keresés

2022. május 4., szerda

Mi lesz a digitális életünkkel a halál után?


Az internet napjainkban egy természetes tér. Szinte mindenki jelen van, adatokat tárolunk, különböző social platformokat használunk. Megkönnyítjük amennyire lehet a mindennapjainkat. De mi lesz ezekkel a halálunk után?
Megmaradnak a fiókjaink és az eltárolt adatok? Tovább "élünk"? Vagy megadjuk a jelszavaink és valaki törli az online létünk a halálunk után? 
Vannak, akik megtartanák az online életük vannak, akik nem.
Vajon mit tehetünk ebben a kérdésben?

Szabályok
Egyelőre még nincs általános szabályzata annak, hogy mi történjen az elhunyt digitális lábnyomával. Országonként más szokások vannak erre még jelenleg, illet platformonként is különböző lehetőségeink vannak. Például, ha a hozzátartozok jelzik a szolgáltatónak a szomorú hírt, akkor törli a fiókot, de ha ez nem történik meg bármeddig "élhet". Olyan beállítások is léteznek, amik adott inaktivitási idő után távolítják el a fiókot. 
Lehetőség van adott helyeken emlékoldallá változtatni a profilt vagy töröltetni. Bizonyos felületek már lehetőséget adnak rá, hogy rendelkezzünk ezekről, illetve arról ki kezelhesse halálunk után, ha nem a megszüntetés mellett tesszük le a voksunkat.
Viszont, ha semmit sem teszünk az kellemetlenségeket is okozhat. Például egy szülinapi emlékeztető. Érdemes a jelszavainkat, vagy a fiókot úgy beállítani, hogy később a hozzátartozóinknak lehetőségük legyen hozzáférni.

Mit tartsunk meg és mit ne?
Hozzátartózok szempontjából a megtartás kérdését is érdemes vizsgálni. Életünk során különböző méretű digitális lábnyomot hozunk létre. Ami a szeretteinkhez kerül halálunk után, ők döntik el mit tartanak meg és mit "dobnak" ki. Rengeteg "lim-lom"-ot kell végig nézniük, esetleg egy külön tárhelyet fizetniük ezek megtartására.
Többek között ezért lenne fontos átgondolnunk a digitális jelenlétünk. 

"Lejárt fiókok"
Ha semmi sem történik a fiókunkkal megeshet, a lopás is. Visszaélhetnek az adatainkkal, kihasználva az elavult biztonsági gyakorlatokat. A megszerzett képekkel, információkkal, pedig komoly csalásokat is megtehetnek. Erre pedig nagy esély van, ha nincs az adott fiók archiválva.

Tovább élhetünk az online térben?

Egyre többféle technikai megoldás jelenik meg, amivel halálunk után is "élhetünk". Már megszületett egy alkalmazás, ami a digitális lábnyomunkból megalkotja az avatarunkat. Chatbotot modellezhet le, ebbe a kinézet, a hang bele tartozik, amit a magunk után hagyott online adatokból épít fel.
Megszületett már az az applikáció, ami egy képből videót csinál, így a képen szereplő elmosolyodik. 
Ezeken túl pedig folyamatosak a fejlesztések, a jövőben kitudja hogyan fogunk "visszatérni".

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése