keresés

2022. május 9., hétfő

Klasszikus művek is elérhetők a Digitális Irodalmi Akadémián

A Petőfi Irodalmi Múzeum által működtetett Digitális Irodalmi Akadémia online elérhetővé teszi többek között Ady Endre, Arany János, Babits Mihály, Jókai Mór, Karinthy Frigyes,  Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond, Petőfi Sándor és Rákóczi Ferenc műveit is.

Digitális Irodalmi Akadémia

A Digitális Irodalmi Akadémia, a Petőfi Irodalmi Múzeum digitális könyvtára, ami 1998-ban jött létre. Célja az volt, hogy a kortárs magyar szerzők műveit elérhetővé tegye online. A könyvtár teljes életművekből épül fel, a honlapnak köszönhetően a magyar irodalom alkotásai egységes adatbázisban, ingyenesen érhetők el a világ bármely pontjáról.
Honlapjukon eddig 140 író, költő műve volt olvasható. A szerzők között szerepelnek kortárs, illetve már elhunyt, de még szerzői jogvédelem alá eső írók is.
Már a DIA elindításakor felmerült, hogy a gyűjteményt ki kellene bővíteni olyan dokumentumokkal, melyek szerzői hetven éven belül hunytak el, tehát még jogdíjasok.

Az Osiris Klasszikusok

Korábban már a DIA felhasználói is tanácsolták, hogy jó lenne, ha a DIA kiterjedne nem csak a magyar, hanem a népszerű klasszikus művekre is. Ennek hatására a kiadó, szakértői vélemények alapján az Osiris Kiadót választották. Tehát az új szolgáltatás a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Osiris Kiadó együttműködésének eredményeként jött létre. A cél, hogy az Osiris Klasszikusok sorozatban nyomtatásban megjelent műveket tegyék közzé digitális formában is.
A kiadó egyéb könyvsorozatait (Millenniumi Könyvtár, Diákkönyvtár) is elérhetővé tervezik tenni. Ez körülbelül 250 mű, 60-70 szerzőtől. Jelenleg 50 mű elérhető az oldalon, 19 szerzőtől.
Terveik között szerepel az is, hogy olyan kiadványok is elérhetővé váljanak teljes szöveggel a digitális könyvtárban, amelyeknek nyomtatásban csak egy szűkített változatuk jelenne meg, terjedelmi okokból.

Források: 

Klasszikusok digitálisan - Interjú Radics Péterrel

Klasszikusok ingyen a PIM digitális könyvtárában

Új szolgáltatással bővül a Digitális Irodalmi Akadémia

Az Akadémiáról


Kép: Petőfi Irodalmi Múzeum


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése