keresés

2022. május 8., vasárnap

Luxemburg megbírságolta az Amazont, Magyarország is közelít a top 10-hez

Hazánk is helyet kapott a GDPR-büntetések rekordjait tartó országok között. Ellentétben a a lista legtöbb résztvevőjével, hazánkban nem a kiszabott büntetés nagysága, hanem a büntetések gyakorisága jelent gondot.

Más országok hasonló helyzetben

A lista tetején Luxemburg díszeleg. Egy ország amely a tavalyi évben nem is szerepelt a listán, de csupán egy incidens az Amazonnal, elég is volt, hogy az összes kiszabott büntetések listáján az élre kerüljön. Mögötte az EU alapítók közül még jópáran felsorakoznak, mint Németország, Franciaország vagy Olaszország is szerepel a listában, de a második helyet is egy kissebb ország, Írország foglalja el.

Egyere több a büntetés

Ahogy telik az idő a GDPR-rendelet hatályba lépése óta egyre súlyosabb bírságok kerülnek kiszabásra és egyre gyakoribbak a kissebb büntetések is. Egyértelmű, hogy amíg a szabályzatot nem sikerül széles körben a köztudatba beépíteni, és természetessé tenni a neki való megfelelést addig tovább fognak záporozni a büntetések.

2021-ben hétszeresére nőttek a büntetések 2020-hoz képest. Ezek a bírságok képesek egyből a csődbe juttatni a kisebb cégeket így pont azok vannak a legnagyobb veszélyben akiknek a legnehezebb a szabályzat feltételeihez való alkalmazkodás az anyagi gondok miatt.

Mennyire is vagyunk közel?

Bár egyes híroldalak a top 10-re veszélyesnek sorolják Magyarországot, valójában hazánk egy 476 millió forintos (1,3 millió euró) összesítéssel jelenleg a 14.helyen áll Lengyelország mögött. Hazánk jelenleg nem tűnik valóban veszélyesnek a top 10-re, mivel a 10. helyen álló Alsó-Szászország kiszabott büntetései összesen 10,4 millió euró.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése