keresés

2022. május 6., péntek

Hírek és álhírek terjedése az interneten az orosz-ukrán háborúról

 

A 2022. februárjában kitört orosz-ukrán háború a 21. század tájékoztatási eszközeinek összecsapása is. Mindkét oldal és támogatóik felhasználják az internet nyújtotta lehetőségeket a tömegek bevonására: hírek és álhírek keverve jelennek meg a különböző, lakosság által használt platformokon. Alternatív valóságok rajzolódnak ki a különböző országokból elérhető honlapokon, ezzel milliókat félretájékoztatva. Ez a cikk a Facebook, a TikTok, a deepfake és a VPN szerepét vizsgálja a fegyveres konfliktus idején.


Az oroszok és a Facebook
 

A Facebook március 4-én vált elérhetetlenné Oroszországban. A közösségi médián terjedő információk sok esetben ellentmondtak a vezetés által hirdetett álhíreknek, ezért a hírközlési hatóság lekapcsolta az oldalt. A hatóság szerint a Facebook több ízben is diszkriminálta az orosz médiát. Helyét nagyrészt egy orosz alapítású közösségi oldal, a VKontakte vette át, azonban nem működött sokáig zavartalanul. Március végén kibertámadás érte az oldalt, aminek következtében 12 millió felhasználó kapott üzenetet az orosz hadsereg háborús bűneiről, az ukrán infrastruktúrában okozott károkról. A hadsereg veszteségeinek számbeli adatait is tartalmazza az üzenet, amiről eddig az államplgároknak nem volt tudomásuk, mert a kormány nem közölt erre vonatkozó adatokat. 
 

A TikTok influencerek szerepe
 

A TikTok néhány másodperces videókat kínál nagyrészt fiatalkorú felhasználóinak. A felületen a szórakoztató tartalmak uralkodnak, de a komoly hangvételű üzenetek is több ezer emberhez eljuthatnak a befolyásos influencereken keresztül. Ezt használta ki az orosz kormány a háború elején: nagy követőszámmal rendelkező véleményvezéret fizettek le, hogy a hivatalos kormányzati álláspontot népszerűsítsék. A videók könnyen felismerhetőek: azonos hashtageket, szavakat használnak. A TikTok letiltotta az orosz videófeltöltést, de ennek kijátszása nem okozott gondot a tartalomgyártóknak. Az akcióra reagálva az Egyesült Államok vezetése 30 befolyásos influencert hívott össze egy tájékoztatóra. Itt megosztották velük az ország háborúval kapcsolatos álláspontját, hogy megbízható forrásból származó videókat gyárthassanak. (saját cikkből)


Deepfake
 

A deepfake technológia a mesterséges intelligencia segítségével képes arra, hogy egy videóban szereplő ember arcát egy másikra cserélje. Ma már igen nehéz feladat megkülönböztetni az eredeti felvételektől, amennyiben magas szinten van kivitelezve. Ezt a technológiát természetesen politikai célokra is használták már korábban, nem történt másképp az orosz-ukrán háborúban sem. A hamis videóban az ukrán elnök jelenti be a háborúvégét és szólítja fel az ukrán katonákat a fegyverletételre. A felvétel azonban szemmel láthatóan hamis, a beszélő teste és arca között jól látható különbség van. Ennek ellenére a videó töretlenül terjed az interneten, csak a Twitteren egyedül már több mint 120 000 ember látta.
 

VPN – kitekintés a falak mögül
 

A különböző közösségi oldalak letiltásával párhuzamosan az orosz polgárok egyre nagyobb mértékben kezdtek el érdeklődni a VPN iránt. A VPN (virtual private network) egy olyan szolgáltatás, aminek a segítségével elrejthető és névtelenné tehető az internetes tevékenység. Ennek segítségével Oroszországból is használhatóak olyan tartalmak, amiket csak más országokból lehetne elérni. Az egyik szolgáltató, az Atlas VPN március közepéig több mint 11 000%-os növekedést tapasztalt a keresletben.  Az ilyen programok használatával kijátszhatóvá vált szinte az összes említett korlátozás, például a TikTok-é, mely szerint orosz videót nem lehet feltölteni a platformjukra. Bár a VPN használata nem illegális az országban, a letiltott oldalak látogatása igen. A kormány ezen túl is igyekszik korlátozni a polgárok internethasználatát: már 15 VPN szolgáltatást betiltottak, ez azonban messze elmarad az összes szolgáltató számától.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése