keresés

2022. május 10., kedd

Egy giffel kevesebb

Szép kort megélve március 14-én életének 74. évében elhunyt a gif megalkotója. Stephen Wilhitenak köszönhetjük, hogy manapság animált formátumú memeket is használhatunk. Munkája tette színessé az internetes beszélgetéseket.


A GIF atyja

Az 1980-as években alkotta meg a CompuServe munkatársaként. Az ezredfordulót követő években visszavonult, utazgatással és modellvasutakkal töltötte szabadidejét.

Találmányáért 2013-ban egy Webby-életműdíjat is kapott.


Graphics Interchange Format

A formátum eredetileg azzal a céllal jött létre még az internet kezdete kor, hogy a lassú internetkapcsolatok ellenére nagy felbontású, magas minőségű és színes grafikát lehessen megosztani. Ekkoriban egyébként a weboldalak szinte vegytisztán szöveges elemekből álltak csak.

Felesége szerint Wilhite találta ki az egészet és rendszeresen hazavitte a munkáját, hogy ott készre fejlessze azt. Bár nem amiatt alkotta meg a GIFet, mint amire manapság használjuk sokat köszönhetünk neki.

Most gifnek vagy jifnek ejtsem?

A magyar internetezők többsége szerint gifnek kell ejteni. Ellenben a The Oxford English Dictionary összeállítói szerint a gif és a jif (dzsif) is elfogadható.

A The New York Times-nak 2013-ban adott interjúban Wilhite egyértelművé tette, hogy a jif a helytálló verzió.

Források:
hwsw

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése