keresés

2022. május 12., csütörtök

Digitális Kína és lehetőségei


Nyugaton sokak fejében még mindig olyan kép él Kínáról, és a kínai termékekről, mint "olcsó és tömeggyártott" termékek, amik minőségükben nem ütik meg a nagy nyugati minőséget. Ám az elmúlt évtized fejlődése és technológiai termékeinek terjedése ezt megcáfolni látszik.

Második: Kína

Napjainkra Kína a világgazdaság második legnagyobbjaként szerepel, ahová az elmúlt húsz, de leginkább tíz év technikai fejlődése emelte. E fejlődést mutatja, hogy az országban közel ötszáz „okos város” található mára, ami világi viszonylatban a létező „okos városok” felét jelenti. Nem utolsó az adatok közül az sem, hogy 2019-ben Kína GDP-jének 36%-át a technológiai szektor bevételei adják. Az új 5G hálózat kiépítésére is nagy hangsúlyt fektetnek, az ország tervgazdálkodása alapján 2025-re 800 millió kínai férhet hozzá a legkorszerűbb hálózathoz.


 Közösségi portálok Kínából

A technológiai szektor fejlődését mutatja a szektor eszközeinek és Kína webes szolgáltatásainak a népszerűsége is, nemcsak az országon belül, ahol - YouTube, Facebook, Twitter, Linkedln, stb. híján - a felhasználók, az ország saját szolgáltató portáljaira szorítkozhatnak csak, de külföldön is, ahol alternatívákat látnak bennük. 

Pár példa az ismertebb  technológiai eszközök és applikációk közül a Huawei vagy a Xiaomi; szolgáltatásaik közül a WeChat (a kínai megfelelője a Messengernek), amit a mindennapi egyetemi életben, szinte elengedhetetlenné tettek funkciói, de a legtöbb helyen a fizetések lebonyolítására is gyakran használt, vagy a "TikTok után szabadon" Douyin nevű videómegosztó, ami tulajdonképpen a nevén kívül gondolom a kínai cenzúra rá gyakorolt hatásában mutathat még különbségeket nyugati változatával szemben. 

Digitális autokrácia?

Kínában létezik egy 'social credit system', ami egy olyan pontrendszert jelent, ami minden állampolgárt számon tart az egyének pontjai alapján. Pontokat gyűjthetnek például gyerektápszer vásárlásával, vagy ha az illető 'lojális állampolgár' ("helyes" politikai nézetet vall), de pontokat veszíthetnek is, közterületen való szemeteléssel vagy alkohol/cigaretta vásárlásával. Ezek a pontok határozzák meg, hogy mennyire hitelképes az egyén, de az útlevél-kérelmek elbírálását is hozzá kötik.
Ezt a rendszert a CCTV tenné teljessé a maga arcfelismerő szoftverével.
Ez eddig csak próbaüzemben zajlik, de Kínában köztudott a pontrendszer létezése.

A kérdés...

...tehát, mindennek a technológiai fejlődésnek az iránya. Vajon megint ott kötünk ki, ahol eddig mindig? A nagyok elnyomják majd a kicsiket és a saját nyerészkedésükre használják az új vívmányokat? Vagy hihetünk egy utópisztikus világban, ahol a technológiai fejlődés mindenki javára válhat?

Forrás:

https://ado.hu/ado/a-digitalis-sarkany-a-technologiai-oriasok-es-a-digitalis-szolgaltatasok-adozasa-kinaban/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése