keresés

2022. május 14., szombat

Evan Spiegel - Snapchat


Evan Spiegel két ügyvéd gyermekeként nőtt fel Pacific Palisadesben. A nyugati part elitegyetemére, a Stanfordra járt, ahol ipari formatervezést tanult. Itt barátkoztak össze a későbbi Snapchat alapító társaival: Bobby Murphyvel és Reggie Brownnal. A Snapchat előde az úgynevezett Picaboo nevű iphone-app volt, amivel képeket lehetett küldeni és azok pár másodperc múlva törlődtek. Spiegel volt az ötletgazda, aki kitalálta, Murphy és Brown pedig leprogramozta.

A snapchat a többi csetprogram közül azzal emelkedett ki, hogy az elküldött üzenetek, képek autómatikusan törlődnek. Ezzel a funkcióval platformot adott a szexcsetelésnek is. Az alkalmazás 2011 nyarán jelent meg. Ekkor még csak 127 regisztrált felhasználója volt. 2012-re már napi 100 ezer aktív használója volt. Ekkor elkezdett áramlani bele a pénz, értékessé vált. Spiegel elutasította a felvásárlási ajánlatokat, köztük a Facebook 3 milliárd dollárját is, pont úgy mint ahogy Zuckerberg utasította el a megvásárolni próbálókat. A snapchat óriási tempóban terjedt és 2012 végén már androidon is elérhetővé vált.

Az amerikai tinik több mint 80%-a aktív snapchat használó. A facebook ugyanebben a korcsoportban viszont csak 52%-ot tud felmutatni.

Ám a cég sajnos veszteséges. 2015-re 373 millió mínuszba jártak, 2016-ra pedig 515millió mínuszba. Fel kellett turbózniuk a bevételeket, ami sikerült is, hiszen egy év alatt 7x-re növekedett a bevétel.

A snapchat nevű közösségi média mobilalkalmazást napjainkban mintegy 203 millió ember használja. USA-ban a 18-24 korosztályban a Snapchat a legnépszerűbb közösségi platform. A legutolsó évek adatai szerint az a Snap növekedése megállt. 

Forrás: Snapchat rövid története

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése