keresés

2022. május 10., kedd

Internet of Things: a fejlődés egyik alapeleme

Az IoT (Internet of Things: "a dolgok Internete") egy gyűjtőfogalom, mely magába foglalja a manapság használt összes Internet kapcsolódású eszközt. A létrejötte óta sokat fejlődött. Egy ideig visszavonult a figyelem középpontjából, de megint egyre többen foglalkoznak a témával. Többen fontos szerepet jósolnak neki a modern és fenntartható világ megteremtéséhez. Ezért egy összefoglaló arról, hogy hogyan indult, milyen a felépítése, valamint merre tart hasznos lehet az érdeklődők számára.



Alapok



Az IoT az Internethez kapcsolódó, információ gyűjtésre és megosztásra használatos fizikai objektumok világszerte hatalmas választékára utal. Az IoT-hálózatok lehetővé teszik a digitális jelenlétet és a másokkal való kommunikálást. Az elnevezés a Procter & Gamble vállalat egyik alkalmazottjától származik. A koncepció már az 1980-as években is létezett. A "születési dátuma" mégis 2008-ra tehető a Cisco Systems szerint, amikor már több tárgy volt csatlakoztatva az Internethez, mint ember.


Felépítés



A felépítés érzékelők, fizikai adat, felhőszolgáltatások, kommunikációs rétegek, üzleti rétegek, fejlesztők, működtetők, felhasználók, valamint IoT protokollok együttese. Szabványos felépítés nincs, az Interneten elérhető objektumok tartománya ugyanis széleskörű. Több felépítési mód is létezik, de az építkezési folyamat alapjai mindig az elsődleges rétegek, más néven az 5 fázisú IoT-Architektúra.

Sensing Layer (Érzékelő réteg)

Ez a réteg felel a csatlakoztatott tárgyak fizikai állapotú változásának valós idejű azonosításáért. Az érzékelők a fő elemei. Ezek segítségével intelligens objektumok azonosítása, adatgyűjtés és adatküldés, valamint fizikai környezet mérése is lehetséges.

Communication Layer (Kommunikációs réteg)

Ez a réteg kezeli az IoT eszközök egymás közötti üzenetküldését, felel a kapcsolat fenntartásáért, valamint a felhő és az eszközök közötti utat biztosítja. Az érzékelőkből gyűjtött adatok is közvetlenül ennek a rétegnek az alkalmazási rétegébe és a felhőbe vannak továbbítva. Ehhez a réteghez tartozó protokollok a Message Queuing Telemetry Transportation (MQTT), Constrained Application Protocol (CoAP), és Lightweight Machine to Machine (LwM2M).

Cloud Layer (Felhő réteg)

Ez a réteg rendelkezik az érzékelők és eszközök által gyűjtött összes adattal. Az adatok tárolása, feldolgozása és elemzése a feladata. Továbbá egy adatközpontot használ központi szerverként a generált adatok feldolgozásához.

Management Layer (Menedzsment réteg)

Ez a réteg az, ahol működtetni és figyelni lehet a többi réteget a cloud management (felhő menedzsment) eszközökkel.

Application Layer (Alkalmazási réteg)

Ez a réteg sok szolgáltatást és alkalmazást kínál, amelyeket adatgyűjtés, elemzés, vizualizáció és adatbiztonság épít fel, a függési viszonya a felhasználó igényeihez jelentős.


Struktúra



A protokollok képezik az alapokat. Nélkülözhetetlenek az értelmes és strukturált kommunikációhoz. IoT eszköz IoT protokoll nélkül hasznát veszti.

Protokollok

Constrained Application Protocol (CoAP)
Data-Distribution Service (DDS)
Message Queuing Telemetry Transport (MQTT)
Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP)
Advanced Message Queuing Protocol (AMQP)
Lightweight M2M (LwM2M)
Transmission Control Protocol (TCP)
User Datagram Protocol (UDP)
IP
6LoWPAN
Zigbee


A piac élén



A jelenlegi legsikeresebb szolgáltatók listája

  • AWS IoT Core
  • Oracle IoT Cloud
  • Microsoft Azure IoT
  • IBM Watson IoT
  • SAP Leonardo IoT
  • Siemens Mindsphere


Biztonság és kényelem együtt a végső cél



A IoT sok területen képes megkönnyíteni a mindennapokat. Ám a minél jobb és alaposabb működéshez egyre több adat kell. Sok adat egy helyen tárolása pedig megkönnyíti és ösztönzi a tolvajok és bűnözők tevékenykedéseit. De egy kevésbé veszélyes és visszafordíthatóbb kockázat is felmerül, az emberek túlzott elkényelmesedése. Meg kell húzni a határt a mindennapok eszközök és technológia általi megkönnyítése és a legegyszerűbb feladatok állandó átpasszolása és a már szinte teljes függési viszony között. Szerencsére egyre többen látják már a kockázatokat, és próbálnak megoldásokat találni rá. A szükséges biztonság elérésével pedig az IoT tényleg elvezethet az összetett és okos világ eléréséhez.

A kiberbiztonság fontossága vitathatatlan minden internethez kapcsolódó szervezetben és rendszerben. A biztonságos IoT azonban egyedi esetet mutat be. Az IoT számos potenciális támadási felülettel rendelkezik. Továbbá más biztonsági aggályok is vannak, amelyek az IoT-re vonatkoznak. Az IoT-biztonsággal kapcsolatosan három aggály van, amely átfogó IoT-biztonsági tervet tesz szükségessé. Az IoT nagy támadási felületet kínál bonyolult kapcsolatokkal. Sok eszköz nincs felszerelve a teljes biztonság biztosításához szükséges kapacitással. Sok iparágban pedig hiányoznak a biztonsági ismeretek.

Biztonsági lépések lehetőségei

  • Hozzáférés a készülékhez
  • A készülék aláírása
  • Adatbiztonság
  • Parancsok
  • A szoftverekkel kapcsolatos döntések biztonsága
  • Fizikai műveletek biztonsága

Biztonságra vonatkozó követelmények

  • A kezdetektől tervezett biztonsági megfelelőség 
  • A biztonság kezelése 
  • Célalapú hitelesítés, engedélyezés
  • Biztonságos alkalmazások és hálózatok keretrendszere
  • Eszközgyártás és ellátási lánc biztonság
  • Egyszerű, biztonságos telepítés

Lehetőségek és követelmények


Külön hálózat felállítása



Az IoT rohamos fejlődése miatt gyakran merülnek fel biztonsági rések. Ezeket a bűnözők pedig ki is használják. A biztonság fokozásának az érdekében merült fel a különálló hálózatok alkalmazása többek között az otthonokban is.

Az emberek többsége egy routert és egy hálózatot használ. Csatlakoztatva pedig számtalan eszköz lehet. Ez viszont jelentősen megkönnyíti a hackerek dolgát. Egy kevés szeményes adatot tartalmazó eszköz, például egy okos lámpakapcsoló, csengő vagy hűtő feltörésével is eljuthatnak a tolvajok az okostelefonokon tárolt privát információkig. Így a kényelem több kockázattal is jár. Kiberbiztonsági szakértők tanácsa, hogy 2 különálló hálózat legyen létrehozva, 1 az IoT eszközökhöz, 1 pedig az okostelefonokhoz, tabletekhez, számítógépekhez. Ez jelentősen csökkenti a veszély mértékét, mivel a hálózatok közötti átjárás sokkal nehezebb, mint az eszközök közötti. Különböző módszerekkel eltérő Wi-Fi hálózatokat lehet beállítani otthon. Ez az otthoni hálózati szegmentáció. Ha valaki nem jártas a területen, független technikus vagy az internetszolgáltató segítségét is kérheti. A legjobb módszerről szakemberrel is lehet egyeztetni.

2 különböző hálózat

Ez a legbiztonságosabb és a legegyszerűbben megérthető módszer. Viszont egyben elég költséges is. A 2 internetkapcsolati vonal lehet ugyanattól a szolgáltatótól, vagy különböző szolgáltatóktól is. Ennek segítségével nem lesz átfedés. Ez igazán felhasználóbarát lehetőség is, mivel nem kell sok ismerettel rendelkezni hozzá.

1 router, hozzá 2 hálózat

Új router esetén a vendéghálózat rögtön beállítható. Ez egy új szolgáltatáskészlet-azonosítót (Service Set Identifier (SSID)) hoz létre, ami a Wi-Fi hálózat egy másik neve. A hálózat viszont ugyanazon a routeren van, ezért nem kell új szolgáltatóra váltani. Az adminisztrátor felhasználóneve és jelszava szükséges a végrehajtáshoz. Ezenkívül a router beállításait is el kell érni, majd pedig módosítani. Technikus és internetszolgáltató segítségét ehhez is lehet kérni. Továbbá meg is lehet tiltani a beállítások menühöz való hozzáférést a vendéghálózaton keresztül.

2 külöbböző router

Lehet 2 kölönböző hálózat két különböző routeren. Ez akkor is igaz, ha mindkettő ugyanahhoz az internetvonalhoz van csatlakoztatva. Fontos megjegyezni, hogy nem megfelelő konfigurálás esetén ez az egész haszontalan. A routerek helyes konfigurálása elengedhetetlen. Valamint az alapvető biztonsági eljárásokat is figyelembe kell venni, mint féldául a jelszóval ellátott termék jelszavának a frissítése.


A fejlődés következményei



A forradalmi átalakulás sok ember életét érinti, sok területen hozott változásokat. A legjelentősebb fejlesztések közé tartoznak az okos viselhető eszközök (smart wearable devices), az okos városok (smart cities), az okos otthonok ( smart homes), az integrált ellátási láncok és a parkolásérzékelők, de persze sok egyéb innovatív ötlet kapcsolódhat még. Az IoT gyorsan nő, és a befogadása és alkalmazása is jelentős, más fejlődő technológiákkal együtt tör utat magának, ilyenek például a vezeték nélküli protokollok, a nagy mennyiségű adat, az alacsony kőltségű mikroprocesszorok a felhőalapú webes alkalmazások és a csatlakoztatott eszközök.


Felfutó üzleti területek



Az Internet of Things egyre népszerűbb, az IoT eszközök elterjedtek a piacon. A Statista jelentése szerint az IoT szektor globális értéke hamarosan meghaladhatja az 1 000 000 000 000 dollárt. Az IoT terjedésével a vállalkozások és az ügyfelek közötti kapcsolatok egyre inkább megváltoznak.

A felsoroltak közül vannak népszerűbbek és kezdetibbek, de mindegyik a listán terjeszkedhet még.

Hangalapú technológia

A hangalapú technológia idő és pénz megtakarításához nyújt segítséget. Már most használatban van, az ügyfélszolgálati képviselők és a virtuális asszisztensek helyett sok helyen már hangtechnika van alkalmazva. A későbbiekben ez a terület még sok fejlődésen mehet át.

Kiskereskedelmi adatok elemzése

Az IoT olyan technológiai fejlesztések eredménye, amelyek továbbra is újulnak meg. Az adatok okos eszközök, például okosórák összekapcsolásával vannak gyűjtve. Az eszközök elterjedtsége miatt a kiskereskedelmi üzletágból származó adatok könnyen elérhetők lehetnek, utána pedig a részletes elemzés sem lesz nehéz. Az ügyfelek viselkedésének nyomon követése a fizikai vállalkozásokban nagyon hasznos lehet a vállalkozások tulajdonosai számára. Az ügyfélszolgálati megoldások pénztárgépekből, áruházi kamerákból és mobil ügyfélalkalmazásokból származó adatok felhasználásával jöhetnek létre. A legmagasabb ügyféltevékenységi órák alapján a munkaerő- vagy készletigények optimalizálva lehetnek. A raktári eljárásokat jelentősen átalakulhatnak.

Biztonság

Minden az internethez kapcsolódó eszköz növeli bármely rendszer kockázatát és sebezhetőségét. Ennek eredményeként pedig sok új, kifejezetten a kiber területtel foglalkozó vállalkozás jelenik meg, mindegyik biztonságot hirdetve. A kiberbiztonság lefedettségének gyorsabban és szelektívebben kellene működnie.

Netphone

Az irodai telefonok sokoldalú kommunikációs központtá fejlődtek. A telefonhívás már régóta a mobiltelefonok számos funkciói közül egy, így pedig a mobiltelefonok használatának a gyakorisága is jelentősen nőtt a kezdetekhez képest. A távmunkások igényeire szabott megoldások rendkívül sikeresek, így például a Netphone-típusú lehetőségek is.

Ingatlan

A környezetbarát építmények iránti kereslet kifejezetten nagy. Az okos otthonok továbbfejlesztése nagyon kifizetődő lehet. A vállalkozások tulajdonának értéke sokat nőtt az okos otthonok mindennapokat könnyítő berendezései által.

Szezonális kiskereskedelem

A SEO (search engine optimization) szakemberek új pozíciókhoz juthatnak, és sok más pozíció is létrejöhet a gyorsabb és jobb kiskereskedelmi értékesítés elérésének szándékából.

Egészségügyi felügyelet

A betegek megfigyelése minél több szempont szerint egy már folyamatban lévő kezdeményezés. Az egészségügy jelentősen átalakulhatna a sikeres fejlesztés által. A betegnek és az üzletnek is költségkímélőbb lehetne az egészségügy rendszerek fejlesztése, valamint a kezelés minősége is javulhatna.

Távorvoslás

Az IoT használata az egészségügyi üzletágban figyelemre méltó, lehetővé teszi az orvosok számára, hogy távolról kezelhessenek. Az orvos fizikai jelenléte már bizonyos esetekben teljesen nélkülözhetővé vált. Az IoT használata az orvosi szolgáltatásokban bizonyos módokon átformálta az ágazatot.

Készletgazdálkodás

Az IoT segítheti az üzleteket a jobb készletgazdálkodásban, az e-kereskedelem vagy a hagyományos kiskereskedelmi környezet költségeinél olcsóbb módon. Az IoT-eszközök azonnal észlelhetik az alacsony kínálatot és a megrendelések cseréjét, a fizikai leltár módszertanának alkalmazása nélkül. A készletgazdálkodás, különösen a hiányzó termékek és a szükséges változások idején, a pénz mellett hely és idő megtakarítására is nyújt lehetőséget.

Idősek gondozása

Az IoT segíthet az időseknek és bárki másnak, akinek külső támogatásra van szüksége, önálló élet könnyebben elérhető lehessen számukra. Az IoT-eszközök segíthetnek az idősgondozó vállalkozásoknak az élelmiszerek és egyéb követelmények nyomon követésében, így elkerülve a hiányt bármiből. Az okos eszközök továbbá automatikusan ütemezhetik a találkozókat, és jól működhetnek a távorvoslással.


A listán túl      



A pénzügyi területen is vannak felfutó ágazatok.

Az IoT sok ember szerint a FinTech (Financial Technology: pézügyi technológia) jövője. Az Open Banking (nyílt bankolás) egyre terjed, és együttműködése az IoT adta lehetőségekkel új távlatokat eredményezhet. Egyes banki intézmények az IoT technológiákat használják, hogy a személyazonosság-ellenőrzést a lehető legegyszerűbb eljárássá alakítsák át vizuális azonosítási taktikák segítségével. A Shinhan Card, Korea vezető bankkártya-cége egyike ezeknek az innovátoroknak, akik egy IoT-alapú, arcfelismerő technológiával rendelkező fizetési rendszert terveznek kifejleszteni. Ha ez sikerülne, a vállalkozás képes lenne tovább egyszerűsíteni az ügyfélélményt, miközben a globális környezetbarát kezdeményezéseket is segítené a csökkentett fizikai bankkártyák, és ezáltal a kevesebb műanyag használatával. A nyílt bankolás és az IoT-piac összefogásával új innovációkat és ötleteket jöhetnek létre, amelyek előkészíthetik az utat még több FinTech találmány számára.

Viszont a FinTech is sok veszélyt hordoz. A fogyasztók számára az egyik legnagyobb kockázat a magánélet és az adatbiztonság elvesztése, ami különböző aggályokhoz vezet az információk személyes jellege által. A FinTech Platformok biztonsága is egyre inkább fontos téma, mivel sokan szkeptikusak, az ipar számára pedig elengedhetetlen, hogy áthidalhassa a bizalmi szakadékot. Annak ellenére, hogy a kiberbűnözők figyelme leginkább rájuk összpontosul, az ipar határozottan próbál fellépni a kártékony tevékenységek ellen. Az új eszközök és technológiák segítségével a szervezetek azon dolgoznak, hogy megbízható alapokat teremthessenek az ügyfeleik számára.


A nem túl távoli jövőben



Az IoT technológia segítheti a környezetvédelmet, az 5G kihívások elé lesz állítva, a chiphiány pedig továbbra is aktuális lesz. Többek között ezekre is lehet számítani 2022-ben. De gondokkal is néz szembe az IoT piac. A fenntarthatóság kiemelt fontosságú marad. Ezenkívül az IoT, az Edge és a Network fúziója várható.

IoT

Az IoT (Internet of Things) és az Edge pénzügyileg életképesebbé és fenntarthatóbbá tehetik az ellátási lánc partnereit. Az IoT technológia segítheti a kibocsátáscsökkentést, valamint lassíthatja a világ éghajlatváltozásának a pusztítását. De sajnos a chiphiány pedig az IoT piacot lassíthatja. Továbbá az IoT botnet is terjedése is okozhat kellemetlenségeket. Az IoT botnet az IoT-hoz csatlakoztatott eszközök olyan hálózata - leginkább routereknél jellemző - amelyeket rosszindulatú programok, különösen IoT botnet rosszindulatú programok fertőztek meg, és azok irányítása alá kerültek. Rosszindulatú programok terjesztése email-ben és a szerver ósszeomlását okozó elosztott szolgáltatásmegtagadási  támadások (Distributed Denial-of-Service: DDoS) formájában mutatkoznak általában. 2021-ben a legtöbb ilyen másodpercenkénti megkeresés az Interneten keresztül 22 millió kérelem volt. Ez mostanra már másodpercenként körülbelül 30 millió. Visszakanyarodva az IoT előnyeihez, a vállalatok gyártási leállási idejét is képes sokféleképpen csökkenteni a technológia. Az egyik fontos előny - a sokkal gyorsabb munka mellett - a sérülések előfordulásának csökkentése egy nehéz fizikai feladat ember helyett géppel való elvégzése által. Az IoT-berendezések a gyárak leállási idő csökkentéséhez hasznosnak bizonyulnak.

Chiphiány

A chiphiány az okos eszközök készítőit és használóit is jogosan aggasztja. A chip az okos eszközök legkisebb alkatrésze, egy félvezető komponens, a készülékbe ágyazva. A legújabb technológiák párhuzamosan fejlődnek a félvezető chip fejlődésével. Ennek eredményeként pedig a beágyazott rendszerek világa egyre fejlettebb, intelligensebb és megfizethetőbb lehet. A SoC (System on Chip: rendszer a chipen) kifejlesztése hozta meg a sikert. A modern élet szükségletei és igényei tartalmazzák a chip, és az azzal rendelkező okos eszközök birtoklását. Tehát a chiphiány - ami nemcsak idén, hanem még 2023-ban is valószínű - komoly gazdasági gondokat okozhat, amelyek már kezdetüket is vették.

5G

Amerikában technológiai tulajdonosok az 5G növelését ígérték a vidéki területeken, ami váratlan, ám mindenki számára előnyös kezdeményezésnek tűnik. A kezdetben tartalékként használt műholdas szolgáltatás egyre jobban terjed. A nagyobb városokban sokat nőhet a jelentőségük. A Forrester szerint a műholdas Internet felhasználók 85 %-a vidéki területeken lesz. A forradalmi mobiltechnológiát biztosító vállalatok pedig képesek lehetnek ellátni a vidéki területeket.

Fúzió a láthatáron

2022-ben IoT, Edge és Network fúzió következhet be. Az "edge computing" és az IoT összevonása lehet a környezetvédelem egyik új eszköze. Együtt dolgozhatnának a szennyezés csökkentése érdekében. A Forrester egyik elemzője szerint 2022-ben növekedni fog az Edge és az IoT által lehetővé tett energiahatékonysági és erőforrás-kezelési szolgáltatások iránti kereslet. A környezetvédelmi megfigyelés, az erőforrás-gazdálkodás és az ellátási lánc tevékenységei a technológia leggyakoribb alkalmazásai közé fognak tartozni. Az intelligens városok fejlődése elkezdődött. Az olyan vállalatok, mint a hagyományos intelligens technológiai termékgyártók, az informatikai és professzionális szolgáltatók, valamint az Edge és az IoT platformgyártó szakemberek 2022-ben olyan termékeket hozhatnak piacra, amelyek segítenek csökkenteni a harmadik hatókörű kibocsátást.


Források

10 IoT Business Opportunities on the Rise, ReadWrite - The Blog of Things, Brad Anderson

Open Banking and the Internet of Things: a Collaboration for the Future, ReadWrite - The Blog of Things, Rolands Mesters

Digital Trust and Safety on Fintech Platform, ReadWrite - The Blog of Things, Mahipal Nehra

2022 Will be the Year for Fusion of Edge, IoT, and Network, ReadWrite - The Blog of Things, Deanna Ritchie