keresés

2022. május 7., szombat

A legnagyobb techcégek lehallgatnak minket?

Manapság a technológia, a digitális terek, már szinte mindenki életében jelen vannak. Egyre komolyabb vitatéma az internetes adatlopás, és a személyes adatok védelme a digitális térben. A legtöbb ember tulajdonában már van olyan telefon, amellyel csatlakozhatunk az internetre. Köztudott, hogy a nagy techcégek, mint például a Google és a Facebook a felhasználóikról adatokat gyűjtenek, de nem mindegy, hogy milyen mennyiségben és minőségben történik mindez. Vajon mennyire látnak bele az életünkbe ezek az internetes algoritmusok?

Saját telefonunk lehallgat minket?

A legtöbb embernek van már közösségi médiás profilja, de nem mindenki van tisztában azzal, mivel is jár ez. A Facebook, a Google alkalmazásai és társai, mind ingyenesen használhatóak. De sok oldal például hirdetésekből él. Ha böngészünk egy weboldalon, időt töltünk az olvasásával, esetleg valamilyen hirdetésre rákattintunk, abból a webhely pénzt keres. Ezek a hirdetések személyre szabottan jelennek meg, mivel a korábbi kereséseinket, böngészéseinket figyeli, és ez alapján dobja fel a különböző hirdetéseket. Tehát feltehetjük magunkban azt a kérdést, hogy ezek az oldalak valóban ingyenesek-e, ha a használatért cserébe adatokat szolgáltatunk magunkról. A Google már abból is össze tud tenni számunkra úgy nevezett hirdetési csomagokat, hogy látja milyen oldalakat lájkoltunk, mik azok az események amik iránt érdeklődünk, milyen posztokhoz szólunk hozzá, esetleg milyen csoportoknak vagyunk a tagjai Facebookon. Néhányan viszont arra lettek figyelmesek, hogy nem csak ezek alapján hallgathat le minket telefonunk, hanem az alapján is miről beszélgetünk éppen, vagyis a beépített mikrofon hallgatja le a beszélgetést. Ezt a furcsaságot leginkább a régebbi androidot használók tapasztalták. Nem tűnik túl valószínűnek, hogy valóban így hallgatnak le minket telefonjaink, de a bizonyítékok mást mutatnak. Előfordulhat, hogy ténylegesen így generáltak személyre szabott hirdetéseket egyes alkalmazások.

Szabályozási lehetőségek

Habár a rendszer figyelemmel kíséri az egyéni felhasználók aktivitásait, azért van néhány olyan beállítási lehetőség, ami ad egy kis teret arra, hogy szabályozni tudjuk, mi az az információ ami teljesen privát. A személyes adatok védelmét ez nagyban elősegíti. Habár ezek a beállítások nem feltétlenül jelentik azt, hogy ezáltal a rendszer nem tud rólunk semmit. Beállíthatjuk, hogy kaphasson-e információkat a tartózkodási helyünkről a Facebook, amellyel olyan helyeket tud nekünk ajánlani ami közel van hozzánk. Ez van amikor hasznos, de lehet jobb ha nem osztjuk meg ezt az információt. Tehát könnyen kikapcsolhatjuk a profilozást , a Hirdetések személyre szabása menüponton a Profiloldalunkon belül, ahol a kikapcsolás gombra kell kattintatunk. Az, hogy kikapcsoljuk ezt a funkciót, az alábbiakkal járhat: a hirdetésekhez, hirdetőkhöz nem tud preferenciákat megadni, a hirdetésekkel kapcsolatos válaszainkat nem menti el a rendszer, és hirdetések bár továbbra is meg fognak jelenni, de ezek előreláthatólag kevésbé lesznek majd relevánsak és hasznosak.

Google Assistant

Legutóbb olyan jelentések készültek, melyek szerint a külsős alvállalkozók is lehallgatnak minket, méghozzá azokat a beszélgetéseket, melyeket rögzít a Google Assistant. A Google Home hangszórói a belga VRT News beszámolói szerint felveszik beszélgetéseinket, és ezeket az audioklipeket pedig az alvállalkozóknak el is küldik, ők pedig a szövegeket legépelik, ezzel is fejlesztve a beszédfelismerést a Google számára. Egy belsős ember pedig segített is belehallgatni néhány felvételbe, és nagyon ijesztő, hogy sok belga és holland ember lakcímét ennek segítségével hamar ki tudták deríteni. Tehát az alvállalkozók rengeteg személyes információt tudhatnak meg ezzel a módszerrel, ami nagyon sok problémára ad okot, hogyan is tudjuk ez alól megvédeni személyes adatainkat. Ez a dolog viszont nem elszigetelt, mivel ez a belsős forrás a világ minden részéről tudott mutatni ilyen felvételeket. A Google mindig hallgatózik, mert a rögzítéshez nem szükséges mondanunk semmilyen kulcsszót, hanem automatikusan elkezdi a rögzítést. A Google próbált védekezni, hogy ezeknek az audiofelvételeknek csak nagyon elenyésző százalékát gépelik le, viszont még ennek ellenére is de nyomozást indított az ügyben a Google. Ijesztő belegondolni, hogy azok a kütyük amik megkönnyítenék az életünket, mégsem annyira könnyítik meg, mert részben lehallgatnak minket.

Források

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése