaluta negatív hatással jár a környezetre, ennek mélysége jelentősen eltérő. Az elsőnek megjelent Bitcoin nem csak népszerűségében első, hanem a környezetszennyezőségében is a pódiumon van. Ennek oka a megszerzésének módszerében rejtőzik. Mivel nem ellenőrzi semmilyen hivatalos szerv, ezért a blokklánc a felhasználókra bízza a hitelesítést, annak érdekében, hogy semmilyen csalással ne tudjanak illegális valutához jutni. Ezt viszont a „proof of work” mechanizmussal oldják meg, ami lehetővé teszi a használók számára, hogy egy bonyolult matematikai probléma megoldásával hitelesítsék ezeket a tranzakciókat. Az első gép, amely megoldja a rejtvényt és érvényesíti a tranzakciót egy meghatározott mennyiségű kriptovalutát szerez. Ezt követően a ciklus újrakezdődik. Ezt a hitelesítést egy program végzi és minél nagyobb a teljesítménye a gépnek annál nagyobb az esélye, hogy az illető frissíti a blokkláncot és megszeri a pénzt. Emiatt, hogy versenyben maradhassanak minél erősebb ma már szoba méretű gépparkot kell létrehozni Application-specific integrated circuit (ASIC) bányász gépekkel. Ezek a gépek viszont nagy energiafelhasználást igényelnek. A University of Cambridge úgy számítja, hogya Bitcoin körülbelül 132.48 terawatt/óra használ el évente ami meghaladta Norvégia 2020-as energiafelhasználását. Kínában már be is tiltották a kriptovaluták bányászatát, mivel körülbelül 65-75%-t ott bányászták, mivel nagyon olcsón lehetett ott beszerezni az áramot, viszont főként fosszilis energiahordozókból nyert áramot jelentett ez. A tiltás óta inkább Amerikát preferálják a bányászok, főképp Texas államot.


176.436.781,6 iPhone?



Nem csak a nagy energiafelhasználás miatt környezetszennyezők a kriptovaluták, hanem a komoly mennyiségű elektronikai hulladék miatt is amit az évek alatt termelnek. Egy 2021-es kutatás szerint egy tranzakció 272g elektronikus hulladékot termel ez évente körülbelül évente 30 700 tonna hulladékot tesz ki, mely egyenlő a Hollandiában keletkezett kiselektronikai hulladékokkal.Hasonlításképp ez iPhone-okban mérve, a legújabb iPhone 13 174g-t nyom, ez körülbelül 176,4 millió mobilt jelent évente. Mindezt az okozza, hogy a gépek egész nap mennek és nagy hőnek vannak kitéve folyamatosan, emiatt átlagos élettartamjuk 1,29 év.




Források:


HVG - Annyi e-hulladékot termel a bitcoin, mintha sorra dobálnánk ki az iPhone-okat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése