keresés

2022. május 16., hétfő

Az iPod korszaka véget ért

             

Az Apple iPod zenelejátszó sikerkorszaka 21 évig tartott, ami idén zárul le, mert a cég bejelentette, hogy befejezi a gyártásukat. 2001. október 23-án került piacra az első darab, amit maga a tulajdonos, Steve Jobs mutatott be. Az első szlogen az iPod-hoz így szólt: "Ezer dal a zsebedben" mivel az első készülék 1000 dalt tudott tárolni.


Mi az iPod?
Zenei számok és videók lejátszására alkalmas hordozható készülék, amelyet az Apple tervezett és hozott létre.

Úttörő szerep
Az iPod közel sem az első zenelejátszó volt, de akkora brand ereje volt az Apple-nek, hogy innentől kezdve terjedtek el ezek a különféle MP3 lejátszók. Az Apple iPod úttörő szerepet töltött be az online zenehallgatásban. Hamarosan olyan nagyon elterjedt, és szerethetővé vált, hogy az emberek enélkül lehetetlennek tartották elképzelni a mindennapi életet.

Autókba való elhelyezés
Az autógyártók közül elsőként a BMW találta ki, hogy be kéne aplikáni az autóba is ezeket a zenelejátszókat. Ezután követte a BMW példáját a többi nagy cég. Az iPod virágkorát körülbelül 2003-tól élte, a zenekultúra szerves részévé vált.

Speciális kiadások
2004-ben kötött szerződést a U2 a vállalattal, hogy saját speciális iPodot indítson el. A következő limitált kiadás 2008-ban jött a Beatlestől, amikor a zenekar teljes kollekciójával feltöltött iPodot adtak ki. Ez jelentősen drágább volt egy sima készüléknél. A készülék árán felül további 800 dollárt (majdnem 300 000 magyar forint) kellett fizetni a dalokért.

iPod végzete
2007-ben elkészült az első iPhone. Ettől kezdve már sejteni lehetett, hogy ezzel elkezdődik az iPod lassú haláltusája. Az iPhone bekebelezte, teljesen felfalta az iPodot, hiszen amit korábban az iPod tudott azt az iPhone is tudta, sőt bőven túl is szárnyalta. Ám az Apple ekkor még nem rettent vissza. Kiadtak egy új modellt, az iPod Touchot, ami az utolsó modell, amit ma is venni lehet amíg persze a készlet tart.

Az iPod Touch
Egy digitális zenelejátszó egy multi-touch kapacitív érintőképernyővel, amit az Apple forgalmaz. Ez a legújabb és legutolsó modell is egyben.

iPod Touch fontosabb tulajdonságai

  • A kapacitása 32-256GB
  • A10 Fusion chippel rendelkezik.
  • 8 megapixeles kamera található benne.
  • 1080p felbontású videófelvétel
  • Bluetooth 4.1

Források
Megszüntetik az iPod gyártását

iPod Touch

Ipod 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése