keresés

2022. május 13., péntek

A világűr elérése mindenkinek, megvalósuló Sci-fi


Elon Musk-ot senkinek nem kell bemutatni, a tech-gururól szóló hírek ugyanis tömegével jelennek meg világszerte. Musk rendkívűl megosztó személyiség, míg egyesek szerint egy igazi zseni, addig mások erősen kritizálják megnyílvánulásai, üzleti befektetései miatt. Musk neve összefonódott a Tesláéval, a világ egyik legnagyobb elektromos autókat gyártó cégével, mégsem ez a legnagyobb vállalkozása. A SpaceX nevű, űrrepüléssel foglalkozó céget még 2002-ben alapította, így idén már a 20 éves évfordulójukat ünnepelhették. Embert küldhetnek a Marsra, akár még ebben az évtizedben, és ez csak egy a SpaceX nagyszabású ötletei közül.


SpaceX vállalkozások

A SpaceX, avagy a Space Exploration Technologies kezdetektől fogva nagyra törő tervekkel indult, jelmondatuk "Revolutionizing access to space" (szabad fordításban az űr forradalmasítását jelenti), ami tökéletesen leírja Musk szándékait. Szerették volna elérhető közelségbe hozni az űrrepülést, az árak leszorításával, valamint céljaik között szerepelt a multiplanetáris élet megteremtése, a Mars
kolonizálása által. Lássuk, hol tartanak:

Falcon 9: űrrakéta, amelyet újrafelhasználhatóvá terveztek, ez részben meg is valósult, az orrkúp-burkolat visszatérése még nem megoldott. 2010-ben lőtték fel először.

Falcon Heavy: nagyteherbírású hordozórakéta, amely az űrben való teherszállítást, valamint más űrhajók pályára állításának segítését hivatott véghezvinni. Alacsony Föld körüli pályára 63,8, geostacionárius pályára pedig 26,7 tonnányi terhet képes szállítani. 2018-től működtetik.

Dragon:a COTS-program (Commercial Orbital Transportation Services) részeként jött létre, amely a NASA-hoz tartozó program, melynek célja koordinálni az űrszállítást. A Dragon részben újrahasznosítható, teher- és személyszállításra is alkalmas űrhajó. Személyszállító verziója hét fős legénységet tud a Nemzetközi Űrállomásra eljuttatni.

Starship: új generációs, szupernehéz rakétarendszer, nem kisebb feladattal, mint az emberiség eljutásának biztosítás a Naprendszeren belül különböző égitestekre. A Falcon és a Dragon leváltása a  célja.

Starlink: műholdprojekt, mely a globális internetszolgáltatást hivatott biztosítani, ennek érdekében eddig 4425 műholdat lőttek az űrbe, melyek a Föld körül helyezkednek el, 550 km-es távolságra a Föld felszínétől. A Starlink szolgáltatása már Magyarországon is elérhető, bár hazai viszonylatban igen drágának számít, a több, mint 35 ezer forintos havidíjával, illetve a nagyjából 260 000 forintos antennájával. Ugyanakkor lehetőséget teremt azok számára, akiknek nem elérhető a széles sávú internet a lakóhelyükön.




Űrturisták

Április 8-án elindult az első SpaceX űrkapszula, a Crew Dragon, amely civileket szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS- International Space Station). A küldetésnek az AX-1 nevet adták. Az utasoknak mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, fejenként közel 20 milliárd forintot (55 millió USD) fizettek ki az útért. Michael Lopez-Alegria, a Nasa korábbi űrhajósa vezeti a legénységet, akik név szerint, Larry Connor, Eytan Stibbe és Masrk Pathy. Magyar vonatkozásban érdemes megjegyezni, hogy Pathy magyar felmenőkkel is rendelkezik. (balra a képen M. Pathy látható) A kapszula a Floridából, a Kennedy űrközpontból indult útjára, az utat pedig 22 óra alatt tette meg az állomásra. Április 25-én pedig sikeresen megkezdték hazatérésüket.




Mars utazás

A Mars utazás futurisztikusan hangzik, egyesek szerint egyenesen lehetetlen, ezzel együtt Musk 2029-et jelölte meg az első Mars utazás évének. A SpaceX Starship csillaghajójával tervezik az utazást, amely már önmagában formabontó. A Starship tesztelési szakaszban jár, több prototípusa megsemisült, de már túl vannak sikeres tesztelésen is. Jelenleg a Föld megkerülésével kísérleteznek, amelyet 90 perc alatt szeretnének megvalósítani. A Marsra elképzelt megérkezéshez már készítettek egy impozáns videót is, hogy megmutassák mire lehet majd számítani. Nyílvánvalóan ezek még csak tervek. Ahhoz, hogy megvalósulhasson a leszállás, biztosítani kell hozzá megfelelő leszállóhelyet, melyet már előre el kellene helyezni a Mars felszínén. Az ideális időpont ennek a rakománynak az elküldésére 2024 vagy 2026 lenne, ugyanis a két bolygó ekkor áll a legközelebb egymáshoz, ami természetesen lerövidítené az utazás hosszát. Ugyanez a közelség szükséges, a Mars utazás megkezdéséhez is. Bár a marsi utazás még bizonytalan, a Starship űrhajónak addig is lesz küldetése, ugyanis a 2025-ben esedékes Artemis-Programban már a Starshippel vinnének űrhajósokat a Holdra.


Összességében elmondható, hogy Elon Musk mert nagyot álmodni, és úgy látszik meg tudja valósítani elképzeléseit. Kíváncsian várjuk legújabb ötleteit, és azok megvalósítását. 


Források:

SpaceX

hvg: 1, 2, 3,4,5

Wikipedia: 1, 2

PCworld








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése