keresés

2024. április 18., csütörtök

A világ digitális gyűjteményei- előre mutató példák

 Manapság az élet szinte elképzelhetetlen lenne digitalizálás nélkül. Ez a folyamat a technológia fejlődésével egyre nagyobb hangsúlyt kap a tudományok és a kultúra minden területén. Szemlémben arra szeretnék kitérni, hogy mi a helyzet ezen a téren világszerte.


Könyvtárak

A könyvtári digitalizálás fizikai könyvek, dokumentumok, kéziratok, fényképek, hangfelvételek és más anyagok konvertálása digitális formátumba. Ez az átalakulás lehetővé teszi, hogy a könyvtárak kiterjesszék a hozzáférést a gyűjteményeikhez a fizikai tér- és időkorlátozásokon túlra. 

Open Library

Az Open Library egy online projekt, melyet arra szántak, hogy "minden valaha kiadott könyvnek alkosson egy honlapot".  Az építéséhez több százmillió könyvrekord kell, egy wiki interface, és egy csomó ember, aki hajlandó időt és erőfeszítést szánni az olal építésére. 2024 április 15-ig több mint 20 millió rekordot gyűjtöttek össze különböző nagy katalógusokból. Az Open Library egy nyitott projekt: nyitott a szoftver, nyitottak az adatok, és bárki hozzájárulását szivesen fogadják, legyen az egy gépelési hiba kijavítása, egy könyv hozzáadása. 


Múzeumok

A múzeumok túljutottak a kezdeti szerepükön, hogy műtárgyakat őrizzenek, oktatói szerepet játszanak és túrista látványosságok legyenek. Alkalmazkodniuk kellett és el kellett kezdeniük digitális technológiát használni, hogy relevánsak maradjanak. Míg az internet és fizikai világunk a Metaverse-be vándorolnak, a múzeumok leragadtak a húsz évvel ezelőtti Webnél. Az ezredforduló környékén jelentősen fektettek a kulturális javak digitalizálásába. A világ kulturális öröksége számítógépeink képernyőjére került, a múzeumok, könyvtárak és más intézmények nagymértékben kiszélesítették közönségüket azzal, hogy nem csak a korlátozott fizikai terükben látható tartalmat, hanem a raktáraikban található rejtett kincseket is feltették az internetre. A covid járvány megerősítette az ötletet, hogy az online hozzáférés a virtuális világhoz nagyban hozzájárulhat életünk gazdagításához. 

Van egy módja egy kis művelődésnek miközben otthon vagyunk. A Google Arts & Culture több mint 1200 múzeummal és galériával fogott össze világszerte, hogy bárki és mindenki számára elhozza a világ leghíresebb múzeumainak virtuális túráit és online kiállításait. A Google Arts & Culture tartalmazzaa londoni British Museum-ot, az amszterdami Van Gogh Múzeumot, a new york-i Guggenheim Múzeumot és több száz másik helyet, ahol tudást lehet szerezni a művészetről, történelemről és természettudományokról.

Van Gogh Múzeum, Amszterdam

Aki rajongója ennek a tragikus, ügyes festőnek, közelről (vagy majdnem közelről) megnézheti a műveit úgy, hogy virtuálisan meglátogatja e múzeumot, a legnagyobb Vincent van Gogh műgyűjtemény otthonát, több mint 200 festményt, 500 rajzot és 750 magánlevelet is beleértve.

Nemzeti Antropológiai Múzeum, Mexikóváros

Ezt az 1964-ben épült múzeumot a régészetnek és Mexikó spanyolok előtti öröksége történetének szentelték. 22 kiállítóterem van tele ősi műtárgyakkal, többek között a maya civilizációtól. 


Források:

Open Library

Taylor&Francis Online

Forbes

Travel + Leisure

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése