keresés

2022. május 17., kedd

Mi a tiktok és algoritmusa?

Mi az a TikTok?

A TikTok egy Kínából származó zenei videó és közösségi hálózati platform (az eredeti verzió a Douyin), amelyet a ByteDance indított el 2017-ben Kínán kívüli piacokra. Jelenleg a TikTok a hatodik legnagyobb közösségi hálózat. Ezt a szoftvert eddig több mint 2 milliárd letöltötték. A TikTok hang- és dalrészletek széles választékát kínálja a felhasználóknak, valamint speciális effektusok és szűrők hozzáadásának lehetőségét. Lehetőség van a telefonon készített videók közvetlen hozzáadására is.

Platform és hogyan működik

Akárhogy is, csak nagyon rövid idő áll rendelkezésre a videódhoz, de ez legalább még mindig több, mint a Vine 6 másodperces maximuma. A Vine-nal ellentétben a videókat közvetlenül a telefonjáról töltheti fel, ahelyett, hogy közvetlenül az alkalmazásban kellene rögzítenie őket.
Ez az alkalmazás zenei videó-platformként és közösségi hálózatként ismert, amelyen a felhasználók nem olyan státuszt posztolnak, mint a Facebook, hanem 15 másodperces zenei videókat tesznek közzé, amelyek személyes jegyet hordoznak, de sok felhasználót vonzanak.

A TikTok segítségével 15 másodperces videókat tehet közzé az egész „muser” közösség számára. Lehetősége van arra is, hogy ezeket a videókat összekapcsolja történetében, amely akár 60 másodperces is lehet.



miért meleg a tiktok?

Mivel mindenki élete egyre sürgetőbbé válik, egy szórakoztató, mindössze 15-30 másodperces videó jobban felkelti a figyelmünket, mint a hosszabb videók vagy filmek. Emellett a mesterséges intelligencián keresztüli videójavaslatok segítenek a Tiktok számára, hogy megismerje az minket érdeklő videótartalmat.

Az AI a ByteDance erőssége 2012 óta. Létrehoztak egy hírgyűjtő alkalmazást Toutiao néven. Az összes tartalmat mesterséges intelligencia keresi és javasolja, riporterek vagy szerkesztők nélkül. Ezt az erőt kihasználva az AI alaposan alkalmazható a TikTok-videókra is.

A Snapchattal, az Instagrammal és a Facebookkal ellentétben az alkalmazás megnyitásakor az első dolog, amit látni fog, a „neked” részben lesz. Ezek teljesen véletlenszerű javaslatok idegenektől, nem pedig ismerősöktől vagy olyan személyektől származó bejegyzések, akikre kattintással követheti őket. És mindaddig, amíg szörföl néhány videót, a TikTok mesterséges intelligencia elemzi és feldolgozza az adatokat, hogy megtudja, melyik a kedvenc tartalma, és hihetetlen pontossággal javasolja a következő videókat. Ez a legnagyobb különbség a közösségi hálózat között, és egyben az egyik titka, amely segít megtartani a felhasználókat az első élménytől kezdve.

A hashtagek is elképesztően fontos szerepet játszanak a TikTok sikerében. A Twitter azt várja a felhasználóktól, hogy képesek legyenek a hashtagekre összpontosítani, és onnantól kezdve az alkalmazás ugyanazokkal a kulcsszavakkal fogja felsorolni a bejegyzéseket. Archív könyvtárfaként működik. De a TikTokon a hashtagek más jelentéssel bírnak. Nem hírekről vagy trendekről van szó, hanem kihívásokról, viccekről vagy akár kampányról.

Egyrészt a TikTok ártalmatlannak tűnik, csak azt teszi, amit mondasz neki. Másrészt mindig figyeli és elemzi minden viselkedését. A Facebooktól, az Instagramtól, a YouTube-tól vagy a Snapchattől eltérően a TikTok valódi gépként működik, tökéletes pontossággal. Ebből a szempontból ez valóban a jövő gépe, mert mindig pontosan tudja, hogy mi lesz a következő tartalom, amelyet meg fog nézni. Csak így órákig ülhet a TikTokon anélkül, hogy unatkozna.



A TikTok megváltoztatja az emberek közösségi hálózatok használatát. A hétköznapi felhasználók számára ez olyan, mint egy szórakoztató csatorna korlátlan tartalomáruházzal, még pénzt is keresve. A márkák és marketingcégek számára a TikTok a leghatékonyabb eszköz az ügyfelek elérésére. Az olyan óriásokkal, mint a Facebook, a Snapchat, az Instagram, ez az alkalmazás olyan feltörekvő erő, amelyet nem lehet alábecsülni. De a politikusok, különösen a Trump-kormányzat és számos európai ország számára a TikTok veszélyt jelent, mivel eredete közvetlenül Kínához kapcsolódik, és nehéz elfogadni, hogy a TikTok és a Douyin nem állnak kapcsolatban egymással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése