keresés

2022. május 16., hétfő

A Holdról a földbe: A Terra Luna bukása


Hatalmas pánik tört ki a befektetők között 2022 május második hetében a nemzetközi kriptopiacon, miután a világ top 10 egyik kriptovalutája a Terra Luna árfolyama mélyzuhanásba kezdett és akkorát esett, mint az ólajtó.


De hogyan jutottunk idáig?


A dél-koreai Terrát 2018 januárjában hozta létre Terraform Labs, Daniel Shin és Do Kwon közreműködésével. Olyan kriptovalutának tervezték, aminek az alapja egy „stablecoin” stabilpénz és a tömeget célozza meg főként Dél-Koreában. Ez a kripto két félből tevődik össze. Az egyik a korábban említett stablecoin a TerraUSD (UTS) a másik a Luna, ami egy hagyományos kriptovaluta.
A TerraUSD egy algoritmuson alapuló stablecoin. Fontos az UTS-t értékét minél közelebb tartani az 1 dollárhoz, így amikor a Terra a dollár értéke alá esik, a kereskedők "elégetik”. Beváltják a stabilcoin-t, ezzel kivonva a forgalomból azt, de ugyanannyi értékű Lunát kapnak érte. Ez a művelet csökkenti a TerraUSD készletét és növeli az árát. Ezzel szemben, amikor a TerraUSD értéke 1 dollár fölé emelkedik, a kereskedők elégethetik a Lunát, és új TerraUSD-t hozhatnak létre, így növelve a stabilcoin kínálatát, és csökkentve így az árát vissza az 1 dollár felé.

A probléma 2022. május 7-8-i hétvégén kezdődött és május 9.-én tetőzőtt amikor egy bizonyos Anchor Protocol nevezetű kriptobankból nagy összegben vették ki a benne tárolt UST-t. Ezek a rövid időn belül történt nagy értékű kivonások megingatták a UST értékét, ami ezt követően 1 dollárról 30 centes értékre zuhant. Ez a hirtelen instabilitás az árfolyamban a többi kriptobefektetőt is arra ösztönözte, hogy gyorsan megváljon a UST készletétől a lehető leghamarabb úgy, hogy valutájukat Lunára konvertálják. Emiatt aztán a Luna értéke is bezuhant rövid időn belül. A viszonylag hamar bekövetkezett rengeteg tranzakció miatt a failsafe balancig rendszer, ami arra volt tervezve, hogy ezt megakadályozza, nem tudott időben működésbe lépni.

Ezt a csapást a többi kriptovaluta is megérezte. A bitcoin is nagyon rövid időre 30.000 dollár alá zuhant, amivel 2021 nyara óta új negatív rekordot állított be. Ezt követte egy gyors erősödés 30.000 fölé, majd újra csökkenés. Május 16.-án 29.500 dollár körül mozgott.



Következmények


Jelenleg egy darab Luna $0.000207-t ér. Emberek ezrei vesztették el a teljes vagyonukat, mivel nagyon sokan a Lunába fektették összes megtakarításukat. A r/TerraLuna subReddit tele van olyan posztokkal. amikben veszteségeiket részletezik. Sokan az öngyilkossságot is fontolgatják emiatt. Erre példa az egyik poszt alatti komment „Buktam 450 ezer dollárt, nem tudom kifizetni a bankot. Hamarosan elveszítem a lakásomat. Hajléktalan leszek. Az öngyilkosság az egyetlen kiút számomra.”
Olyan mennyiségű ilyen poszt született, hogy a moderátorok létrehoztak egy rögzített posztot a különböző országok lelkisegély-szolgálat és öngyilkosság-megelőző elérhetőségeivel.



Források:




Wall Street Journal - Why Did Cryptocurrencies TerraUSD and Luna Unravel? Stablecoin Price Crash Explained

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése