keresés

2024. április 16., kedd

A tökéletes műsorvezető – Mesterséges intelligenciával újít a köztévé

 


A Duna TV-n futó Delta című hírműsor nézői vasárnap médiatörténeti eseménynek lehettek tanúi, ugyanis egy MI vezérelt műsorvezetővel gazdagodott a közszolgálati televíziós csatorna. 

Egyre több helyen hallhatunk arról, hogy a kreatív foglalkozású emberek feladatait fokozatosan felválthatja a mesterséges intelligencia használata. A jelenség jól láthatóan már hozzánk is begyűrűzött, a köztévé bemutatta Bíró Adát, hazánk első virtuális televíziós munkatársát.

A tökéletes munkatárs 

Bizarr esetről számolt be a Telex cikkében, miszerint Fejő Ádám műsorvezető kolléganőjeként mutatta be Fejős Adát, a Duna TV mesterséges intelligenciával (rövidítve: MI) létrehozott munkatársát, aki ezentúl hírolvasóként fog közreműködni a Deltában. A beszámoló kitér arra, hogy a fejlesztés okát egyelőre homály fedi, azonban a Telex kielemezte az tudományos tévéműsort, melyből kiderül, hogy műsorvezető programozása során hiába „a legmodernebb nyelvi modellt használták, hogy szépen beszéljen magyarul”, láthatóan az MI még bakikat vét, amit gyakori vágásokkal próbáltak kiküszöbölni.  Tehát Ada még jócskán fejlesztésre szorul.

Még azért nem teljesen tökéletes

Az MTV híradójában, egy rövid bejátszást követően, elemezték is a jelenséget, ami az M1 – Híradó Youtube csatornáján visszanézhető. A híradó műsorvezetője hatalmas segítségként hivatkozott Ada alkalmazására, valamint Szűts Zoltánt, az online média és digitális pedagógia kutatóját és szakértőjét, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Pedagógiai Karának dékánját kérdezte többek között arról,  hogy az embereknek érdemes-e tartaniuk attól, hogy az MI a jövőben kiváltja a munkájukat. A Delta teljes vasárnapi műsora elérhető a Médiaklikk oldalán, 18 perc 45 másodpercnél kezdődően hallgathatjuk meg Adát. Feltűnő lehet, hogy nincs még teljesen szinkronizálva a hang a száj mozgásával, valamint mintha csúszna a virtuális műsorvezető beszéde.

Személyiségi jogok problémája

Hogy mennyire lesz hosszú életű a valószínűleg igen költséges fejlesztés, az jelenleg még kérdéses. Több esetben alakult ki vitás helyzet már korábban is, ugyanis az így létrehozott arcokat általában valós emberekről szokták mintázni, történt ez például Goerge Carlin humorista esetében, akinek örökösei pereltek és töröltették a 15 évvel a halála után, mesterséges intelligenciával létrehozott  I'm Glad I'm Dead (Örülök, hogy már halott vagyok) című műsorát. Végül sikerült megegyezni a készítőkkel, akikolyan határozatot írtak alá, ami megtiltja, hogy újra feltöltsék a videót, illetve hogy Carlin képét, hangját vagy képmását bármilyen platformon felhasználják.

Felhasznált források:

A kép forrása: Youtube

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése