keresés

2024. április 22., hétfő

Könyves fantasy bálok, a rendezvényszervezés új szeglete

A báli jelenet elengedhetetlen része minden valamire való romantasy történetnek. Legyen az a fő cselekménysor elindítása, a tetőpont kibontása, vagy a hatásos lezárás a könyv utolsó lapjain, a bált, ahol a szereplők megforgathatják egymást a táncparketten, szeretettel használják az írók, és még náluk is jobban szeretik olvasni a zsáner iránt rajongó olvasók. Egy bálon rengeteg minden történhet. Az első találkozás, amiből ezt követően kivirágzik a két főszereplő románca, tánc két ellenséges karakter között, akik néhány érintés alatt felfedezik az eddig rejtve maradt vonzalmukat egymás iránt, az első csók a bálteremből nyíló erkélyen, vagy akár egy előre megtervezett, sokkoló gyilkosság, amit lendületes harcjelenet követ. Persze ez utóbbi jobb, ha a könyvek lapjain marad, a báli atmoszférát azonban épp elegek álma a valóságban is átélni ahhoz, hogy pénzügyileg megérje könyvek inspirálta bálokat és eköré épülő eseményeket szervezni.

Mi történik egy fantasy bálon?
Tánc, mi más? De táncolni egy sima szórakozóhelyen is lehet, így egy bálként meghirdetett rendezvénynek jóval többet kell adnia egy teremnél, ahol társastáncos zenék szólnak. Míg egy estényi fantáziába illő szórakozásért pár száz dolláros jegyet szednek a résztvevőktől az amerikai könyves bálok, addig a több napig tartó, igazán a könyvek világába szippantó élményekért ezreket is elkérhetnek. A kereslet pedig egyre csak nő rájuk, a fiatal felnőtt, főként a húszas és harmincas éveikben járó romantasy olvasók ugyanis szívesen költenek a saját „felnőtt pénzükből” a gyerekkori álmaik megvalósítására. A bálokon keresett hangulat jelentős részét a báli ruhák adják. Bizonyos események szigorú dresszkódot írnak elő, és a résztvevők egy-egy karaktert vagy varázslényt keltenek életre a témát adó könyvből, míg máshol a helyszínen biztosítanak kiegészítőket, amik segítségével a vendégek az este, vagy legalább egy fénykép erejéig átváltozhatnak tündérhercegnőkké és hercegekké. Már amennyiben hoznak magukkal herceget, mert a fantasy bálokon a női nem jóval népesebb számban képviselteti magát a férfinál, ami a téma rajongóinak nemi megosztottságából adódik. Ettől függetlenül a könyves bálok élményben gazdag kikapcsolódást nyújtanak a bálozóknak, akik a tánc okán tagjai lehetnek egy műértő közösségnek, és találkozhatnak hozzájuk hasonló emberekkel, akikkel nagy valószínűséggel sosem futnának össze a sarki kocsmában.

Azért nem minden új
A könyves bálok koncepciója sok hasonlóságot mutat másféle rajongói találkozókkal és tematikus rendezvényekkel. A különböző videójátékos és anime conok, cosplayes események, vagy a széleskörű népszerűségnek örvendő Disney és egyéb rajzfilmes vidámparkok mind olyan közösségi terek, ahol a hétköznapi világból kiszakadva az egy érdeklődési körön osztozó emberek életkoruknak megfelelően kiélhetik a rajongásuk tárgyát. A fantasy bálokhoz hangulatban talán a londoni Harry Potter World és a főként az Egyesült Államokban népszerű renaissance fair-ek, reneszánsz témájú kültéri fesztiválok állnak a legközelebb, ahol különböző történelmi korok divatjai mellett a tündérfület és a varázslóruhát sem vetik meg a jelmezbe öltözők.

Honnan az igény a bálokra?
Talán nem meglepő, hogy a könyves bálok a BookTok-nak köszönhetően találták meg a közönségüket. A közösségi oldalak lehetőséget adnak a rendezvényszervezőknek arra, hogy specifikusan targetálva reklámozzák például a fantasy bálokat is, így összefésülve az egyébként a világban szétszóródó érdeklődőket, akik szívesen fizetnének egy-egy ilyen alkalomért. Az egyelőre egy szűkebb csoport keresletét kielégítő kínálat pedig előre láthatóan növekedni fog az elkövetkező években, hiszen sok helyen már a jövő évi jegyek fogynak, a báli hangulat pedig könnyen magával ragadja azt, aki egyszer a szoknyája szegélyét emelve a bálterembe merészkedett.

(kép 1 és 2)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése