keresés

2022. május 16., hétfő

Könyves közösségimédia aktivitások

A könyves közösségmédiával foglalkozó oldalak, mint a Youtube, Spotify, Instagram, blogok és különböző egyéb más csatornák, lehetővé tették a 21. században az alkotók számára, hogy bárhogyan megoszthassák a véleményüket a nagyvilággal. Nemcsak könyves értelemben persze.

 Rengeteg fiatal számára iránymutatást adhatnak ezek a csatornák a könyvek és az olvasás szeretetének rátalálására és bővítésére.

Számos könyv ajánlót tekinthet meg az ember ezeken a csatornákon. Érdemes lehet felkeresni könyves tartalmakkal foglalkozó channeleket, ha az ember szeretne új könyveket megismerni, akár a friss kortárs irodalommal kapcsolatban, vagy csak mert érdekli egy számára ismeretlen műfaj esetleg a már
ismert műfajból még több könyvet szeretne megismerni.


A Blogtól egészen a Booketube-ig

A blog egy folyamatosan frissülő platform, amelyre periodikusan töltik fel a tartalmakat. A blogok többsége weblapként működik, amely mindenki számára elérhető. Az eredeti kifejezés a web (világháló) és a log (napló) szavakból tevődik össze, s így lesz weblog, vagyis webesnapló. A ma használt, mára már bevett kifejezés a blog, már egy rövidítés.

Aki blogot kíván indítani, választhat a számos szolgáltató által kínált ingyenes vagy fizetős megoldás. Ilyen ingyenes „szolgáltató” pl. a Webnode. A webnapló elterjedése és kialakulása A „weblog” kifejezést Jorn Barger alkotta meg 1997 decemberében. A rövidebb verziót (blog) Peter Merholz alkotta meg 1999 áprilisában vagy májusában a weblog „we blog” alakra bontásával.

2002-re a bloggolás tömegjelenséggé vált, megjelentek az eszközök használatáról és a tartalom létrehozásáról szóló útmutatók, és az egyszerűen kezelhető blogszoftverek is. Az elektronikus közösség építő szerepe is kiemelkedővé vált. A blogoknak mára megszűnt a speciális civilújságírói jellege, gyakran újságírók is vezetnek blogot, továbbá annyira alacsonnyá vált a technikai korlát, hogy gyakorlatilag bárki, aki egy működő böngészőprogrammal és netkapcsolattal rendelkezik, blogírásra adhatja a fejét. Ez persze ahhoz is vezetett egyúttal, hogy jórészt lehetetlenné vált a blogok tartalmi tipizálása. Blogok típusai Témája sokrétű lehet.

A Booktube a Youtube egyik alműfajával foglalkozó réteg, amely különböző könyvajánlókkal, bookhoul videókkal, unboxing videókkal lepik meg a videó tartalomgyárosok szeretett nézőiket.

Instagramon a könyves tartalmakat főképp bookstagram néven találják meg azok akik eziránt érdeklődnek, vagy egyszerűen beírják a keresőbe a kívánt szót amire találatokat szeretnének várni.

Régebben a blogolás sokkal felkapottabb volt és valószínűleg ma is találunk könyves tematikájú blogokat az interneten, de a legtöbbükkel már nem igazán foglalkoznak és inkább átvándoroltak vagy az Instagramra, vagy a Youtube-re esetleg Spotify-ra.


Az internetes történetmesélés Mekkája a Wattpad

A Wattpad oldal egy 2006-ban induló platform, amely a kezdő írókat támogatja. Ezen a felületen az írópalánták megoszthatják a külvilággal novelláikat, történeteiket, regényeiket, verseiket, melyeknek díjmentes publikálására van lehetőség az oldalon.
A Wattpad felületén saját virtuális könyvtárat hozhatunk létre, már elolvasott vagy esetleg elolvasandó könyveink, történeteink számára. Nyomon követhetjük saját publikált szövegeink népszerűségét, más olvasók általi értékelések és vélemények alapján. Számos „házi versenyben” vehetünk részt más publikálókkal szemben.

Szövegeinket egyszerűen az oldal nyújtotta szerkesztőben is megírhatjuk, de akár Word szerkesztőből is átmásolhatjuk és beilleszthetjük oda. Ha nem végeznénk egy adott publikálandó fejezettel megjegyzi a szerkesztő és amikor legközelebb megnyitjuk felkínálja a lehetőséget, hogy onnan folytassuk, ahonnan abbahagytuk, mint ahogy a Word esetében is.

A platform előnye, hogy nemcsak asztali számítógépen érhető el, hanem mobil applikáció formájában is tudunk írni, szerkeszteni és természetesen olvasni nem hozzákötve magunkat a kizárólagos számítógépi publikáláshoz vagy szerkesztéshez.

Jelenleg az alkalmazásra több millió szerző publikált már naponta ezek a számok egyre növekednek mintegy 90 milliós író-olvasó táborral bővelkedve.
Számos szerző kezdte Wattpadon a munkásságát és mára számtalan könyve jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése