keresés

2022. május 6., péntek

Új fejezet kezdődhet a YouTube életében



A YouTube fellép azokkal a videókkal szemben, amelyek nem hiteles, az igazságon nem alapuló információkat tartalmaznak. Az elmúlt években több példa is volt arra, hogy valamilyen folyamattal ellehetetlenítse az álhírek terjedését a YouTube.

Az egyik ilyen említésre méltó lépés 2021 szeptemberében lett bejelentve, amikor azt tűzték ki fő céljuknak, hogy kitiltsanak minden vírus- és oltástagadó tartalmat az oldalról. Ezek mellett levettek minden olyan tartalmat is, ami téves információt tartalmaz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és egyéb egészségügyi hatóságok által jóváhagyott vakcinákról, vagy éppen tagadja a koronavírus létezését. Ezáltal vége az oltásellenes, illetve vírustagadó csatornáknak is.

A másik említésre méltó fellépésük nem más, minthogy a YouTube felhasználási feltételei szerint a káros és ártalmas tartalmakat közlő csatornák nem kapnak semmilyen bevételt a videóik után a platformtól. Igaz ez a megmozdulás már 2019 elején elindult, de a COVID-19 vírus és variánsainak elterjedése csak jobban igazolta, hogy ez egy határozottan jó döntés volt

Mire készül a YouTube?

Ezek mellett rengeteg olyan tartalom jelent meg az oldalon, ami egy bizonyos szürke zónába esik. Ide azokat a tartalmakat soroljuk, amik cím vagy a videó eleje alapján nem sértik a közösségi irányelveket, de gyakorlatilag mégis álhíreket közvetítenek (burkoltan vagy rejtetten, akár csak pár szó esik róluk, már ide sorolható). Az új fejlesztések lehetővé tennék, hogy a kényes tartalommal rendelkező videókat ne lehessen majd tovább osztani, se a 'Megosztás' gomb megnyomásával, se a link beágyazásával. Ez az elképzelés még csak kísérleti fázisban van, elképzelhető az is, hogy ehelyett csak egy tájékoztatást fog kapni a felhasználó a videó előtt, hogy milyen tartalommal fog éppen találkozni és a benne felmerülő információ nem teljesen igaz.

Források:

Elzárta a pénzcsapot a YouTube, szívhatják a fogukat az oltásellenesek

Kitilt minden vírus- és oltástagadó tartalmat a YouTube

Radikális lépést fontolgat a YouTube

Kép forrása:

https://themobiltrend.files.wordpress.com/2021/04/youtube-logo.png

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése