keresés

2024. április 29., hétfő

Musk vs. ausztrál hatóságok


Elon Musk nem hajlandó eltávolítani az X-re feltöltött erőszakos tartalommal bíró videókat, a hatósági felkérés ellenére sem. A multimilliárdos cenzúrának tekinti a követeléseket, és készen áll a pereskedésre az ausztrál hatóságok ellen. Vajon, milyen messzire kell eljutni, hogy belássa az erőszakos megjelenések cenzúrázása nem a szólásszabadság ellen szól?

A tragédia 

Ausztrália Sydney városa sorozatos késeléses bűncselekmények össztűzébe került. Április 15-én este egy templomban, prédikáció közben sújtott le egy késes támadó. Mindezt élő adásba közvetítette, a felvételen jól látható, hogy a helyi püspököt, Mar Mari Emmanuelt, többszörös támadás érte. A rendőrség nem talált összefüggést a várost érintő többi hasonló bűncselekmény között. A tettest elfogták és letartóztatták, az áldozatok nem szenvedtek életveszélyes sérüléseket.

Az elkövető által készített videó a támadásról felkerült az X.com social media  platformra, ami jelenleg Elon Musk kezében van. Az ausztrál hatóság, az eSafety Commissioner amely az online biztonságot felügyelő részleg, felszólította a social media platformokat, hogy töröljék a felületeken található videót. A hatóságok arra gyanakodnak, hogy ez egy vallási alapú támadás volt, és az elérhető videókkal az embereket különböző terrorista csoportokhoz tudják csatlakoztatni, vagy épp ösztönző hatással bír az ehhez hasonló terrorcselekmények végrehajtásában.

Musk és a hatóság

Elon Musk a felszólításkor, letiltotta az ausztrál lakosok számára a videót, ám nem törölte azt. Véleménye szerint ez a cenzúra egyik fajtája. A Twitter felvásárlásával, pedig pont ez ellen szeretett volna lépéseket tenni. Az ausztrál hatóság végzést hozott a cég ellen, melyben kötelezte Muskot, hogy távolítsa el a videókat a platformról, Musk pedig készen áll a pereskedésre az ország hatósági szervezete ellen. Az első bírósági meghallgatás május 10-én tartják, addig pedig az X-nek napi 782 500 ausztrál dollár bírságot kell fizetnie.
Többszörös ellenszenv üdvözli a multimilliárdost, több pereskedésben is aktív résztvevőként szerepel, de vajon neki vagy mindenki másnak van igaza a szólásszabadság, a cenzúra vagy a hatósági intézkedések alkalmazásában. 


Források:
Pereskedés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése