keresés

2024. április 16., kedd

Az 5G a megoldás...

A mai világban az okostelefonok gyakorlatilag elengedhetetlen kiegészítőjévé váltak mindennapi életünknek. Az egyik legnagyobb kihívás, amivel azonban nap mint nap szembe kell néznünk, az az akkumulátorok kapacitásának elégtelensége . Sokan talán már megtapasztalták, hogy egy kiadós nap után este hazaérkeznek és az okostelefonjuk akkumulátora már majdnem lemerült. Mindez akkor is bekövetkezik, ha egyébként nem  is használták túl sokat aznap a telefonjukat.

Probléma

Az egyik gyakran hallott magyarázat a gyors akkumulátor merülésre, hogy az új technológiák, mint például a 5G, jelentősen fogyasztják az energiát. Bár ez igaz is lehet, azonban érdemes megvizsgálni azt is, hogy vajon van-e más oka is ennek a jelenségnek.

Az okostelefonok akkumulátorainak élettartamát számos tényező befolyásolja. Ezek közé tartozik például a felhasználói szokások, az alkalmazások futtatása, a háttérben zajló folyamatok, de az is, hogy mennyire erős a telefon kapcsolata a mobilhálózattal. És éppen itt jön képbe a 5G

A 5G hálózat valóban nagyobb sávszélességet és gyorsabb adatátvitelt kínál, de ennek ára van: nagyobb energiabefektetést igényel a működéshez. Az okostelefonoknak folyamatosan kapcsolatban kell lenniük a 5G hálózattal, hogy kihasználhassák az előnyöket, ez pedig jelentős terhelést jelent az akkumulátorra nézve.

Megoldás

Agrim Gupta a Kaliforniai Egyetem kutatója és kollégái egy márciusi tanulmányukban úgy tűnik, hogy megtalálták a megoldást. Az energiafelhasználás csökkentésének kulcsa a vezeték nélküli jelátvitel távolságának csökkentése, magyarán több 5G adótorony telepítése. Az 5G szolgáltatás lefedettségi területének növelése lehetővé tenné, hogy az okostelefonok gyengébb jelet kapjanak, ami ahhoz vezet, hogy kevesebb energiát igényelnek a készülékek a kapcsolat fenntartásához. Ennek eredményeként az okostelefonok akkumulátora hosszabb ideig bírná ki egyetlen töltéssel.

Persze, a több adótornyot telepíteni nem olcsó mulatság, és nem is mindig egyszerű. Azonban hosszú távon ez lehet az egyik legjobb megoldás a gyorsan merülő akkumulátorok problémájának kezelésére.

Végül is, bár a 5G technológia valóban nagyobb energiabefektetést igényel az okostelefonoktól, a megfelelő infrastruktúra kiépítésével ez a hatás csökkenthető lenne. Tehát ha valóban hosszabb élettartamú akkumulátorokra vágyunk, talán nem csak az új technológiákban kell keresnünk a megoldást, hanem azoknak a körülményeknek is nagyobb figyelmet kell szentelni, amelyek között ezek a technológiák működnek.

Forrás: quibit.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése