keresés

2022. május 18., szerda

Virtuális valóság az orvostudomány oktatásában

 "Vegyél a kezedbe egy dobogó szívet, nézd meg minden pozícióból, vágd szét és elemezd [...]" 
Így szól a szlogenje a Bergmannsheil Kardiológiai és Angiológiai klinikának, akik egy új oktatóeszköz segítségével szeretnék felkészíteni hallgatóikat az egyetem utáni életben való sikeres helytállásra. "[...] segítségével a diákok sokkal intuitívebben [...] tanulhatják meg az anatómiai és orvosi összefüggéseket." - Dr. Assem Aweimer (Kardiológiai és Angiológiai Klinika vezető orvosa).



Virtuális valóság az orvostudományban


Kilenc főbb területen használják ma a virtuális valóságot az orvostudományban, ezek a következők: 
- orvostechnikai eszközök
- terápia
- diagnózis felállítása
- orvosok képzése
- közvetítés
- "orvosi segítségnyújtás"
- rehabilitáció
- "szenzibilizáció"/érzékenyítés
- prediktív gyógyászat

Nézzünk néhány példát ezekre, hogy megértsük melyik mit is takar:


1. Orvostechnikai eszközök:

Egy francia cég (Carmat) kifejlesztett egy mesterséges szívet az átültetésre várók számára, ami addig "helyettesíti a test motorját", amíg az orvosok találnak megfelelő donort a páciens számára.


2. Terápia: (egy 2019-es cikk alapján)

Rendőrök, katonák lelki felkészülése: A Stress Resilience in Virtual Environments (röviden STRIVE, magyarul Stressz Reziliencia a Virtuális Környezetben) 6 szimulált helyzettel kívánja segíteni a katonák lelki felkészülését.
- Háborús traumák feldolgozása: Személyre szabottan, egy hagyományos technika "újrafeldolgozását" végezték  a Dél-Kaliforniai Egyetemen működő Medical Virtual Reality nevű laboratóriumban, ami abból állt, hogy a veteránok virtuálisan "újra-élték" traumáikat, ami pszichológiai kutatások alapján segíthet feldolgozni azokat.

 - Szerhasználati problémák és fóbiák kezelése: Kognitív viselkedésterápia virtualizálása.


3. Diagnózis felállítása:

A napjainkban legelterjedtebb CT (computertomographias) vizsgálatot már kiegészítheti kontrasztanyagos kiegészítő fázisú vizsgálati mérés, emellett többféle (MPR,MIP, IP, VR) rekonstrukció felállítása is.

4. Orvosok képzése:

A cikkben is szereplő Bergmannsheil Kardiológiai és Angiológiai klinika új virtuális oktatóeszköze.



5.-6. Közvetítés és "Orvosi segítségnyújtás":

"Orvosi" ismeretterjesztés, orvos - beteg kapcsolattartás, marketing szempontból beszélhetünk közvetítésről, míg az orvosoknak hatalmas segítség lehet egy-egy komolyabb műtét és a páciens műteni kívánt szerveinek virtuális rekonstrukciója akár a műtét előtt, akár okulásként a műtétek után.


7.-8. Rehabilitáció és "Szenzibilizáció"/érzékenyítés (2018-as cikk alapján):

"A VRrehab egy forradalmian új módszer, mely a legújabb virtuális valóság technológiát ötvözi a klasszikus gyógytorna elemeivel." - Írja egy VR rehabilitációval foglalkozó intézet a honlapján.
Egy 2018-as cikkből megtudhatjuk, hogy "érzékenyítés" alatt betekinthetünk más emberek életébe, például egy hajléktalan napját is végig követhetjük, "átélhetjük".


9. Prediktív (előre jelző/következtető) gyógyászat:

Egy ember életviteléből (étkezés, mozgás gyakorisága, munkája - fizikai munka-e, vagy irodai - , életkor, családi és egyéni kórtörténet) következtetés és eddig összegyűjtött tapasztalati tudás alapján megjósolható az alany várható életkora. Ez alapján pedig javaslatok tehetők és megoldások kereshetők az adott ember életkorának meghosszabbítására. Az életvitel-beli változtatások viszont sohasem egyszerűek, azonban egy Virtuális Valóság-beli szemléltetés kellő motivációt adhat a változtatások megkezdéséhez.


Gyakorlatok az oktatásban


A "Bergmannsheil" új eszköze:

A Ruhr Egyetem Bochum (RUB) finanszírozta az intelligens táblagépek beszerzését, ami körülbelül 15.000 euróba került. Az oktatóeszközök a kiterjesztett valóság (AR) technológiájának segítségével akarja érthetőbbé tenni a hallgatók számára például a szív anatómiai felépítését, ezzel  motiválni őket a további tanulásban illetve segítve későbbi munkájukat. A technika nem az oktatás kiváltására, inkább annak kiegészítésére lett kitalálva.
Az eszköz képes a szív 3Ds kivetítésére, minden metszeti síkban és perspektívában. Segít értelmezni az ultrahangos (TTE) felvételeket. Arra is képes, hogy kézzel megfoghatóvá tegye a digitális szívet.

VR gyakorlatok:

Egy tanulmány arról írt, hogy az American Board of Internal Medicine szerint a rezidenseknél a VR-eszközökkel történő gyakorlás nagyban növelheti a későbbiekben már orvosként végzett műtétek gyakorlati pontosságát. Például a laparoszkópos sebészet tökéletesen tanítható vele., emellett olyan készségekre tanítsák az orvosokat, mint a varrás, az ultrahang és az ápolási eljárások.
Egy másik tanulmány így ír a témáról: "a VR-t a klinikai képzés sarokköve" [...] "Bár a VR nem csodaszer, de hatékony oktatási eszköz"- tette hozzá a tanulmány írója. 


Összegzés:


Ahogy minden területen, az orvoslásban is még gyerekcipőben jár a Virtuális Valóság alkalmazása, azonban minden hátránya és gyengesége ellenére látszik a potenciál az alkalmazásában. Tökéletes kiegészítő eszköze lehet az orvosok oktatásának és az orvoslás egyéb területeiben való alkalmazásnak is.




Források:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése