keresés

2022. május 17., kedd

Új technológia, applikációk használata a könyvtári szférában

Megannyi új technológia felhasználható a könyvtári szférában, mind applikációk és közösségi alkalmazások terén.
Az újításoknak köszönhetően számos munkafeladatot könnyített meg és tette kényelmesebbé az olvasók számára is a könyvtári életet. Sokkal egyszerűbbé és könnyebbé vált az online térbe való könyvtári beiratkozás, Számos olyan könyvtári munkafolyamatot könnyített meg az online térbe való átemelés, amely a könyvtárosok számára időt és energiát spórol meg, mint például a beiratkozás az előjegyzések írása stb. 
Az applikáció segítségével amellett, hogy az könyvtárban is találkozhatnak a meghirdetett programokkal, számos érdeklődőt tud elérni csupán azzal, ha magát az alkalmazást megnyitja az olvasó vagy rákeres a könyvtár honlapjára. 


Webapp

Az ELTE Webapp szolgáltatása, az Egyetemi Könyvtári szolgálat webalkalmazása, amely számos lehetőséget nyújt az olvasók számára.

Az alkalmazáson keresztül az olvasóknak lehetőségük van az olvasójegyüket online térbe helyezni, így amikor belépnek a könyvtár kapuin használhatják az okostelefonjaikat a belépésre.

Számos budapesti egyetemi könyvtárba is be lehet iratkozni a Webapp segítségével. Mint például az Egyetemi Könyvtár és Levéltár - Egyetemi Könyvtár, Informatikai Kar Könyvtára, Angol-Amerikai Intézet Könyvtára, Germanisztikai Intézet Könyvtára. stb.

A felületen számos funkció elérhető, így nem szükséges a könyvtárba menni és várakozni, hanem kényelmesen otthonról is eltudjuk intézni akár a beiratkozást vagy a könyvek meghosszabbítását is.

Ezen felül az applikáción keresztül ingyenes előjegyzésre van lehetősége a beiratkozóknak, követhetőek és egyszerűen átláthatóak a könyvtári tagságok, lehetőségünk van online nyomtató-és fénymásoló kártya megvásárlására.

Ellenőrizhetjük könyvtári tagságunk érvényességét, ha egy könyvet előjegyeztünk beállíthatjuk, hogy kapjunk értesítéseket, ha beérkezik és átvehető lesz az adott dokumentum. De, a raktári kérések mellett ez az értesít küldési szolgáltatás lejáró kölcsönzések esetében is érvényes.

Mobilszolgáltatások

Számos intézmény látta meg a potenciált abban, hogy ne csak a számítógépek adta lehetőségeket használják ki, hanem az okostelefonokat is próbálják meg bevonni ebbe.

A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület (MEK), a Magyar ElektronikusKönyvtár nevű szolgáltatás keretében, melynek a fenntartója az Országos Széchenyi Könyvtár kifejlesztett egy olyan mobiltelefonokkal kompatibilis felületet (Mobil MEK), mellyel gond nélkül kereshetünk, lekérhetünk listákat, hogy számos új könyvet ismerhessünk meg. Ilyen listák pl. a Sikerlisták. Hagyományos könyvek mellett hangoskönyvekre is van lehetőségünk keresni, illet speciális formátumokat is képes olvasni a kezelőfelület (EPUB, PRC).

Az oldalon keresztül könyveket is kedvünkre letölthetünk, amelyek tömörített ZIP formátumban töltődnek le a készülékünkre pillanatok alatt.
A könyvek formátumai legtöbbször PDF formátumban jelenik meg.

A másik mobil készülékre optimalizált felület az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis keresőfelülete. Itt is megtalálható ugyanúgy a keresési mező, címre témára, típusra és évek szerint. Szintén megtalálható az újdonságok listája. Újdonságként könyvelhető el ezen a felületen az üzenet küldési lehetőség mellyel a könyvtárosnak küldhetünk emailt illetve az arciváltak listája, mely tartalmazza az összes EPA-ban megőrzött kiadványokat.   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése