keresés

2022. május 16., hétfő

A mesterséges intelligencia megváltoztatja a világzenét?

A The Guardian szerint a mesterséges intelligencia (AI) terén elért áttörések könnyebbé teszik a zeneszerzést, mint valaha, mivel a munka felét egy gép végzi el.
A számítógépek hamarosan mindent maguktól csinálnak?
A SampleRNN – egy mesterséges intelligencia-szoftver (vagy Dadabots szolgáltatás), amelyet CJ Carr és Zach Zukowski informatikusok fejlesztettek ki – első tesztjei inkább egy sikoltozó műsorhoz hasonlítottak. CJ és Zach azonban reméli, hogy a SampleRNN teljes black metal és math rock albumokat tud készíteni, ha rövid hangsávokat biztosít hozzá.
Az AI-t ma már olyan streaming szolgáltatásokban is használják, mint a Spotify Creator Technology Research La. De a mesterséges intelligencia várhatóan önmagában is képes zenét komponálni, és ez a probléma sok informatikusnak okoz fejfájást.
Valójában néhány híres zenész kísérletezett vagy használt AI-t az elmúlt 3 évtizedben. Az 1990-es években David Bowie segített kifejleszteni egy Verbasizer nevű alkalmazást (alkalmazást), amely képes hangforrásokat gyűjteni, és a dalszövegeket véletlenszerű sorrendben kombinálni egy zenei kompozíció létrehozásához. Vadonatúj zene.
A zeneteoretikus Brian Eno mesterséges intelligencia segítségével készítette el nemcsak a Reflection album zenéjét, hanem egy vizuális videót is tervezett a The Ship 2016-hoz. Ebben az évben a Sony a Flow Machines szoftvert is felhasználta a létrehozásához. Beatles-szerű dallam . Ivan Paz (Mexikó) zeneszerző Visions of Space (2017) című albumának feldolgozásai saját generált algoritmusokkal készültek.
Nemrég a Spotify François Pachet – egy mesterséges intelligencia-szakértőt is – felvette pozíciója megerősítésére. François korábban a Sony Flow Machines projektjén dolgozott – egy olyan programon, amely mesterséges intelligenciát használ popdalok komponálására. A Spotify-t azzal vádolják, hogy hamis előadókat ad hozzá lejátszási listáihoz, vajon szándékozik-e mesterséges intelligencia által előállítani zenét? Az Amazon Alexa virtuális asszisztense a közelmúltban hozzáadott egy új DeepMusic képességet is, amely képes hangmintákat összekapcsolni a felhasználó által beállított hangszínnek megfelelően.
Tavaly a Guardian arról számolt be, hogy az AI Music startup AI-t használó projekteken dolgozik. Patrick Stobbs, a Jukedeck nevű AI zeneszerző szoftver társalapítója, aki a Coca-Cola és a Google számára komponált, nemrég azt mondta, hogy a Jukedeck zenefinomító módról teljesen önszintetizáló módra vált.
Ennek megfelelően a jövőben az AI reklámokhoz, tévéműsorokhoz és nyugtató dalokat fog komponálni vacsorákhoz. A fehér- és kékgalléros alkalmazottakat pedig fokozatosan felváltja a mesterséges intelligencia. Maguk a zeneszerzők is szembesülhetnek ugyanilyen veszéllyel. Szintén tavaly készült el Beethoven 10. szimfóniája mesterséges intelligenciával, amelyet októberben mutatnak be a németországi Bonnban, a Deutsche Telekom kezdeményezésére megvalósult nemzetközi projektben az intelligencia mesterséges intelligencia több mint 2 millió hangot komponált a zeneszerző stílusában. , és nemzetközi szakértők közreműködésével csak vázlatokban létező zeneművek kerültek a közönség elé.világ 730 nap alatt - közölte a Magyar Telekom pénteken az MTI-vel.
Beethoven életének utolsó éveibenújabb zenei művet kezdett írni. Befejezni azonban már nem tudta, csak a vázlatokat kapta meg. A mű létrejöttében azonban nem elhanyagolható az emberi tényező. Az AI által komponált vonósok monoton, mechanikus hangját életre kellett kelteni. A darab elkészülte után Walter Werzova osztrák zeneszerző azt a feladatot kapta, hogy egyebek mellett tempóváltások segítségével vigyen lelket a zenébe. Beethoven munkája nem az első mesterséges intelligencia által létrehozott alkotás. Schubert és Mahler befejezetlen műveinek teljes verziói, Beatles-dalok és még a képzőművészet is mechanikusan köszönhető.
Október 13-án szakértői testület mutatja be a Beethoven X projektet Bősze Ádám zenetörténész, Szertics Gergely, a National Laboratory for Mind mesterséges intelligencia partnerség vezetője és Szabó Béla, a Magyar Telekom márkakommunikációs menedzsere közreműködésével. Nagyfi Richárd, a Cambridge Mobile Telematics mesterséges intelligencia szakértője a gépelrendezés kulisszái mögé mutatta be a hallgatóságot. A szakmai programok közül Rohmann Ditta és Berecz Mihály a zeneszerző klasszikusait adják elő, az estet pedig a X. szimfónia rövid vetítése zárja Cameron Carpenter és a Bonni Filharmonikusokkal.
Mi tehát a mesterséges intelligencia által generált zene gyengesége? Meglehetősen könnyű hallgatni és megvan a maga meggyőzése, de minél többet hallgatod, annál inkább úgy érzi, hogy nincs "lelke". Taryn úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia szoftverek hatékony eszközök és hatékony partnerek lesznek az emberi dalszerzési folyamatban, de soha nem fogják tudni átvenni a zeneszerzők helyét.
A mesterséges intelligencia által készített alkotásokkal jelenleg minden bizonnyal nehéz lesz zenei díjat nyerni. És bár nem lehet azonnal felmérni a mesterséges intelligencia jövőbeli zeneiparra gyakorolt ​​hatását, az az elképzelés, hogy az AI lemásolja az emberi kreativitást, mindig ijesztő. Ahogy azonban Taryn fentebb mondta, a gép és az ember közötti alkotói folyamat még mindig létrehozhat egy teljes műalkotást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése