keresés

2024. április 1., hétfő

Tennessee megvédi zenészeit a Mesterséges Intelligencia veszélyeitől

Tennessee lesz az első amerikai állam, mely törvényben védi a zenészeket a Mesterséges Intelligencia veszélyeitől. A jogszabály célja, hogy megvédjék a zeneipar szakembereit a szellemi tulajdon engedély nélküli felhasználásával, reprodukálásával szemben. Tennessee kormányzója, Bill Lee március 21-én, csütörtökön aláírta azt a jogszabályt, amely a dalszerzőket, előadókat és más zeneiparban dolgozókat védi a mesterséges intelligencia potenciális veszélyeivel szemben. 

Tennessee-t már régóta a country zene szülőhazájaként ismerik, és rengeteg zenei legenda innen származik, például Elvis Presley, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis stb.  Így különösen fontos, hogy ez az első állam az Egyesült Államokban, mely ilyen intézkedést hozott. A jogszabály célja annak a biztosítása, hogy az AI eszközök ne reprodukálhassák a művészek hangját a beleegyezésük nélkül. Július elsején lesz hatályos az új jogszabály. „Tennessee-ben több embert foglalkoztatunk a zeneiparban, mint bármely másik államban.” – mondta Bill Lee nem sokkal a törvényjavaslat aláírása után. „A művészeknek szellemi tulajdonuk van. Adottságaik.  Olyan egyediségük van, mely kizárólag csak az övék, és nem a Mesterséges Intelligenciáé.”

ELVIS-törvény

Az USA-ban három olyan állam van, ahol a név, a fotó és a képmás tulajdonjog védelme alá esik, és nem nyilvánossági jog alá tarozik. Tennessee is ilyen állam, és most már az új jogszabály szerint a hang is tulajdonjog alá fog tartozni. Az újonnan aláírt jogszabályt Elvis-törvénynek (ELVIS Act) nevezik, ami az „Ensuring Likeness, Voice, and Image Security” kifejezés rövidítése. A méltán híres Elvis Presley nevéhez is kötődik az elnevezés, ugyanis 1977-ben Elvis halála hosszadalmas jogi csatározást váltott ki a neve és képmása jogosulatlan használata miatt. Sokan úgy gondolták akkor, ha egy híresség elhunyt, akkor a neve és arculata nyilvánosan, szabadon felhasználható lesz. 1984-re azonban a tennessee-i törvényhozás elfogadta a személyes jogok védelméről szóló törvényt (Personal Rights Protection Act), amely biztosította, hogy a személyiségi jogok ne érjenek véget a halálnál, valamint átháríthatók legyenek másokra. Kimondja, hogy „az egyéni jogok tulajdonjogot képeznek, szabadon átruházhatók és engedélyezhetők, és nem évülnek el az így védett egyén halálával”. 

De vajon lesz-e eredménye a jogszabály bevezetésének?

Az még várat magára, mennyire lesz hatékony a jogszabály azon művészek számára, akik meg akarják védeni műveiket attól, hogy az MI engedélyük nélkül felhasználja és lemásolja azokat. Bill Lee is hangsúlyozta, hogy attól függetlenül, hogy a zeneiparban dolgozók széles körűen támogatták és a tennessee-i államháza is egyhangúan jóváhagyta a jogszabályt, nincs semmilyen előzetes tesztelése, ezért nem tudják mennyire lesz eredményes. Sok tennessee-i zenész szerint túl nagy luxus lenne arra várni, hogy tökéletes megoldást találjanak a mesterséges intelligencia ellen, hiszen már most is megjelent a telefonjukon és a stúdiójukban is. Luke Bryan country zenész a következőt nyilatkozta: „Olyan dolgokat kapok a telefonomra, amikről még én sem tudom megmondani, hogy az én hangom-e. Ez most már nagyon komoly dolog, és reméljük, hogy sikerül lelassítani és megfékezni.” A kormányzó a törvényjavaslat-aláíró rendezvényt a nashville-i Lower Broadway szívében tartotta, a zsúfolásig megtelt Robert’s Western World nevű helyen, ahol egyébként rengeteg turista megfordul, hogy kellemes country zenét hallgasson. 

Mindenesetre a Mesterséges Intelligencia rohamosan fejlődik, amivel rendkívül nehéz lépést tartani a művészek számára. Például március 21-én megjelent egy Suno nevű program, mely néhány szóból komplett dalokat tud létrehozni. Ámbár a Suno azt állítja, hogy nem a művészek imitálására, helyettesítésére hozták létre.


Felhasznált források:


Felhasznált képek: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése