keresés

2022. május 2., hétfő

Mesterséges intelligencia használása miatt osztottak ki GDPR-büntetést

A mesterséges intelligencia felhasználását nem tiltja a GDPR, mégis egy cég 250 millió forintos büntetést kapott miatta. Ez egyike az első eseteknek amely a mesterséges intelligencia alkalmazása elleni büntetés.

A szoftvert az ügyfélszolgálati hívások elemzésére használták. Az adatvédelmi hatóság úgy ítélte meg, hogy a cég szükségtelen mértékben támaszkodott a hangelemző programra. A szóban forgó szoftver olyannyira fejlett, hogy figyelni tudja az ügyfél érzelmi állapotát, viselkedését, képes mérni, hogy az ügyfél mennyire érti meg a tájékoztatást, vagy éppen mennyire elégedetlen az ügyintézéskor és ezt akár valós időben is képes jelezni.

De a szoftver nem csak az ügyfelet értékeli. Az ügyintéző hibáit is képes felismerni. A hadarás vagy a nehéz megérthetőség, esetleges félretájékoztatást is képes észlelni.

Ez a mesterséges intelligencia nem csak kielemezte a hanganyagokat, de képes az emberi munkatársnak javaslatot tenni, mely felvételeket kellene visszahallgatnia. Tovább komplikálta az ügyet, hogy a szoftver működéséről nem megfelelően tájékoztatták az ügyfeleket, de egy megfelelő tájékoztatást tömör, emészthető formában nem egyszerű készíteni a szoftverhez.

Emellett a cég más problémái is felfedezésre kerültek a vizsgálat során. Például kiderült, hogy az ügyfeleknek nem biztosított a tiltakozásra és panasztevésre való jogaiknak megfelelő lehetőségek.

A pénzbírság mellett a szoftver használatát is betiltották ami megrengette a hasonló vállalkozásokat az unió területén, amelyek ezt vagy hasonló szoftvert alkalmaznak. A büntetést súlyosbította, hogy a szoftver használatát nem jelentették be az adatvédelmi hatóságnak. Az adatvédelmi hatóság kijelentette, hogy minden esetet külön kivizsgálnak így nem feltétlenül jelent ilyen súlyos büntetést a szoftver használata, ha a körülmények eltérőek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése