keresés

2022. május 12., csütörtök

Zöld gazdálkodás

A telefonok és TV-k igencsak környezetterhelő eszközök. Amíg a gyapot és gyapjú újra termeszthetők, addig a szilícium és az elektronikus eszközökhöz használt egyéb fémekből és félfémekből csak véges mennyiséggel rendelkezik a Föld. Az új rendelet a „zöld hulladékgazdálkodás”-ról a „zöld terméktervezés”-re helyezi a hangsúlyt. Az alábbi szempontokra kell megoldást találni...



Élettartam növelése:

Az első szükséges javításig tartó időszakasz növelésére tartósabb, megbízhatóbb eszközök kellenek. Fontos, hogy könnyebben karbantartható és javítható legyen az eszköz, hogy ne kelljen rögtön újat készíteni és az előzőt hulladékként kezelni, amint az meghibásodott. Praktikus, ha korszerűsíthető és felújítható, mert ez esetben nem szükséges lecserélni egy új modellre, ha a fejlesztésekre igényt tartanánk. Amennyiben mégis újat szeretnénk, előnyös, ha az eszköz újra használható, így lecserélése esetén nem hulladékká válik, csak gazdát cserél.


Hulladékként való kezelhetősége:

Amennyiben mégis hulladékként végzi, akkor fontos, hogy újra feldolgozható legyen, hiszen amint már említettük, egy átlagos elektronikai eszköz nyersanyagai limitáltan állnak rendelkezésünkre.

Energiafogyasztás:

Nem utolsó sorban az energia- és erőforrás-hatékonyság is fontos kérdés, hiszen ha az energia nem is zöld, legalább a termék legyen az energiafelhasználás szempontjából. A tervezet megoldása - egy digitális útlevél illetve címkézés, mellyel nyomon követhetők a termék adatai.

Fenntartható textíliák:

A textiltermékekkel alapvetően két nagy probléma van - a dolgozók munkakörülményei és a ruhaanyag-hulladék kezelése.

A dolgozók munkakörülményei:

Az olcsó ruhákat olcsó munkaerő állítja elő. Ahhoz, hogy a textilipar kellően olcsón állíthassa elő a termékeit, ott kell vágni a kiadásaikon, ahol tudnak. Alul fizetett munkaerő, karbantartatlan munkakörnyezet. Az EU-s tervezet egyik célja a munkavállalói jogok teljes körű tiszteletben tartatása a „fast fashion” cégekkel.

Ruhaanyag-hulladék kezelése:

A gyapot és gyapjú előállítása erősen víz- és földigényes folyamat, a műszálas anyagok pedig a legek között is a legeslegek - legveszélyesebb (a tűz nem égeti, hanem elsősorban olvasztja az anyagot), legpraktikátlanabb, legirritálóbb a bőrön és a lehető legkevésbé környezetbarát anyag a világon - viszont az egyik legolcsóbban előállítható is egyben. A tervezet felszólítja a vállalatokat, hogy csökkentsék éves kollekciók számát (a mostani 12 szezon/évről), vállaljanak felelősséget és lépjenek fel szén- és környezeti lábnyomuk minimalizálása érdekében.

Az építőipar fenntarthatósága:

Az alapvető problémák közül az épületeink energiagazdálkodása és a lebontásra szánt épületek maradványainak hulladékgazdálkodása a legfontosabbak. A uniós szabályozások szigorításával ezek környezetre gyakorolt hatásának enyhítése a cél.


Az új brüsszeli EU-s csomag alapvető célja egy digitális útlevél bevezetésének és a környezettudatos termék-előállításnak a kombinációjával történő zöldebb gyártás és hulladékgazdálkodás elérése.

Forrás: 

https://www.portfolio.hu/uzlet/20220330/kiderultek-a-reszletek-brusszel-uj-csomagjarol-digitalis-termekutlevelet-kapnak-a-ruhaink-okostelefonjaink-536569

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése