keresés

2022. május 6., péntek

Hírek az Amazon világából


Az Amazon tájékán mindig izgalmas események zajlanak. Az elmúlt félév legfontosabb hírei közé tartozik az Amazon féle Whole Foods üzletlánc első mérföldkövének lefektetése. A világ globális problémái is nagy hatással voltak a cég fejlődésére. COVID és az ukrán-orosz háború a bevételektől a munkakörülményekig sok mindent megváltoztatott. A munkakörülmények változása pedig a dolgozókat is egyre jobban serkenti saját helyzetük változtatására.



Az első Amazon Whole Foods 

2017-ben vette meg az Amazon az üzletláncot. A cég tulajdonosváltása óta, eddig az egyetlen lényeges változását az Amazon kedvezmények, és az Amazon Prime tagok részére való, ingyen házhozszállítás jelentette. 2022 február 23-án nyílt meg az első Amazon által felszerelt, Just Walk Out technológiájú Whole Foods üzlet Wasington DC Glover Park negyedében.
A Just Walk Out technológia leegyszerűsíti a vásárlás menetét. A boltba való belépéshez vagy az Amazon alkalmazáson belüli QR kódot kell leolvasni, vagy az Amazon One technológiával a vásárló tenyerét szkennelik be. Bent, kamerák sora figyeli a vásárlásunk, milyen termékeket veszünk le, miket teszünk vissza. Távozáskor pedig automatikusan levonják a vevő bankszámlájáról a vásárlás összegét. Amazon mobil applikációján keresztül, pedig megkapjuk a vásárlásról készült számlát, valamint láthatjuk mennyi időt töltöttünk el a boltban.


Munkakörülmények az Amazonnál


A dolgozók állandó panaszai, tüntetései és peticiói a munkakörülmények változtatására, nem üres kérések. A vállalat munkásai rengeteg munkavédelmi problémával és embertelen elvárásokkal harcolnak.
A futószalag mellett dolgozóknak 1 órán belül tartaniuk kell egy aránytalanul magas megadott leszortírozott mennyiséget, ehhez pedig nagy sebességgel kell dolgozniuk. Amennyiben az óra/csomag arányok a várt alatt vannak, nagyon könnyen kirúghatják a dolgozókat. Két 15 perces munkaszünetet kapnak, ám a pihenőszoba és a raktár egyes pontjai kötött akár 15 perces sétaút is lehet így ez az idő nem elégséges valódi pihenésre. A raktárházakba tömegközlekedéssel való utazás is nehézkes. Továbbá a sérülési ráta meghaladja az országos átlagot. Sérülés veszélyt jelent például, hogy a futószalagra érkező csomagok sokszor szétszakadnak. Az egyetlen eddigi változtatás, amely a dolgozók biztonságát volt hivatott biztosítani, egy kamerarendszer felszerelése jelentette.


Új munkavédelmi szabályok a COVID alatt

A COVID alatt megnőtt az online vásárlások száma. Az online vásárlások nagy része zajlott az Amazon-on keresztül, ennek köszönhetően a cég hatalmas növekedésen ment át, 75 ezer új alkalmazottat vett fel. A dolgozók biztonsága érdekében nem sok intézkedés történt. Mindössze rendszeres hőmérséklet mérést írtak elő, valamint maszkot biztosítottak a munkásoknak. A munkavállalók tüntetésekkel próbáltak fellépni a védelem hiánya ellen, de eredményt nem igazán értek el. 2020-ban már 20 ezer alkalmazott fertőződött meg a vírussal.
2022. február 10-én az Amazon jelentette be a március 18-tól, életbe lépő új szabályt, melynek értelében, a dolgozók csak a teljes oltottság igazolása után kaphatnak táppénzét, COVID fertőzés miatti betegszabadság esetén. Viszont a teljes oltottsággal rendelkezők már február 11-től maszk nélkül dolgozhatnak.



Amazon Labor Union

A munkakörülmények javítására 2022. április 1-jén, New York Staten Island kerületében, a JFK8-as raktárház dolgozói megszavazták egy szakszervezet létrehozását. 2654 ember, azaz a szavazók 55%-a állt a szakszervezet mellett.
Az Amazon kísérletet tett az egyesülés meghiúsítására. A National Labor Relations Board-hoz (vagyis Nemzeti Munkaügyi Tanács) fordult jogászcsapatával, hogy semmisé nyilváníthassa a szavazás eredményeit. Az Amazon jogászainak érvelése az volt, hogy mind az NLRB, mind a szakszervezet szabálytalanul avatkoztak bele a szavazásba. A vállalat harmadik fél bevonása nélkül szeretne dolgozóival tárgyalni. 
Következőleg, április 25-én, az LJD5, Saten Island egy másik raktárépületének dolgozói szavazhatnak a szakszervezethez való kapcsolódásról. Annak esélye, hogy az Amazon kifogásai sikeresen érvényteleníthetik a szavazatokat, csekély. Ám a cég jelenlegi célja nem is ez, hanem hogy minél jobban hátráltassa a szakszervezetet, ezzel eltántorítva az embereket a következő szavazáson. Amennyiben a szakszervezet képes megállni a helyét, várhatóan éveken keresztül fognak tárgyalások folyni a vállalat és a szakszervezet között, mire megegyezés születhet. 


Az ukrán-orosz háború hatásai az Amazonra

A háború, mint nemzetközileg híres és fontos cégre, az Amazonra is hatással van. A vállalat hozott mind orosz ellenes, mind az ukránokat támogató döntéseket.
A cég felfüggesztette működését Orosz, és Fehéroroszországban. A Prime videó szolgáltatás nem lesz elérhető ezekben az országokban, valamint az Amazon Web Services sem fogadja az innen érkező új ügyfeleket.
Az ukránok támogatása érdekében 
Szlovákiában raktárházat alakítottak át humanitárius segélyközponttá, ahol a menekültek ellátásához szükséges tisztálkodószereket, takarókat, ruhákat, óvóhelyek építési alapanyagait tárolhatják. További segítség, hogy az Amazon felajánlott a humanitárius szervezetek számára 5 millió dollárt, az Amazon Web Services pedig 15 millió felhő alapú számítástechnikai kreditet és technikai segítséget a szervezetek működtetésére.  A vásárlók számára pedig lehetővé tették, hogy adományozhassanak az Amazon kívánságlistákon keresztül.
A háború nem csupán a vállalat döntéseiben hagyta nyomát, de az eladásokat is befolyásolta. A bombázások sok emberben pánikot keltettek. 
Ez meglátszik azon is, hogy az Amazon legkelendőbb termékeivé váltak a jód kapszulák, katonai instant ételek, és túlélőtáskák, tele vészhelyzeti felszereléssel. Nagy mértékben fogynak azok a termékek, amelyek egy nukleáris támadás esetén létfontosságúak lehetnek. A kereset növekedésére egy példa: egy amerikai jód kapszulát áruló cég előző éves eladása 18 000 doboz. Ugyan ez a cég az elmúlt hónapban 17 000 dobozzal adott el. 

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése