keresés

2022. május 18., szerda

Videójáték konfliktus

A videójátékok pozitív vagy negatív hatásáról sok vita zajlik felnőtt, de még fiatalabb korosztályok köreiben is, a vélemények pedig igen megosztóak. A generációs váltással, ahogy a fiatalabbak már a technika és videójátékok általánosságának világában nőnek fel, úgy az idősebb generáció még arra emlékszik, hogy milyen remekül érezték magukat gyerekként a játszótéren a barátaikkal mindenféle "ketyere" nélkül...

... És bizony, ha nem is vállaljuk fel sokan nehezen viselik a változást és ezt a gyerekkorok közti különbséget. De vajon mit mond a tudomány? Vajon használ-e a gyerekeknek a videójátékok világa? Erről végeztek kutatást a Karolinska Institutet és Vrije Universiteit Amsterdam kutatói. 

A kutatás:


Első körben kilencezer, 9-10 éves fiú és lány vett részt a felmérésben. A kutatók pszichológiai teszteket adtak a gyerekeknek, amik a kognitív képességeiket mérték, emellett felmérték, hogy a vizsgált gyerekek mennyi időt töltenek monitorok előtt.


Második fázisban
két évvel később ötezer fiatal vett részt hasonló felmérésben, ahol a korábbi tesztkérdéseket kapták meg, azokra kellett válaszolniuk. 

A tudósok a két felmérés után összevetették az eredményeket beleszámítva a genetikai és képzési hátteret, ami nagyban befolyásolja az intelligencia fejlődését/kialakulását.

Az eredmények:


A felmérésből kiderült, hogy általánosságban a fiatalok 2,5 órát televízió előtt, 30 percet közösségi felületen töltenek, és körülbelül egy órát videójátékoznak naponta.
Azok a gyerekek, akik az átlagosnál több időt töltöttek videójátékkal 2,5 százalékkal növekvő intelligenciát mutattak.
Azonban az egyik vezető kutató, Torkel Klingberg, a Karolinska Institutet neurológusa hozzátette, hogy a gyerekeknél nem vizsgáltak alvási tényezőke, vagy fizikai aktivitást, és azt is figyelembe kell venni, hogy az intelligenciaszint nem állandó, hanem folyamatosan változik.

Következtetés:


Mivel a felmérés önbevallási alapon zajlott, amerikai gyermekek körében és a videójátékok között sem tettek különbséget, a felmérés elég egyoldalúnak tekinthető. Nagy a valószínűsége, hogy egy alaposabb kutatás más eredményeket hozott volna, ha külön szerepeltetnek más országokból és kultúrákból származó gyermekeket, és különbséget tesznek a videójátékok milyenségében is.


A kérdés tehát továbbra is fennáll: Vajon pozitívak-e a videójátékok vagy inkább károsak? A választ azonban csupán saját életünkben és értékeinkben kereshetjük. Nem szabad általánosságot levonni!

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése