keresés

2022. május 11., szerda

Naperőmű a világűrben? Ezt is kitalálta valaki!

 Brit tudósok megállapították... kezdhetnénk a jól ismert viccel, pedig most tényleg erről van szó. A britek gondoltak egy nagyot, és váratlan ötlettel álltak elő. Naperőművet telepítenének a világűrbe. Ez a grandiózus terv messze kimagaslik az egyéb napelemes projektek közül, és amennyiben sikerül legyőzni a technikai nehézségeket, valami igazán újszerűt, és maradandót alkotnának.

Energia a napból. Miről is van szó?

A naperőmű egy gyűjtőfogalom, mely a napenergiát felhasználó erőműfajtákat tömöríti.
A naperőműveknek több típusát is megkülönböztetjük, mindegyiknek azonban egységes a működési elve, miszerint a Napból származó sugárzás energiáját alakítják át felhasználható energiává, például elektromos árammá vagy hővé.
A naperőmű előnye, hogy működése nem jár semmiféle melléktermék kibocsátásával, így környezetkímélően működik és a napsugárzás kifogyhatatlansága miatt megújuló energiaforrás. Hátránya a magas telepítési költség, valamint a napsugárzástól függő rendkívül váltakozó teljesítmény és az egyenetlenül előállított energia nehéz tárolhatósága.

 


Zero emission 

Szerte a világban egyre több naperőmű épül, Nagy Britannia sem szeretne lemaradni.
Mivel a napsütéses órák száma a szigetországban nem túl magas, ezért a kormány gondolt egy merészet: naperőművet telepítenének az űrbe. A projekt 16 milliárd fontba (kb. 7158 milliárd forint) kerülne.

A koncepciót – amely a Net Zero Innovation Portfolio nevű kezdeményezés része – a The Next Web mutatta be. Ahogy cikkükben írják, egy űrbéli naperőműről van szó, amely az űrben gyűjtené össze a napenergiát, amit aztán rádióhullámok segítségével a földi állomásnak továbbítana. Ez a szakértők szerint egy állandó, éjjel-nappal, mindig elérhető energiaforrást jelenthetne – feltéve, hogy a műszaki kihívásokat sikerül áthidalni. A napenergia befogásához és továbbításához építeni kell egy naperőművet, amit egy speciális műhold működtetne. A közel 2000 tonnás szerkezet alacsony föld körüli pályán keringene, gyűjtené a napsugarakat és továbbítaná az elektromos energiát a Föld felé.


Nehezítő tényezők

Mivel a műhold összeszerelését a Földön nem lehet elvégezni, ehhez darabokban kell feljuttatni és ott összerakni. A másik nehéz kérdés az energia továbbítása. Mivel elég nagy távolságot kellene áthidalni, feltételezhető, hogy az energia töredéke jutna csak el a Földre. Mindezeken felül a szerkezetnek egy  különleges borításra is szüksége lenne, amely ellen tudna állni a közelről érkező napsugárzásnak, a Föld körül keringő űrszemétről nem is beszélve.  "Ezek utóbbiak között nagyobb darabok is akadnak, amelyek egy űrhajóban is komoly károkat okozhatnak."- írja a hvg.forrás: hvg
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése