keresés

2022. május 6., péntek

Betiltott népszerű appok és kezdetleges orosz alternatíváik

Oroszország új, a nyugati közösségi médiát célzó törvényei nyomán egyre több orosz alternatív alkalmazás jelenik meg. Az orosz alternatív alkalmazások népszerű eszközzé váltak az emberek körében, hogy megkerüljék az ország államilag ellenőrzött internetét. Ezek az alkalmazások gyakran az internet egy olyan változatához biztosítanak hozzáférést, amelyet nem szűrnek. 

Ugyanakkor a kormánynak egy másik lehetőséget is adnak arra, hogy nyomon kövesse az emberek online tevékenységét, és gyakran tartalmaznak kémprogramokat is.
Az orosz alternatív alkalmazások új módot teremtenek a kormányzattal való kommunikációra, és módot találnak az államilag ellenőrzött média megkerülésére. Ezek közül a legnagyobb a Telegram, egy több mint 200 millió felhasználóval rendelkező üzenetküldő alkalmazás. A tüntetők tüntetések koordinálására és szervezésére használják, és a Kreml is használja a nyilvánossággal való kommunikációra. De a Telegram dolgozik egy online áruházon, pénzátutaláson és egy videohívó alkalmazáson is, és egy online bank lehetőségét is vizsgálja egyben.

Google Play, Nash Store

Orosz informatikai fejlesztők alternatívát hoznak létre az Alphabet Inc (GOOGL.O) Google Play áruházának, és május 9-én, a második világháborús győzelemre emlékező orosz nemzeti ünnepen akarják debütálni. 
A digitális piactéren több millió alkalmazás és játék érhető el, amelyeket letölthet, anélkül, hogy különböző alkalmazásboltokat kellene felkeresnie a fogyasztóknak. Ennek ellenére már számos app boltot is létrhoztak, a Google Play az Android-eszközökhöz, az Apple App Store az iOS-hoz és végül Windows Store pedig a számítógépekhez, táblagépekhez és okostelefonokhoz. Mindezek a virtuális boltok világszerte elérhetőek a felhasználók millióinak, biztonságos megbízható fejlesztőktől, és kiváló minőségben.
A Google Play alkalmazásboltja azonban az egyik legnagyobb gyűjteményt kínálja alkalmazásokból és játékokból, amelyek közül a felhasználók választhatnak és fejlesztői a világ bármely pontjáról részesedhetnek feltöltött programjaikból. Az egyik legfogyasztóbarátabb, hiszen mindemellett gyakori alkalmazásfrissítésekkel és hibajavításokkal igyekszik naprakészen tartani az alkalmazások kínálatát, melyeket a felhasználók akár ki is próbálhatnak, mielőtt megvásárolnák, nem úgy mint az Apple App Store fizetős alkalmazásait, melyek nem kínálnak demo változatokat.
Azonban a közelmúlt eseményei és még mindig konfliktusban álló oroszországi lakosok számára, androidos készülékeiken a gazdasági szankciók miatt már egy jó ideje és továbbra sem érik el a Google Play szolgáltatásait, amelyek kiterjednek saját fejlesztőire és a fogyasztók már megvásárolt termékeire is amiket nem tudnak a felfüggesztések miatt használni.
Vladimir Zykovgeneral, ennek megoldására a Digital Platforms nevű fejlesztőszervezettel közölte, hogy létrehozza saját alternatíváját, a Google áruházának, ami a NashStore néven fogja az androidos mobilkészülékeket kiszolgálni. A Nash Store-ból az Android felhasználók letölthetik és megvásárolhatják alkalmazásaikat, és lehetővé teszi a fejlesztőinek akik elvesztették a bevételi forrásukat, hogy újra dolgozzanak.
Valószínűleg végleges céljuk az is, hogy kompatibilis legyen az orosz Mir bank bankkártyákkal is, amelynek hatására még jobban tükröződik Oroszország függetlensége és az általuk létrehozott orosz kézben levő digitális tér megszületése, melyet már hosszabb ideje elkezdtek felállítani, például az Instagram új "Rossgram" fotómegosztó alkalmazását és a Facebook orosz megfelelőinek a fejlesztésével, melyek valószínűleg az orosz Nash Store-ból lesznek hamarosan elérhetőek. 


Facebook, Volga, Telegram

Az oroszországi Facebook ma az államilag ellenőrzött média, az orosz alternatív alkalmazások és a nyugati közösségi média összevisszasága. Az államilag irányított média még mindig a legnagyobb szereplő a piacon, és egyre inkább utat tör magának az orosz alternatív alkalmazásokba is. A Kreml által egy támogatott online kiskereskedő egy Volga nevű, államilag ellenőrzött közösségi médiaplatformon dolgozik. A Telegram üzenetküldő alkalmazást pedig a nyilvánossággal való kommunikációra használják. A Facebook Oroszországban még az élet jeleit mutatja és a Volga nevű új közösségi hálózat szentpéterváron jött létre. Egy többnyire fiatal oroszokból álló csapat működteti, és kiáltványt fogalmazott meg arról, hogy vissza kell hozni az 1990-es évekbeli internetet. Sok mindenben ugyanazt a nyelvet használja, mint a Facebook, és egy zárt rendszert próbál létrehozni, amely megköveteli a felhasználóktól, hogy valódi nevüket használják.

Spotify, Zello

Az oroszországi Spotify-felhasználók próbálják megtalálni a módját, hogy az országon kívülről is hozzáférjenek a szolgáltatáshoz, mivel a Spotify Oroszországban még mindig blokkolva van, de a zenei streaming alkalmazás egy új orosz alternatív alkalmazást tesztel, a Zello-t. Ez egy úgymond biztonságos üzenetküldő alkalmazás, és úgy tervezték, hogy anonim legyen. A Telegramhoz hasonlóan működik, de csak mobilon érhető el, és nem olyan népszerű, mint a Telegram. A Zello még tesztelési fázisban van, de ha sikeres lesz, akkor egy újabb lehetőség lehet az emberek számára, hogy az internet egy olyan változatához férjenek hozzá, amely nem szűrt. A Spotify sok orosz felhasználóját elvesztette, amikor Oroszországban blokkolták, de természetesen megpróbál visszatérni.


Források

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése