keresés

2022. május 2., hétfő

Mit tudhat rólunk a Google?

Aligha van olyan internethasználó, aki még sohasem keresett rá saját nevére, valamelyik népszerű böngészővel. A találatok általában a közösségi médián való elérhetőséget, esetleg az illető saját weboldalát, neve alatt futó vállalkozást és hasonló hozzá köthető dolgokat jelenítenek meg. Általában olyan adatokat melyeket maga a felhasználó osztott meg a nyilvánosággal valamilyen internetes platformon. A problémát azonban azok az esetek jelentik, amikor a böngésző olyan kényes információkat ad ki a találati listán, melyek normál esetben nem nyilvánosak. Megeshet, hogy kiváltképp érzékeny adatok is könnyen vadidegenek kezébe kerülhetnek, kellemetlenséget okozva ezzel a hozzájuk kötődő személynek.  

Érzékeny adatok a találati listákban

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, a különböző interneten elkövetett adatlopással összefüggő bűncselekmények és visszaélések száma. Ennek tükrében érthető, miért érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a személyes adataink interneten való fellelhetőségére. Az egyik legbefolyásosabb keresőóriás, a Google ezt megelőzően is igyekezett óvni a felhasználókat és készséggel igyekszik elrejteni a kíváncsi szemek elől azokat az adatokat, melyek segítségével visszaélések követhetőek el. Olyan információkat melyeknek birtokában a szakavatott svindlerek könnyedén hozzáférhetnek az áldozatok bankszámlájához, illetve ellophatják személyazonosságukat. Ennek hiányában olyan fontos adatok, mint okmányok azonosítószámai, bankszámlaszám, hitelkártya adatok, aláírásokról készült képek vagy orvosi leletek mind megjelenhetnének egy adott személlyel kapcsolatos keresés lefuttatásával. Az egyéb szempontból kényes tartalmakra is gondolva a Google törekszik eltávolítani a találati listákból az internetre kikerült személyes, intim képeket és deepfake tartalmakat is. 

Kérésre törlik

A Google változtatott a személyes adatok törlését lehetővé tévő irányelvein és szélesebbé tette azon adatok körét melyet a felhasználók kérésére töröl a találatok közül. A felhasználók egy egyszerű űrlapot töltenek ki, melyben megnevezhetik azon privát adatok körét, melyeket nem szeretnének a Google keresések találati listájában viszont látni. A kérvény kitöltésével olyan adatok zárhatóak el a nyilvánosság elől, mint lakcím, email címek, telefonszámok, igazolványok képei, illetve egyes honlapokhoz tartozó bejelentkezési adatok. A leadott űrlapok viszonylag rövid időn belül, néhány napos átfutási idővel elbírálás alá kerülnek. Az esetek többségében eleget tesznek a felhasználók törlés iránti kéréseinek. Csupán abban az esetben tagadják meg a kérést, ha a keresések szempontjából lényeges információk elrejtését kívánják tőlük. Ebbe a körbe tartozhatnak például szakmai szempontokból releváns információk, újságcikkek, hivatalos vagy nyilvános adatbázisokban és nyilvántartásokban szereplő információk. 

Részmegoldás

Fontos kiemelni, hogy a Google csupán a keresési találatok közül távolítja el a kényes információkat. Az adatok végleges eltűntetéséhez az adatokat nyilvánosságra bocsájtó honlap üzemeltetőivel kell felvenni a kapcsolatot, erre pedig a Google űrlapja is felhívja a kitöltők figyelmét. A felhasználók az esetek többségében olvasatlanul fogadják el az interneten velük szembe kerülő adatkezelési hozzájárulásokat és ezzel párhuzamosan számos adatukat meg is adják ezeknek a honlapoknak.  A Google nem oldhatja meg ezt a problémát, a felhasználók tudatosságán múlik kivel osztják meg önként személyes adataikat. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a személyes adatok kezeléséhez való hozzájárulást az érintett személynek lehetősége van visszavonni, illetve visszaélés esetén az illetékes hatóságok segítségét kérni. A törvényi szabályozás igyekszik felzárkózni a gyors fejlődéshez és megóvni a felhasználókat, de ez csak akkor képes valóban segíteni, ha a felhasználók is tisztában vannak jogaikkal.


Források

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése