keresés

2024. április 6., szombat

A világ digitális gyűjteményei- Archívumok

 Első szemlémben a könyvtári digitalizálásról számoltam be, a másodikban a múzeumi digitalizálásról. Ebben a szemlében a digitális archívumokról fogok. 



Mi az az archívum?

Az archívum, másnéven levéltár egy bizonyos csoport öröksége megörzésének szentelt szervezet. Az archívum szó az épületre is utalhat vagy egy részére, ahol levéltári anyagokat tartanak.  A könyvtárakhoz és múzeumokhoz hasonlóan a levéltárak területén is indultak digitalizálási törekvések. Továbbiakban bemutatok néhányat a világ digitális archívumai közül.


Internet Archive

Az Internet Archive internetes oldalak és más digitálisan elérhető kulturális műtárgyak digitális tárát építi. Ingyen hozzáférést biztosít kutatók, történészek, tudósok és a nagyközönség számára. 1996-ban indult, maga az internet archiválásával, melynek épphogy kezdett nőni a használata. Ma már több, mint 44 millió könyvet és szöveget, 10,6 millió videót, 1 millió szoftver programot, 4,8 millió képet és több, mint 835 milliárd weboldalt tárol a Wayback Machine-jében. Az Internet Archive naponta több millió embert szolgál ki és egyike a világ 300 csúcsweboldalának. A gyűjtemény egyetlen példánya 145+ petabyte szerver teret foglal és mindenből legalább két példányt tárolnak.


World Digital Library

A 2009-ben indított World Digital Library több, mint 19000 kultúrálisan jelentős forrás archívuma a világ minden tájáról. Nemzetközi összefogás a Library of Congress, UNESCO és 158 könyvtár, múzeum, levéltár és más partner között 60 országból. Az archívumban hely, korszak, téma és forrástípus szerint lehet keresni. A legkeresettebb témák az informatika és információ, filozófia és pszichológia, vallás, társadalomtudományok, nyelv, természettudományok és matematika, képzőművészet, irodalom és retorika, történelem, és földrajz. A gyűjtemény legtöbb forrása Ázsiában és Európában készült 1800 és 2000 között, habár a gyűjtemény felöleli a világot és egyes tárgyak időszámításunk előtt egyre és korábbra nyúlnak vissza.


Digital Public Library of America (DPLA)

A DPLA-t 2010-ben képzelték el először nyitott, megosztott nemzeti digitális könyvtárként. 2013-as indítása óta ez az elképzelés valósággá vált a kultúrális örökségi hálózatán és ebook kezdeményezésein keresztül.  Több, mint 4000 intézmény járul hozzá és több, mint 30 millió tárgy felfedezhető egy egyablakos kutatási élményen keresztül. 


Források:

Society of American Archivists

National Archives

Internet Archive

World History Commons

Library of Congress

DPLA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése