keresés

2022. május 9., hétfő

Tudatos felhasználó vagy?

 Az ökológia lábnyom fogalma széles körben ismert. Viszont ahogy egyre inkább digitális életmódra térünk át, annál fontosabb lesz a digitális lábnyomunk ismerete is. Érdemes a tudatós felhasználóvá válásra törekednünk, hiszen az internet nem felejt.

Digitális lábnyom

Arról körülbelül mindenki tud, hogy internetezés közben nyomokat hagy maga után, de ez nem csak a social media felületenire igaz. Bankkártya, telefon használat és a biometrikus azonosítás során rólunk eltárolt információk is ide tartoznak.
Egyre több mindent osztunk meg, csökken a magán szféránk és ez sok szempontból veszélyes. Felelőtlenül posztolunk a gyerekeinkről. Nem figyelve a személyiségi jogaikra, a túlzott információ kiadásra. Mindenről azonnal számolunk be szinte, ami könnyen áldozattá tehet bennünket.
Meggondolatlanul adunk meg információt különböző oldalaknak, fogadunk el szinte bármit, csak hogy haladhassunk.

Hatások
Nem gondoljuk át, hogy egy-egy poszt később milyen hatással lesz az életünkre. Hiszen az online jelenlétünk ki hat a munkahelyünkre, magán életünkre. Ezért érdemes átgondolni milyen tartalmat osztanánk meg mielőtt rányomunk a megosztás gombra.
Időszakosan érdemes lenne "nagytakarítást" végeznünk. Végig nézni a posztjaink, követéseink és felirtakozásaink. Csak olyan e-maileket kapunk amire érdekel minket? Minden posztunk aktuális, nincs érdektelen vagy nem változtunk?

Jövő
A technika fejlődik, a digitális lábnyom egyre sok színűbb. Szüntelen többféle okos eszköz jelenik meg a piacon. Lassan bármit elérhetővé tesz az online tér. Nem kell kimozdulni ügyeket intézni, vásárolni, szórakozni. 
Különböző rendszerek kínálnak nekünk egyre "lustább" megoldásokat. De ez jóra vezet? Minden adatunkat meg kell osztani a világhálóval? 
Már fejlődik a technika az "örök" élethez. Már halálunk után is elérhetnek minket a közösségi médián lassan. Mindezt az online térben hagyott nyomainkból, amit észrevétlenül hagyunk magunk után. 
Ezek alapján szükséges lenne a digitális lábnyom komolyabb ismerete, hogy társadalmunk tudatós felhasználókból álljon.

Forrás: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése