keresés

2024. április 13., szombat

Paranoia magas fokon, avagy már a daruk is kémkednek

 A kémkedéstől, megfigyeléstől való félelem mindig is jelen volt a biztonság kapcsán. Napjainkban egyre jobban előtérbe kerülnek a kiberbiztonságot érintő kérdések. A technika fejlődésével jobb és hatékonyabb eszközök szolgálnak már megfigyelések, hackertámadások lebonyolítására. A nagyhatalmak, mint az USA, Oroszország és Kína pedig előszeretettel be is veti ezeket az eszközöket riválisai ellen. Kína esetében pedig egyre többször hallani különböző hackertámadásokról, célpontjaik között kiemelt helyet foglalnak el amerikai cégek, kormányzati és más intézmények.

Egy nemrégiben lefolytatott vizsgálat pedig magas szintre emelte a kémkedési paranoia fokát az amerikaiaknál. Azzal vádoltak meg egy kínai céget, amely különféle darukat és más kikötőben használt gépeket gyárt és forgalmaz világszerte, hogy a darukban olyan berendezések kerültek elhelyezésre, amelyek akár kémkedésre is alkalmasak lehetnek. A gyártó cáfolta ezeket az állításokat.

A vizsgálat eredménye

Ezeket a darukat főként az amerikai kikötőkben használják és a CNN beszámolója szerint olyan kommunikációs berendezésekkel vannak ellátva, amelyeknek nincs egyértelműen meghatározva a rendeltetésük, és nincs nyilvántartás a telepítésükről sem. Mindez pedig arra a következtetésre juttatta a nemzetbiztonság embereit, hogy ezeket a darukat kémkedésre vagy szabotázsra is használhatják.

A vizsgálatban, amelyet a képviselőház belbiztonsági bizottsága és a Kínával foglalkozó különbizottság végzett, 200 db kínai gyártmányú daru került átvilágításra.

A vizsgálat során megállapították, hogy ezek a telepített berendezések távoli kommunikációra használható mobilmodemek voltak. Ezek azonban nem képezték a kikötők és a gyártó cég, a ZPMC közötti szerződés részét. Az amerikai parti őrség (Coast Guard) pedig éppen idén februárban utasította a kikötőket, hogy jobban figyeljenek oda a kínai darukra.

Félelem a daruktól?

Mark Green képviselő szerint biztonsági kockázatot jelentenek ezek a daruk, mert lehetővé teszik ezeknek a mobilmodemeknek a használatával a kínai vezetés számára, hogy kémkedéssel, megfigyeléssel a kereskedelmi versenytársaknak kárt okozzanak, az ellátási láncokat és az árumozgást befolyásolják, akadályozzák. Ezáltal előnyösebb helyzetbe jutnának.

A ZPMC nyilatkozatában viszont azt közölte, hogy "mindig is elkötelezett volt amellett, hogy kiváló minőségű termékeket és szolgáltatásokat nyújtson ügyfeleinek világszerte. A ZPMC mindig szigorúan betartja a vonatkozó országok törvényeit és előírásait". Liu Pengyu, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője pedig egyenesen paranoiának nevezte a daruk biztonságra való veszélyének gondolatát.

Az amerikaiak kissé paranoiás hozzáállásában valószínűleg szerepet játszhatott a tavalyi évben kirobbant kínai kémléggömb ügye is. 

Forráscikk: Már darukkal is kémkednek a kínaiak Amerikában - index.hu, Kovács Ferenc, 2024.03.09

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése