keresés

2022. május 17., kedd

Microsoft a megmentő?



Akiket érdekel a videójátékok világa, biztos hallott már a Blizzard valamelyik játékáról, ami az elmúlt két évtizedben forradalmasította és uralta a videójáték piacot, és bár botrányt botrányra halmozott az utóbbi években mindenkit meglepetésként ért a Microsoft felvásárlási ajánlata.




Mi is az a Activision Blizzard?


Az Activision Blizzard egy videójáték holding-vállalat 2008 júliusában alakult az Activision Publishing Inc. és a Vivendi Games egyesülésével. Jelenleg öt üzletágat foglal magába: Activision Publishing, Blizzard Entertainment, King, Major League Gaming, Activision Blizzard Studios. Az Activision továbbá publishing részről birtokol és működtet további leányvállalatokat, mint például Treyarch, Infinity Ward és a High Moon Studios. Főbb IP (intellectual property-szellemi termék) amiről a legtöbben ismerik a vállalatot a Call of Duty, Crash Bandicoot, Guitar Hero, StarCraft, Warcraft, Overwatch Hearthstone és a Candy Crush Saga.
Bár rendelkezik esport részleggel is, de mivel az évek alatt egyre kevesebb pénzt öltek bele, ezért gyakorlatilag halovány a próbálkozásuk ezen a téren.
Bár esportban nincs az élen az Acti-Blizz, a játékai nagyon sok eladási rekordot döntött az évek alatt. 2018 márciusában a legnagyobb játékgyártó volt mind Amerikában mind Európában



Botrányok




2017-ben elkezdődött a #metoo mozgalom ami a videójátékipart is elérte idővel. Több nagy cég után mint a Ubisoft és a Riot Games, az Activision Blizzard-nál is kitört a botrány, hogy mennyire toxikus a légkör a cégnél. Kalifornia állam igazságos foglalkoztatásért és lakhatásért felelős ügyosztálya, a DFEH (Department of Fair Employment and Housing) beperelte a vállalatot a nőket diszkrimináló munkahelyi légkör miatt. Az ott dolgozó nőknek folyamatos szexuális zaklatást kellett elviselni, volt akit öngyilkosságba is kergettek. A per eredményeképp több olyan nagy hatalmú személyt távolítottak el a vezetői/kisvezetői pozíciókból, akiknek anno köszönhető volt a főbb IP-k sikerei.



Mentsvár, de milyen áron?




2022. január 18-án a Microsoft bejelentette a semmiből, hogy meg szeretné vásárolni az Activision-Blizzardot 68,7 milliárd dollárért. Ez eddig a legdrágább cégfelvásárlás a játékipar történelmében. Ha sikeres lesz a felvásárlás a Microsoft lesz a 3. legnagyobb játékipari cég a Tencent és a Sony után. 2023 júniusára tervezik az összeolvadást, de ezt még sok minden meghiúsíthatja. Bár április 28-án a részvényesek elfogadták az eladást, de a Wall Street arra fogad, hogy ez a vétel meg fog hiúsulni vagy jobb esetben késleltetve lesz Joe Biden trösztellenes törvénye miatt. Ráadásul még az Európai Unió és a Kína jóváhagyása is szükséges lesz hozzá.

Források:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése