keresés

2024. április 8., hétfő

Árvíz-előrejelzés a Google által

A világ leggyakoribb természeti katasztrófái az árvizek. Közel 1,5 milliárd embert veszélyeztetnek, és évente 50 milliárd dollár anyagi kárt okoznak. Azonban a Google Research által kidolgozott AI akár 7 nappal előre meg tudja jósolni az elkövetkezendő folyami áradásokat. A pontos előrejelzés gondolata a múltban lehetetlennek bizonyult, ám a mesterséges intelligencia segítségével mára már ez is megvalósulhatott. Az alábbiakban kiderül, hogy ez milyen módon jöhetett létre.

Előzmények


Régebben nem volt lehetséges előre megjósolni, hogy mikor várhatunk árvízveszélyt. Ennek több oka is van. Elsősorban maga a jelenség is komplex, egyszerre több tényezőből képződik. Másrészt az erről szóló források és információk igen hiányosnak bizonyultak. Mindemellett a világ folyóinak csak kis százaléka rendelkezik áramlásmérővel, ami tovább súlyosbította a problémát, melyet a Google Research igyekezett megoldani.

Az első lépések


Az első kutatásokat Patna régióban végezték, India legárvízveszélyesebb területén. A csapat együtt dolgozott a helyi hatóságokkal, és valós idejű adatokat felhasználva árvíz-előrejelzést készítettek, melyet 2018-ban a Google Public Alertsbe jegyeztek be. Az előrejelzési modellek több elemből tevődtek össze, ilyenek például: a múltbéli események, a folyók vízszintjei, az adott terület domborzata, illetve magassága. Ezekből az adatokból térképeket generáltak, majd számos szimulációt futtattak le, így létrehozva az egyes helyszínek folyóáradási előrejelzéseinek modelljeit.

Egyre gyorsuló fejlődés


2019-ben már 12-szeresére nőtt az előrejelzés területi lefedettsége, és közel 800 ezer embert tudtak értesíteni a közelgő veszélyről. A technika egyre gyorsuló fejlődésével, illetve tudományos kutatók bevonásával, az előrejelzés pontossága is fejlődött. A programot kiterjesztették egész Indiára és Bangladesre is, így már közel 360 millió embernek nyújtottak védelmet. Az igéretes eredményeket látva a fejlesztők egy globális, minden területet lefedő árvíz-előrejelzési platformot képzeltek el, ami megbízható információkat biztosít mindenki számára.

Globális kiterjedés


Hátrányt jelentett a globális platform létrehozásában, az a tény, hogy a modelljeik kizárólag az indiai helyi adatok elérhetőségére támaszkodtak. A többi országhoz kapcsolódó adatokra is szükségük volt, hogy globális modellt képezhessenek, olyat, amely azokon a területeken is képes előrejelzést készíteni, melyeken nincsen áramlásmérő. 2022-ben jött létre a Flood Hub nevezetű platform, ami 20 országot látott el előrejelzéssel akkoriban. Azóta már 80 országra terjedt ki, beleértve Magyarországot is. Az oldalon valós idejű információt kaphatunk az előrejelzésekkel kapcsolatban, akár 7 nappal korábban értesülhetünk a közelgő veszélyről.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése