keresés

2022. május 10., kedd

Memek, memek mindenhol

A felhasználók bele sem gondolnak, hogy mekkora utat kellett megtennie a mai modern szórakozás internetes műveinek. Egészen vissza kell tekintenünk a korai internet korszakára, a gifek és kereskedelmi böngészők megjelenésére. Technika fejlődésével újabb és újabb változatok jelentek meg, új portálok nyíltak és kitárult a ma is ismert social media, ahol rengeteg vicces képet, animált képet és videót készítenek, osztanak meg a felhasználók nap, mint nap.


Online meme-készítés

A mai internetes világ szerves részévé váltak a különböző filmek, sorzatok jeleneteiből készült memek. Ezek mellett az internet népe előszeretettel készít memeket a hétköznapi és celeb élet világából is. Sőt a művészi vagy kevésbé művészi vénával megoldod internezők saját maguk is készítik, rajzolják őket. A meme-vonaton nincsen fék és mióta berobbantak folyamatosan új és újabb memek készülnek a csavaros eszű felhasználók által.

De az nem baj, ha az embernek nincs olyan erős fantáziája. Az utóbbi években kezdtek elterjedni a netes meme-generátorok, melyek segítségével könnyedén csinálhat bárki memet. Elég egy-egy olyan weboldalra, például a Makememe.ai-ra, beregisztrálni és már készíthetjük saját kivitelezésű mesterműinket, amelyet megoszthatunk bárkivel.

Memek a videóportálokon

Az internet fennállásának kezdete óta különböző oldalak, weboldalak, portálok stb. jöttek létre. A technika fejlődésével idővel elkerülhetetlen lett a videó megosztó portálok megjelenése is és ezek hozták magukkal a memek új generációját.

Erre egy jó példa a Vine. Régebben ez is olyan hypenak örvendett, mint most a TikTok. Azonban a nagy felhajtás ellenére be kellett zárnia az oldalnak ugyanis nagy sebezhetőségének egyike volt, hogy ingyenes. A másik ilyen nagy gyengepontja volt, hogy nem sikerült hirdetési felületként értékesíteni, így reklámok hiányában semmiféle bevétele nem volt az oldalnak és egyre nehezebb lett fenntartani a technikai hátterét a felhasználó élmény szinten tartása véget. Szépen lassan, de leáldozott az oldalnak. Miután elfogyott a cég pénze eladták az egészet a Twitternek, akinek szintén nem sikerült felvirágoztatnia és egyszerűen kénytelen volt a nyereségtelen oldalt bezárni.

Ezt a kapaszkodót sajnos egy másik videó portál, a Coub, nem tudtam meglovagolni és nem sikerült egy globális közösségi felületté válnia. 2020-ra elfogyott a fejlesztésre fordítható pénz, és a felületet teljesen átvette a befektetőjük, a Komitet nevű orosz cég. Ezek után megpróbálták eladni, mivel nem fért bele a cég fejlesztési stratégiájában, ez viszont látszólag nem sikerült. Korábbi társával ellentétben azonban sikerült életben maradni, bár nem tudni meddig. Ha idővel még is bezárná kapuit renteget magyar vonatkozású meme kerülhet a süllyesztőbe.


Memek és az NFT

Az NFT-t (non-fungible token) arra találták ki, hogy a kibertérben létező végtelenségig másolható alkotásoknak legyen egy eredeti változatuk. Ez segít abban, hogy a tulajdonunkban tudjunk egy-egy digitális művet és kereskedhessünk vele. A tokenek tulajdonképpen digitális tanúsítványok, ezeket egy blokklácadatbázisban rögzítik.

Egy ilyen projektre szánta el magát a világon sok helyen memesztárként ismert Arató András is, vagy ahogy mindenki ismeri Hide the Pain Harold. Ikonikus mosolyával vált híressé a világhálón. Most tehetséges festőket, street artistokat, digitálisan alkotó művészeket, szobrászokat és egyéb művészi szellemű emberek jelentkezését várja. A 10 jelentkezőnek nem feltétlen kell magyar származásúnak lennie.Arató András Facebook posztja szerint az lenne a feladatuk, hogy az alkotásoknak valamilyen módon a Hide the Pain Haroldra kell majd reflektálniuk. Szerinte és menedzsere szerint ez remek lehetőseget jelent arra, hogy valaki kiemelkedje a tömegből megmutatva tehetségét a világnak.

Érdekesség a klasszikus Hide the Pain Harold mémeket egyébként még nem tokenizálták.

Elhunyt Stephen Wilhete, a gif atyja

A Graphics Interchange Format eredeti célja az volt, hogy a régi betárcsázós internet korában minőségi vizuális képeket tudjanak megosztani egymással az emberek. Mai optikai szálas netkábel és az 5G miatt rettenően lassúnak tartanánk az internet ezen formáját, még is a GIF képes volt arra, hogy nagy felbontású és minőségű színes grafikákat lehessen megosztani. Érdekesség, hogy ekkoriban a weboldalak vegytiszta elemekből álltak szinte.

De kinek köszönhetjük mindezt? Sajnos a technológia kitalálója már nincs köztünk. 2022 március 14-én 74 évesen a koronavírus miatt ehunyt Stephen Wilhite. 1987-ben alkotta meg a még mai nap is népszerű GIF formátumot az akkori CompuServe munkatársaként. Felesége elmondása szerint ő eme remek ötlet megálmodója és elkészítője. Gyakran hazavitte és otthon tökéletesítette élete munkáját, amiért 2013-ban egy Webby-életműdíjat kapott.

Az animált gifek először a '90-es években, az első kereskedelmi böngészők megjelenése idején terjedtek el, majd a 2010-es években ismét reneszánszukat élték és még élik most is mind a mai napig gazdagítva a kommentelők, chatelők világát.

Politika memesítve

Nem meglepő, hogy a politikai életet is kezdik ellepni a memek, itthon is a külföldi politikában is.

Elsősorban az internet népe készíti ezeket nézeteiktől függően, függetlenül. Megpróbálják így kiadni magukból az esetleges örömüket, ha a pártjuk, politikusuk nyer. Azonban ennél sokkal inkább szembetűnő, hogy ezáltal szabadulnak meg a bennük felgyülemlett politika elégedettlenségből, a rendszer és a kormányzás hibáiból. Gondoljunk csak az idei 2022-es magyarországi választásra. Rengeteg féle meme készült mindkét oldalról már korábban is az elmúlt évek alatt és ez most sem volt másképpen. Sőt, a korábbiaktól eltérően most már a pártok is készítettek a szembenálló oldalról memeket. Egyik ilyen példa a "Gyurcsány és a Mini Feri" meme, amelynek eredeti verziója egy Austin Powers film. Ezek egyébként a James Bond filmeket parodizálják ki, mondhatjuk memesítik.

De memek nem csak a magyar politikában vannak jelen. Rengeteg meme született már az amerikai, brit, német, francia vagy éppen az orosz politikai életről is. Egyik ilyen legújabb téma az orosz miniszterelnök egy kicsit talán túlságosan is hosszú asztalát veszi alapul. Különböző dolgok jelennek meg az asztalon vagy éppen mögötte, jégkorcsolyázok, ping-pong, minionok és még sok más.

Források:
Hide the Pain Harold is beszáll az NFT-univerzumba
Elhunyt a GIF megalkotójaÜtős mémeket gyártana? Hívja segítségül a mesterséges intelligenciátR.I.P CoubPutyin hosszú asztala beindította a mémgyárat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése