keresés

2024. április 11., csütörtök

Hangulatingadozások - X és Z generációs különbségek az emojik használatában

 

A generációk között mindig voltak és lesznek is különbségek. A mostani digitális kor azonban talán még jobban kihozza ezeket, mint a régi offline világ. Hiszen akár kényszerből, akár önszántából már a Z-nek nevezett generáció (45-65 évesek) is bőven használ mindenféle digitális eszközt, legtöbben okostelefont. Az érzelmek kifejezésére egyre gyakrabban használt emojik körül azonban úgy tűnik akadnak félreértések.


Legalábbis ez derül ki a Yettel friss országos reprezentatív kutatásából. A kutatás szerint leggyakrabban az X generáció (26-35 évesek) használ emojikat, viszont minél idősebb valaki, annál ritkábban teszi ezt. A leggyakrabban a vörös szívet, a mosolygó fejet, a könnyes nevető arcot, a szíves mosolygó arcot és a csókot küldő fejet használják. A világ más részein még népszerű a like jel és a hangosan síró arc is, ez azonban itthon nem annyira használatos.

Eltérő korosztály - eltérő értelmezések


Az emojikat a generációk eltérően értelmezhetik, ez különösen az újabb és ritkábban használt emojiknál feltűnő. Előfordul, hogy míg az idősebb korosztály pozitív értelmet tulajdonít például a mosolygó fejecskének, a fiatalabbak számára ez egy passzív-agresszív megnyilvánulást jelenthet. A like jellel hasonló a helyzet, az idősebbek úgy vélik, ezzel nyugtázzák az üzenetet, a fiatalabbak szerint sértő felhangja van.

A barack csak egy gyümölcs?


Az idősebbek inkább a hagyományosnak mondható emojikat használják és sokszor előfordul, hogy nem is tudják, hogy egy-egy szimbólum az ifjaknak mit jelent pontosan. Jellegzetes példa a halálfej, amit a fiatalok a "baromi vicces" jelzésére használnak, az idősebbek szerint a mérgező, veszélyes jelentést hordozza. A barack emoji pedig a Z generációnak egyszerű barackot jelent (kivéve a kamasz gyermekkel rendelkezőket esetleg), míg az X generáció a női hátsó megjelölésére hasznája. 
Mint mindenhol általában, itt is a generációk közti (offline?) kommunikáció jelentheti a megoldást. 

Forrás: hvg.hu
Kép forrása: google.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése