keresés

2024. április 17., szerda

AIVOLUTION: entering the digital dream

2024. március 1-től a Cinema Mystica Magyarországon is bemutatja az új,  sajátos és egyedülálló művészeti projektjét az: entering the digital dream or what is human after all?-t. A megújult tartalom a mesterséges intelligencia és a művészet kapcsolatát helyezi a fókuszba és egy különleges digitális álomvilágba kalauzolja el a nézőket. A kiállítás bemutatja azt, hogy az egykor még igazán utópisztikusnak tünő jövőnk, hogyan is vált mára a jelennünké és azt is, hogy milyen hatással is van AI-nak köszönhető (digitális) információrobbanás az alkotókra és az alkotói folyamatokra illetve magára a kollektív tudatunkra!

De mi is az a Cínema Mystica?

A Cinema Mystica univerzum a fény, a hang és a művészet birodalma. Egyfajta érzékszervi utazás, amely számos és egyedi (új) média installáción vezet minket végig. Ezáltal a kiállítóterek misztikus világokká vállnak ahol elmosódnak a határok a valóság és a vízió között így a néző is részesévé válik azoknak azaz "belekerül" azokba. Rengeteg féle és fajta alkotás vár és hív minket mintpéldául:
Az AIVOLUTION tematikus tárlaton megjelnő alkotások éppen ezért nemcsak az AI művei hanem hús-vér emberek és művészek munkái, melyek inkább a reflexiók a mesterséges inteligencia és az AI által létrehozott esztétikára.

Milyen is lehet az AI és a kiállítás "kapcsoalata"?

Az AI és a kiállítás kapcsolatáról Vigh Dávid, az AIVOLUTION kurátora, a Cinema Mystica művészeti vezetője így nyilatkozott nemrégiben:

„Az AI (Artificial Intelligence) olyan transzformatív erőként robbant be az életünkbe, amely számos területen átformálta az alkotói folyamatokat – a művészi kifejezőeszközök terén új és eddig soha nem látott kreatív lehetőségeket teremtett. A művészet világában az AI már túlmutat a pusztán automatizált eszközön. Eszközből »társalkotóvá« vált, és ezekből a kollaborációkból újszerű, különleges és inspiráló alkotások születnek. A gépi algoritmusok képesek különböző kulturális hatásokat, stílusokat és műfajokat egybeolvasztani, ezáltal hibrid művészeti formák születnek, amelyek nem sorolhatók a megszokott kategóriákba. Az AI tagadhatatlanul egy új kreatív korszakot vezet be, olyan eszközökkel és lehetőségekkel, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Az új tárlat azt járja körül, hogyan befolyásolja az AI a művészetet, milyen hatással van a kollektív tudatra, a vizuális környezetünkre és milyen izgalmas kilátásokat nyit a mesterséges intelligencia.”

De vajon hogyan is hat az AI az alkotói folyamatokra?

A kritikai felvetés már régóta az, hogy a mesterséges intelligencia képes-e alkotni? Rengeteg kérdés merülhet fel ezért bennünk mint például: mennyiben hoz egyáltalán létre önálló művészeti alkotásokat?, lehet-e társalkotó?, milyen új távlatokat nyit meg az egyre erősödő jelenléte a művészetben és a kreatív mindennapokan? - erre a kérdése az AIVOLUTION leglenyűgözőbb alkotása adja meg a választ, aminek („akinek”) a neve Aedan. Aedan egy chatGPT alapú interaktív multimédia installáció, egy kivetített entitás. A szobor érzékelő zónájában egy mikrofonon keresztül bármit lehet tőle kérdezni, akár magyarul is. Nyilvánvalóan tudjuk, hogy – egyelőre még – csak annyit mond, amennyit beleprogramoztak. Azaz arra terjed ki a tudása, amennyi adat van a szoftverében. Viszont ennek ellenére mindenről van önálló és mondhani saját véleménye akár a háborúról, hogy szereti-e az embereket, vagy hogy mi is a legfontosabb a világon.

Kik is lehetnek az alkotók?

A kiállításon a Global Illumination társulat installciói szerepelnek. 14 élvonalbeli hazai és nemzetközi digitális művész egyedi látásmódján keresztül mutatja be az AI kreatív forradalmát. Többeközött például: Andy Thomas, Aural Eye, Fabien Bouchard, Fekete Máté, Katona Kati, Klárik Balázs, Miguelangelo Rosario, Vigh Dávid, Zeke Ádám, Zemba Ákos, Weidi Zhang. 

Mi is lehet a kiállítás végkonkluziója?

AIVOLUTION – a mesterséges intelligencia és a művészet frenetikus kombója. A kiállítás az egyre aktuálisabbá váló kérdést idézi elő miszerint miként fér meg egymással a mesterséges intelligencia és a művészet, és lehet-e (és vajon érdemes-e) az ilyen módon létrehozott produktumokat kreatív műalkotásnak nevezni? Emelett a kérdés mellet egy biztos, hogy a Cinema Mystica univerzuma újradefiniálta a közönség és virtuális művészet viszonyát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése