keresés

2022. május 5., csütörtök

Dubaj hihetetlenül gyors fejlődése

A papír- és készpénzmentességtől a blokklánc technológia bevezetéséig az Egyesült Arab Emírségek (EAE) egyik legnagyobb városa hatalmas lépéseket tesz affelé hogy polgárai hatékonyságát és életminőségét javítsa. Célja hogy a Föld legboldogabb városa legyen. Rendkívül gyors fejlődésen esik át és még nincs vége. Jelenleg is folyik az intelligens város projekt, amely az éghajlatváltozás és a növekvő népességi igények kezelésére irányulnak.

Mik azok az intelligens városok?


Az egyre növekvő népesség gyorsan felerősíti a hulladékkezeléssel, a közlekedési szennyezéssel és magas energiafogyasztással kapcsolatos problémákat. Ezek mindegyike káros hatással van a környezetre és súlyosbítják a klímaváltozás hatásait.

Az okos város koncepciója az energiahatékonyság javítása, az üvegházhatású gázok kibocsátásának minimalizálása, környezet barátabbá válása, valamint a város polgárainak általános életminőségének javítása.

A feltörekvő technológiák, például a blokklánc, a mesterséges intelligencia, valamint az adattudományi képességek kihasználásával újrateremthetik a mindennapi élményeket Dubaj lakói és látogatói számára, így személyre szabottabbá, zökkenőmentesebbé, hatékonyabbá és hatásosabbá tehetik őket.

Dubaj, mint okos város


2021-ben a kormány elindította a Smart Dubaj Stretégiát, amely több mint 100 intelligens kezdeményezést és 1000 intelligens szolgáltatást foglal magába. Ebbe beletartozik a rendőrőrsök digitalizálása és automatizálása. Például a lakosok pénzbírságot fizethetnek és bejelentést tehetnek a balesetekről anélkül, hogy tisztviselővel kellene beszélniük. Továbbá bele tartozik az erőforrások befektetése tiszta energiába, a fenntartó közlekedés (lehetséges , hogy vezető nélkül) és a nyilvános infrastruktúra is.
Ezek a projektek mind olyan új technológiát alkalmaz, mint a 5G kommunikáció, a felhő- és nagy adatelemzés, a 3D nyomtatás, a mesterséges intelligencia, az IoT és a blokklánc technológia. Utóbbi fontos eleme a város modelljének, hiszen Dubaj világon az első szeretne lenni, aki teljes egészével blokklánc technológiával működik.

Blokklánc stratégia


A stratégiát őfelsége Sheikh Hamdan indította el. A Digital Dubaj Iroda és a Dubaj Future Foundation együttműködésének eredménye, amelynek célja a legújabb technológiai innovációk folyamatos feltárása és értékelése, amelyek lehetőséget adnak a zökkenőmentes, biztonságosabb, hatékonyabb, és hatásos városi élmények.

A blokklánc technológia egy új, hatékony eszköz, amely egyszerű, biztonságos és biztonságos tranzakciókkal már formálja az internet jövőjét. Gazdasági lehetőségeket nyit a város minden szektora számára, és megerősíti Dubaj hírnevét globális technológiai vezetőként, összhangban a Digital Dubaj azon megbízatásával, hogy globális vezetővé váljon az intelligens gazdaságban, elősegítve a vállalkozói szellemet és a globális versenyképességet.

Az új technológia egy közös megegyezéssel létrehozott, elosztott, digitális főkönyv, amely teljesen transzparens, az összes résztvevő számára látható, és utólag már nem megváltoztatható. Épp e sajátosságai miatt elsősorban olyan területeken érdemes alkalmazni, ahol a transzparencia, a hitelesség és a megbízhatóság kiemelkedően fontos szempont. Ilyen például a bankszektor, a szállítmányozás vagy az ellátási láncok.

Dubaj rengeteg pénzt fog megspórolni dokumentumfeldolgozás terén. A stratégia másik céljával, hogy készpénz- és papírmentes várossá változtassa, pedig kb. 1 000 000  fa fog megmenekülni a kivágástól.

Figyelemre méltó fejlesztések


Egy nagyon egyedi és eddig még nem igen látott megoldást találtak a hagyományos napellenzők helyettesítésére. Városszerte, leginkább a városi strandokra és parkokra telepítenek ki napenergiával működő, 21 méter magas Smart Palm fákat. Ezek nemcsak árnyékot, hanem Wi-Fi-t is biztosítanak. Töltőállomásként és lámpaosztlopként is használhatók. Található rajtuk biztonsági kamera és segélyhívó gombok is.

A Hyperloop szó talán már ismerősen csenghet, hiszen már Amerikában is jelen van ez a vasúti tömegközlekedés. Most egy 6 milliárd dolláros projekt keretében Dubaj és Abu Dhabi között is épül egy szupergyors elektromos csőrendszer, amelynek célja a szállítási idő drasztikus csökkentése. Az ígéretek szerint a mostani egy órából 12 percre csökken. A Hyperloop azt állítja, hogy „kisebb környezeti hatása lesz, mint más tömegközlekedési módoknak” és azt tervezi, hogy az évtized közepéig kereskedelmi forgalomba hozott rakományszolgáltatásait, bővítve ezzel a város ellátási láncát és üzleti lehetőségét.

Éghajlatváltozás csökkentése


Az okos városok egyik célja a városi területek környezeti terheinek csökkentése. Dubaj azt tervezi, hogy 2030 végéig 30%-kal csökkenti a szén-dioxid kibocsátást az Egyesült Arab Emírségekben.

Őfelsége szeretné, hogy a legkisebb káros nyomot hagyó várossá tenni Dubajt. Elrendelte, hogy 2050-re a város energiájának 75%-a megújuló energiaforrásokból legyen előállítva. Ennek eléréséhez a városnak most az új épületeket napenergiával működő vízmelegítőkkel látják el. Valamint igyekeznek olyan működési rendszereket használni, amelyek inaktivitás esetén csökkentik a fogyasztást.

A közelmúltban megnyílt egy új lakótelep is, találóan Fenntartható Város néven, amely újrahasznosítja a vizet és a hulladékot, és több energiát termel, mint amennyit elfogy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése