keresés

2024. április 15., hétfő

13-16 éves diákokat készít fel az álhírek kiszűrésére a Detekto

A tudatos médiafogyasztás fejlesztése érdekében a minőségi újságírás fontosságát bemutató tartalommal bővült a tanároknak, diákoknak és szülőknek szóló oktatási oldal, a Detekto.hu. 2023 januárjában új szakasz kezdődött a hamis és félrevezető információk elleni küzdelemben, miután az Európai Digitális Média Obszervatórium (EDMO) hazai központjaként létrejött a Magyar Digitális Média Obszervatórium (Lakmusz-HDMO). Ez a szervezet az Európai Bizottság résztámogatásával koordinálja a tagországokban működő tényellenőrző központok és szerkesztőségek munkáját, a dezinformáció terjedésével foglalkozó tudományos kutatásokat, és a tudatos médiafogyasztással és az ezzel kapcsolatos oktatással foglalkozó intézmények erőfeszítéseit. A most megjelent önálló, online tanulást lehetővé tevő tananyagcsomagot a HDMO egyik tagja, az  Idea Alapítvány készítette.

Idea Alapítvány

Az internet egy csodálatos forrás: csak egy kattintásnyira van tőlünk rengeteg hasznos információ, amely lehetőséget ad arra, hogy gyorsan tájékozódjunk. Azonban a közelmúlt számos eseménye rámutatott arra, hogy az internet téves információk közlésére és ezáltal az emberek megtévesztésére, egymás ellen hangolására is használható. Napjaink információs társadalmában fontos, ki hogyan  veszi igénybe a különféle online platformokat. A 2019-ben létrehozott Idea Alapítvány célja a kritikai médiaműveltség fejlesztése a hagyományos iskolai környezetben és a gyerekek támogatása abban, hogy megbízható információkhoz jussanak. Programjai az információ hitelességének és megbízhatóságának vizsgálatához szükséges ismeretek és készségek fejlesztését segítik az általános és a középiskolában. Ehhez kínál akkreditált tanárképzési programokat, diákoknak e-learning anyagokat, a szülőknek útmutatókat és a képzett tanároknak oktatási segédanyagokat a témakör feldolgozásához. 

Detekto


A médiaműveltség fejlesztését célzó, 13-16 év közötti fiataloknak szóló e-learning sorozat konkrét példákon keresztül, egyszerű, érthető nyelven segít abban, hogy a diákok felismerjék milyen online tartalmakkal kapcsolatban van szükség fokozott figyelemre, kritikai tudatosságra és az információ ellenőrzésére. A tanfolyam anyagai bemutatják a hamis információk néhány típusát, az álhírekre való fogékonyságunk okait, valamint a hamis képek és videók készítéséhez használt eszközöket, technikákat. A folyamatosan publikált tartalmak segítenek megismerni a megbízható források jellemzőit és megtanulni kritikusan gondolkodni. A feladatok játékosak és tevékenység-központúak. A példatárában a diákok olyan tartalmakon keresztül gyakorolhatják az információk ellenőrzését, amelyek az általuk használt platformokon eléjük kerülő hírekhez hasonlóak. Hogyan dolgoznak az újságírók? Mik a minőségi hírek jellemzői? Miért nem érdemes elutasítani a hírek olvasását annak ellenére sem, hogy egyre több az álhír az online térben? Hogyan és miben segítenek a minőségi hírek a mindennapokban? - többek között ezekben a témákban nyújtanak praktikus tanácsokat a Detekto.hu oldal legújabb tananyagai.

Képek forrása: detekto.hu, ideaalapitvany.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése